Jak se změnily kádry našich elitních týmů

03. září 2013, redakce

V pátek startují extraligové soutěže a naše týmy mužů a žen vstoupí do ročníku domácími zápasy. Muži s Kladnem, ženy proti pražským Elite. Před startem sezony přinášíme pro naše zvídavé fanoušky souhrnný přehled změn v kádrech týmů.

Muži

 Mužský tým doznal řadu změn a i letní odchody jsou důkazem toho, jak kvalitní hráče Vítkovice vychovávají. Hned tři hráči totiž zamířili do nejlepší světové soutěže, švédské Elitserien, což je věcí dosud nevídanou. Tomáš Sladký s Martinem Tokošem zamířili do týmu Jönköpings IK, Patrik Suchánek se pak stal parťákem dalšího ex-vítkovického snipera Milana Tomašíka v týmu IBK Dalen. I další výrazný odchod mířil směrem do ciziny, dlouholetá vítkovická ikona Petr Kološ si zkusí zahraniční sezonu ve švýcarské nejvyšší soutěží v týmu Rychenberg Winterthur. Tým pak dále opouští na půlroku slovenský štírek Lukáš Řezanina, který absolvuje studijní semestr ve Finsku a doléčí-li zranění kolena, je možné, že si místní soutěž během této doby vyzkouší. Do nižších soutěží pak zamířili Jiří Šebesta, Filip Hrabal, Roman Oborák a Tomáš Vežranovský.

 Příchody jsou ovšem také velké. Navrátil se především ex-kapitán a vítkovický tahoun Jan Jelínek, který má za sebou roční angažmá v nejvyšší finské soutěži v týmu Nokian. I další dva návraty jsou z ciziny, a to ze Švýcarska. Do Vítkovic se vrací Pavel Brus, odchovanec a dlouholetá ikona, který poslední tři sezony strávil v zahraničí, nejprve ve Finsku v týmu Nokian a poté ve Švýcarsku v Grasshoppers Zürich. Navrátilcem ze švýcarského Kloten-Bülach Jets je pak rovněž pracovitý útočník Zdeněk Žák. Výraznou posilou z českých luhů a hájů se stal Matěj Koňařík, člen širšího kádru reprezentace České republiky přichází do týmu z Otrokovic. Z první ligy, ostravského MVILU, pak vítkovický kádr rozšířil útočník Jan Šebesta. Ze stejného týmu se z hostování vrací také nadějný Petr Jankulár.

 

Ženy

 U žen se na rozdíl od mužů tolik změn neudálo. Nejvýraznějším odchodem je patrně hostování Tamary Hašové v Herbadentu Praha, což však nemusí být tak zásadním oslabením, neboť hráčka prakticky celou loňskou sezonu promarodila. Kariéru se rozhodli přerušit Anna Meichsnerová a Martina Bernardová, druhá jmenovaná se od nové sezony věnuje trénování mladých vítkovických hráček v žákyních, kde jim bude předávat své zkušenosti. Do MVILU pak zamířila Sylva Gaidová.

 Směrem do týmu přišly především dvě slovenské reprezentantky. Výraznou osobností by se mohla stát Michaela Šponiarová, která přichází z týmu ŠK 98 Pruské, který jako kapitánka dovedla v minulé sezoně k titulu slovenských mistryň. Druhou je šikovná obránkyně Katarína Klapitová, i přes svůj mladý věk hráčka s velkým množstvím mezinárodních zkušeností, která posílila Vítkovice z týmu Juventa Žilina. Třetím doplněním áčkového kádru je pak návrat Evy Sládečkové, která se vrací k aktivní kariéře po více než roční pauze způsobené zraněním kolena.

 

 Určitě se tedy bude v pátek na co dívat!