Kdo se od začátku sezóny stará o kondici a zdraví vítkovických žen?

12. ledna 2015, Zuzana Košťálová, Vlaďka Zoubková

Od sezóny 2014/2015 se k týmu vítkovických žen připojili Markéta Pernická a Ondřej Jelínek. Právě s nimi jsme připravili rozhovor.

Markéta Pernická – kondiční trenérka

Představte se fanouškům nejen vítkovického florbalu…

Jsem bývalá vrcholová atletka, odchovankyně vítkovické atletiky, reprezentantka ČR a účastnice OH v Atlantě, kde jsem měla tu čest nést olympijskou pochodeň. Specializovala jsem se na sprinty 100, 200 a 400 metrů. Kariéru jsem zakončila halovým mistrovským titulem na 400 metrů. Po nečekané smrti trenéra Jana Slaniny jsem atletiku odložila na druhou kolej a začala jsem se věnovat práci. Nastoupila jsem do TV Nova, po třech letech jsem přijala nabídku České televize a už 10 let se věnuji sportovnímu zpravodajství. Volný čas mi vyplňuje můj čtyřletý syn.

Jak jste se dostala k nabídce od Vítkovic? Kdo Vás oslovil?

Během mateřské jsem hledala nějaký sport, ve kterém bych uplatnila fyzičku, rychlost a chuť po vítězství. Začala jsem tedy hrát florbal v ostravském FBC, naše cesty se ale rozešly. Poté přišla nabídka z Vítkovic, ne sice na post hráčky, ale kondiční trenérky. V mém věku jsem si řekla, že je to nová výzva a já mám výzvy ráda. Pokud pracujete někde, kde to má hlavu a patu, je možné se rozvíjet a posouvat. Když vidíte, že ta práce nese výsledky, tak je to stejné, jako když vyhráváte.

Jakou funkci u týmu žen plníte, co je vaším cílem?

Přišla jsem v roli kondiční trenérky, přestože jsem proti holkám hrála a tento sport mě fakt baví, můj úkol už je jiný. Rozvíjíme rychlost, výbušnost, sílu, prostě vše, co dnešní florbal vyžaduje. Když se spojí zkušenosti z atletiky a trendy tohoto mladého sportu, mohou posunout úroveň hry do vyšších sfér. Dostat se na úroveň Švédek, Finek, není problém, když ale budou holky samy chtít. Není to jenom o samotném tréninku. Florbal není profesionální sport, nikdo jim nemůže nic přikázat, nařídit, je to jen o tom, kolik tomu chtějí obětovat ze svého soukromí a kam to chtějí dotáhnout. Co se cílů týče, tak si myslím, že já, celý realizační tým, ale i vedení klubu máme stejný cíl – být nejlepší (úsměv).

Ondřej Jelínek – fyzioterapeut

Představte se krátce fanouškům…

Jsem Ondřej Jelínek, studuji fyzioterapii pátým rokem. Hrával jsem volejbal a badminton, rekreačně jsem se věnoval atletice. Florbal jsem hrál pouze v přípravce za Torpedo Havířov.

Jak jste se dostal k nabídce Vítkovic, oslovil Vás někdo?

Do Vítkovic jsem se dostal přes vedení klubu, které mi dalo kontakt na Jirku Veleckého.

Jakou funkci u týmu žen plníte, co je vaším cílem?

Plním funkci fyzioterapeuta. Mým úkolem je řešit zranění hráček a v rámci tréninku se snažit zraněním předcházet.


Ondřej Jelínek
foto: Jaromír Veselý

K příchodu „nových posil“ se vyjádřil trenér ženského týmu Jiří Velecký

Jak jste na kondiční trenérku Markétu Pernickou a fyzioterapeuta Ondřeje Jelínka přišli?

Ondra se oslovil sám a byl to, jak se říká, dar shůry. Někoho, kdo by rozuměl fyzioterapii a staral se o holky, jsme dlouhodobě hledali. Do té doby jsme si vypomáhali tak nějak všelijak. Pak se ozval Ondra, sedli jsme na pivo a klaplo to a teď jsme rádi, že ho máme.

U Markéty hrál hlavní roli Dušan, který s ní výpomoc domluvil. Nicméně věděli jsme, že do kondiční připravenosti nám může pomoci. Viděli jsme její výsledky z loňské přípravy hráček FBC Ostrava a tak když byla volná, zkusili jsme do toho jít.

Jaké úlohy budou v týmu plnit?

Ondra je fyzioterapeut a snaží se, aby holky byly zdravé a měly potřebné zázemí, i co se zdravotní péče týče. Nemá to úplně lehké, protože holky nejsou moc poslušné, ale bojuje s tím statečně (úsměv).

Markéta se stará a pomáhá hlavně v kondiční oblasti a s rozcvičkami a taky se z ní stává docela „hecířka“ na střídačce, což taky není na škodu vedle kliďasů mě a Míry (Jaromír Veselý, pozn. red) a bouřliváka Dušana (Dušan Dudešek, pozn. red).