Čtvrtfinálový zápas s Brnem o všechno? To už tady jednou bylo

14. března 2014, CD

Čtvrtfinálová Bitva s velkým B Vítkovic s Brnem dospěla až do posledního rozhodujícího zápasu. Takovou situaci již někteří znají.

Psal se rok 2008 a Vítkovice procházely těžkými časy. Po klubovém zemětřesení a odvolání tehdejšího manažera Jägera v létě 2007 byla nové vedení Vítkovic před těžkým úkolem vrátit ekonomicky, vnitřně i herně klub na výsluní, zpět mezi českou florbalovou elitu. Roky 2006 a 2007 byly jako jediné v historii ochuzeny o účast mužů v bojích o medaile. V roce 2006 vypadly Vítkovice s Future, o rok později s Havířovem.


Rozhodující čtvrtfinále 2008

Vítkovice - Brno 6:1

1.Kadlec M. (Koutný J.)-0:1,
5.Kološ (Tomašík)-1:1,
21.Plaček (Kološ)-2:1,
42.Mojžíšek (Hrubý L.)-3:1,
47.Tomašík (Ťopek)-4:1,
60.Kološ (Vladař)-5:1,
60.Tomašík-6:1

Rozhodující čtvrtfinále 2014

Vítkovice - Brno ?:?

15.3.2014 17:15, SC Dubina

V roce 2008 nový tým dokázal pro mnohé překvapivě vybojovat po základní části druhé místo a pavouk play-off (tehdy se ještě soupeři pro čtvrtfinále nevolili) jej svedl do křížku s brněnskými Buldoky. Ač nastupovaly Vítkovice jako do série jako favorit, první dva zápasy série doma ztratily (3:4, 2:3), venku však zabojovaly a sérii vrátily do Ostravy po výsledcích 5:2 a 13:3.

V roce 2008 se hrálo na tři vítězná utkání od čtvrtfinále až po finále, proto za stavu 2:2 na zápasy byl ten pátý zápasem "o všechno". Zápas vysílaly živě kamery České televize v úterý večer z haly na Čapkově Sokolovně. Vítkovice neměly výhodu úplně domácího prostředí kvůli termínové kolizi na Dubině, to jim ale naštěstí v konečném důsledku nevadilo. Ikdyž zápas začali daleko lépe Brňané a nynější extraligový rozhodčí Marek Kadlec poslal svůj tým již ve 44.vteřině do vedení. Pak už se trefovali jen Vítkovičtí. V 5.minutě vyrovnal Petr Kološ. Ve 21.minutě šly Vítkovice do vedení po výstavní teči Michala Plačka. Na začátku třetí třetiny přidal veledůležitou branku Jiří Mojžíšek. A uklidnění pak Milan Tomašík. V poslední minutě pečetili postup do semifinále Kološ s Tomašíkem.



Kádry obou týmů dostály za těch šest let pořádných změn. Z vítkovických hráčů tento triumf nad Brnem pamatují jen brankář Roman Ciompa, obránci Pavel Brus s Janem Jelínkem a útočníci Lukáš Hrubý s Pavlem Jankulárem, který se na hřišti objevil na poslední desetiminutovku. Z tehdejšího kádru Brna se dnes na hřišti v jejich dresu objevují jen Komenda s Petrem Kadlecem.

Vítkovice 2008:
Ciompa- Brus, Kološ, Jelínek, Vladař- Plaček, Tomašík, Ťopek- Tokoš, Mojžíšek, Hrubý L.-51.Jankulár Pa.

Brno 2008:
Bábíček- Kadlec J., Kadlec P., Kadlec M., Komínek, Valčík, Hollósy, Drápal, Brus L., Fabián, Vrána, Komenda, Koutný J., Schneider, Najdekr, Kotlas.


Ještě dodejme, že vítkovické tažení nezastavila v semifinále ani Mladá Boleslav a tým se tak senzačně ve své první obrozenecké sezoně dostal až do finále, kde podlehl Tatranu 1-3 na zápasy.


Foto: Roša