Jízda dorostenců skončila až ve finále

15. dubna 2014, CD

V odlesku bojů o mužský titul bojovali statečně vítkovičtí dorostenci o ten svůj. Nakonec padli až ve finále a berou stříbrné medaile.

Vítkovice na výraznější úspěch v kategorii dorostenců čekaly tři roky. Po zlatých letech 2008, 2009 a 2010 mohli nyní navázat svěřenci trenéra Otty Sklenovského. Byť se to nakonec nepovedlo a byly z toho "jen" stříbrné medaile, patří dorostencům Vítkovic obrovský dík a pochvala za vynikající sezonu.


Divizi IV 1.dorostenecké ligy Vítkovice ovládly. Z 20 zápasů jich 17 vyhráli, 2x remizovali a jedinkrát prohráli, o body je obraly jen Znojmo a FBC Ostrava. V nadstavbě si počínaly více než suverénně a zničily Hradec Králové (15:0), Okříšky (11:1) i Litomyšl (9:0).


Finálové play-off vyvrcholilo o víkendu 5. a 6.dubna na Dubině. Vítkovičtí se ve čtvrtfinále střetli s Ústí nad Labem a byl z toho boj jako hrom. Po prvním nepovedeném zápase musely Vítkovice dohánět jednogólové manko po fotbalové prohře 0:1. V odvetě už branek padlo mnohem víc. Bylo to pořádné drama až do posledních minut. Po dvou třetinách druhého zápasu svítil na světelné tabuli nerozhodný výsledek 2:2 a v tu dobu postupovalo Ústí. Hned na začátku třetí části skóroval Kryštof Malina a vše bylo zase otevřené. Nakonec rozhodla zpřesněná muška vítkovických střelců na konci zápasu. Trefili se Jakub Lukáč, Patrik David a Petr Šomodi, na lehký vzdor v podobě branky Kolstrunka odpověděl ještě v téže minutě Adam Pudich a Vítkovice zamířily neomylně do semifinále. Nic na tom nezměnila ani kosmetická úprava skóre v poslední minutě z hole Nováka.


Do semifinále postoupily kromě Vítkovic i tři pražské týmy, Bohemians, Sparta a Tatran. Vítkovice se ve velkém boji o finále utkaly s vždy ambiciózní Bohemkou s Michalem Jedličkou na střídačce. V první třetině se hrál parádní florbal, ale jen zvonily tyče a vylučovalo se. Skóre utkání otevřel až ve 26.minutě po brejku Sluka a Bohemians vedli. Ve 28.minutě využily Vítkovice standardní situaci a Vít Gattnar vyrovnal! Rozhodující branku si schoval Patrik David na poslední vteřinu druhé třetiny, když utekl všemu a všem a střelou po zemi strhl vedení na stranu Vítkovic!
Na začátku třetí třetiny navíc přidal krásnou střelou další gól Jakub Lukáč a Vítkovice byly v laufu. Malina zakrátko trefil tyč! Pak ovšem přišel velký tlak Bohemky a ještě větší chvíle brankáře Petra Gurkovského. Přišla vyloučení a Gattnara a Pudicha, které se dokonce na 19 vteřin překrývala, ale vítkovická defenziva odolala. A zvládla to až do závěrečné sirény a tak do finále postoupily Vítkovice, k nimž přibyl jako vítěz vedlejšího semifinále i Tatran.



Velké finále bylo vlastně takovou generálkou na o týden později konané Superfinále mužů. Vítkovice versus Tatran. Vítkovice měy svkělý nástup do utkání po brankách Štěpána Kostolányho ze šesté a Martina Hurajta z deváté minuty vedly 2:0! V přesilovce ale dokázal Tatran ještě do konce první třetiny korigovat gólem Horkého. A stejný hráč ve 23.minutě finále i vyrovnal a začínalo se odznova. Krásný zápas nakonec po mnoha neproměněných šancích na obou stranách rozhodla nenápadná střela Meliše, která se došourala pomalu pod Blakalou až za brankovou čáru. Na konci utkání vsadily Vítkovice na hru bez brankáře a vypracovaly si šance. Ty ovšem neproměnily, naopak při lobu do prázdné branky zahrál vysokou hokejkou Gattnar, nařízené trestné střílení náhradní brankář Gurkovský Brautfergerovi kryl. Vítkovice po heroickém výkonu v celé sezoně berou nakonec dorostenecké stříbro.


PLAY-OFF 1.LIGY DOROSTENCŮ

Čtvrtfinále
Bohemians - Brno 12:8 (7:3, 5:5)
FBC Ostrava - Sparta 5:6p (3:3, 2:3p)
Tatran - Litomyšl 14:9 (9:2, 5:7)
Vítkovice - Ústí 7:5 (0:1, 7:4)


Semifinále
Vítkovice - Bohemians 3:1
Tatran - Sparta 5:1


O 3. místo
Bohemians - Sparta 6:3


Finále
Vítkovice - Tatran 2:3