Inovace tréninkových jednotek

12. září 2014, Klub

Tréninkové jednotky mládežnických týmů čeká inovace s cílem vybudovat silnou trenérskou základnu, která pomůže k "produkci" nových talentů.

Vedení vítkovického klubu se společně s hlavním trenérem mužského A týmu rozhodlo pro velkou změnu a pro další krok vpřed ve výchově mládeže. Cílem je nastavit jasná pravidla a jednotnou koncepci trénování mládežnických kategorií. Hlavní myšlenkou je vybudovat silnou trenérskou základnu, která klubu pomůže zvýšit "produkci" talentů, zefektivnit a především zprůhlednit celý tréninkový proces, vtisknout do něj řád a disciplínu. Tuto v amatérském prostředí dosti náročnou koncepci není možné efektivně realizovat bez kvalitních a oddaných trenérů. A právě výchova a vzdělávání vlastních trenérů klubu umožní flexibilně reagovat na jeho dynamicky se rozvíjející členskou základnu. Do jisté doby ležel celý mládežnický úsek na bedrech dvou nebo třech lidí. Poslední dva ročníky dokonce na jednom trenérovi. Logicky vše dospělo do stavu, kdy kvantita přerostla kvalitu, vytrácela se efektivita, smysl a metodika sportovní výchovy.


Michal Deus

Vítkovice jsou perspektivní klub s bohatou tradicí, který si kvalitní a poctivou prací vybudoval v České republice velice silné postavení. Především proto se dnes může pyšnit širokou členskou základnou. Právě s ohledem na členskou kvantitu, kterou klub disponuje, a na kvalitu, kterou chce garantovat, je prioritní zajistit uspokojení obou ukazatelů pomocí licencovaných trenérů, kteří v dobré víře, v duchu fair-play a s ohledem na filozofii, koncepci a hodnoty klubu, sehrávají klíčovou roli při výchově talentů a podílí se na přirozeném vývoji celého klubu. Jednoduše řečeno, pokud chceme vychovávat více talentů v pravidelném cyklu a být tak soběstační, je potřeba věnovat dětem více času a poskytnout jim co nejvyšší trenérskou kvalitu a zázemí.

Organizačně zastřešit a celý projekt zrealizovat má na starosti trojice ve složení Michal Deus, Pavel Brus a Jiří Gurkovský.


Pavel Brus

Michal Deus má za úkol z pozice metodika a šéftrenéra nastavit koncepci a řád ve výchově mladých hráčů, připravovat trenéry po teoretické stránce a seznamovat je s metodikou a filozofií klubu. Na jeho práci bude úzce navazovat Pavel Brus z pozice hlavního trenéra a odborného specialisty na praktický výcvik. Pavel bude dohlížet na to, zda hráči pracují na trénincích správně jak po florbalové, tak po pohybové stránce. Sám bude aktivně vést tréninky zaměřené na herní činnosti jednotlivce, techniku práce s holí a další florbalové prvky. Administrativní, komunikační a především koordinační záležitosti spojené s celou koncepcí bude zastávat manažer úseku mládeže Jiří Gurkovský. Jeho hlavní náplní, jak již z popisu funkce vyplývá, bude starat se o trenéry, komunikovat s rodiči, vést personální agendu, sestavit harmonogram a plán celého ligového ročníku. Jako licencovaný trenér se bude rovněž podílet na výchově našich hráčů a řídit oblast tzv. skautingu.


Jiří Gurkovský

Celý projekt se nachází ve startovací fázi, překonávají se standardní „porodní“ bolesti a nastavují se základní pravidla a parametry. Na jeho průběh a hodnocení jsme se zeptali trenéra Michala Deuse: „Nacházíme se ve fázi nastavení nových pravidel a metod fungování nového modelu. Celá koncepce a metodika, potažmo první výsledky, by se měly projevit tak rychle, jak rychle na ni dokážou zareagovat naši trenéři, pro které bude letošní sezóna velkou změnou. Jako klub jsme museli reagovat na skutečnost, že disponujeme rozsáhlou členskou základnou a že je nemožné, aby stovky dětí uhlídal jeden člověk. Není to ani metodicky správné. Proto chceme vložit větší důvěru do našich trenérů, nabídnout jim příležitost samostatně vést jejich tréninkové jednotky a nepohlížet na ně pouze jako na asistenty. Naším úkolem pak bude tyto trenéry korigovat správným směrem, umožnit jim profesně růst, pomáhat jim se sestavováním tréninkových jednotek, rozvíjet dialog jako zpětnou vazbu na jejich práci a asistovat v roli odborných konzultantů ve všech aspektech spojených s tréninkovým procesem. Jen tak můžeme být konkurenceschopní a soběstační. Pokud chceme dále vychovávat talenty, musíme jim nabízet kvalitu a péči, kterou k tomu potřebují. I proto jsme se rozhodli pro tuto cestu, byť jsme si byli vědomi, že nám zaváděcí fáze nabourá začátek ligového ročníku. Ale to už tak při zavádění nových metod bývá. Věřím, že společnými silami vše brzy překonáme a budeme se věnovat tomu, co nás baví a v čem vidíme smysl. Tímto bych chtěl požádat všechny rodiče o trpělivost a pochopení, neboť vše děláme především pro jejich děti s cílem dopřát jim co nejlepší podmínky pro jejich sportovní a životní růst.“