Dorostenky – víkend ve formě

02. dubna 2015, Jaromír Veselý

Po dlouhé, téměř dvouměsíční, pauze se do hry opět dostaly dorostenky Vítkovic a to hned ke třem duelům. V sobotu je čekal výjezd do Jeseníku k zápasům se Spartakem Přerov a domácím FBK Jeseník a v neděli dohrávka zápasu s konkurencí „od vedle“, ostravským FBC.

Vítkovice – Spartak Přerov 11:1

Od úvodního hvizdu vládly zápasu hráčky Vítkovic a již po devatenácti sekundách se prosadila Moravcová. O minutu a půl později zakombinovaly Pišteková s Hanzlíkovou a skóre bylo 2:0. Za dalších dvacet sekund byla dostatečně důrazná Honová a nedala brankářce Přerova šanci. Na další kombinaci Pištekové s Hanzlíkovou, která skončila brankou, se čekalo necelé dvě minuty a účet třetiny uzavřela Moravcová, která zužitkovala nahrávku Mikulkové. Do konce periody se již žádná snaha o souhru neujala a z ojedinělých pokusů na straně Přerova nepřišlo výrazné ohrožení branky Hanzesové.

Druhá třetina byla co do skóre chudší, padly jen dvě branky, když si Pišteková nejprve ve druhé minutě našla prostor pro vyřešení přihrávky od Kolářové a v osmé zakončila akci Hanzlíkové. Ve zbytku třetiny se sice nezřídka objevovaly povedené situace, většinou však poznamenané nepřesností v zakončení nebo soustředěným odporem obran a brankářek na obou stranách.

Třetí část připomínala první, hned po šesti sekundách se měnilo skóre, když byla před brankou dostatečně důrazná Zemanová. Po dalších třech minutách snahy o dobytí branky Přerova se pěknou střelou z pozice obránce prosadila Kolářová. V páté minutě dvěma zásahy dokonala Pišteková, když v rozmezí třiadvacet sekund nejprve uklidila přihrávku Mikulové do odkryté branky a poté v samostatném úniku přehodila brankářku a poslala míček do sítě.

Poslední slovo zápasu měl soupeř, když minutu a půl před koncem při nedůrazném bránění dostala hned trojice hráček možnost poslat míček za záda jinak bezchybné Kodedové.

FBK Jeseník - Vítkovice 1:3

Druhý zápas dne po stránce výkonu nebyl zdaleka tak pohodový jako první. Motivovaný soupeř v domácím prostředí myslel na zopakování výsledku z druhého kola sezóny, kdy duel těchto dvou týmů skončil nerozhodně. A neměl k tomu daleko ani tentokrát.

Na hokejkách Vítkovic chyběl potřebný klid a přesnost, takže veškerá převaha na hřišti končila v nepřesnostech. Oproti tomu nebezpečně hrozil soupeř. Přesto skóre otevřely Vítkovice, když v sedmé minutě první třetiny využila kombinaci s Pištekovou Hanzlíková. Dále však na dlouhou dobu zůstalo jen u pokusů a nic příliš smysluplného se nedařilo realizovat. Jeseník se snahou o individuální prosazení rovněž neuspěl až do deváté minuty druhé třetiny. Tehdy soupeř zužitkoval jednu z řady svých příležitostí a obrana Vítkovic nezvládla zareagovat.

Do třetího dění se přece jenom výkon přiblížil optimu a vítkovické hráčky začaly být pro soupeřovu branku výrazně nebezpečnější, z čehož ve druhé minutě třetí třetiny vyplynula branka, kterou za zády domácí brankářky dopravila Zemanová a po minutě opět zafungovala spolupráce nahrávající Hanzlíkové a zakončující Pištekové. I přes výraznou převahu Vítkovic se soupeř dostával do nebezpečných situací před brankou hostů, ale všechny pokusy skončily na brankářce Hanzesové.

Úvodní hrací den víkendu tak vyzněl výsledkově jasně pro Vítkovice. Výkonově z větší části rovněž, ač zejména v druhém zápase rozhodně ne tak suverénně.

Sestava:

Hanzesová M., Kodedová K.

Marková P., Barvíková E., Kolářová M., Mikulová T.,

Moravcová S., Honová N., Hyršová D., Vojcíková J., Jakubcová B., Chaloupková K., Hanzlíková T., Zemanová T., Pišteková E., Chlupatá T.

FBC Ostrava - Vítkovice 2:2

Druhý hrací den se nesl ve znamení domácího derby a sliboval náročný a kvalitní zápas. Papírově se dala očekávat převaha suveréna aktuálního a předcházejícího ročníku FBC ČPP Bonusia Ostrava.

Od prvních minut bylo jasné, že se střetávají vyrovnaní soupeři, kteří se navzájem dobře znají a nedarují si ani centimetr čtvereční hřiště zadarmo.

Na obou stranách byla k vidění důrazná a takticky poměrně dobře zvládnutá obrana střídaná s kombinacemi, individuálními pokusy, nepřesnostmi v zakončení a výbornými výkony brankářek.

Jako první v sedmé minutě potrestala jednu z chyb ve vítkovické obraně a nabídnutý prostor přesnou střelou k tyči využila domácí Jurečková. Dále se rodily šance střídavě na obou stranách, ale ve všech případech si s nimi poradily brankářky nebo nebylo zakončení dostatečně kvalitní, aby ohrozilo branku.

Na konci druhé třetiny byla za faul hokejkou potrestána hostující Honová a v následující přesilovce z kraje třetiny si bránící čtveřice nepohlídala Paloncyovou v dobrém postavení před brankou a když k ní prošla z rohu nahrávka Škopkové, neměla těžkou práci.

Tento stav však přinesl mírnou pasivitu ze strany domácích a naopak odhodlaní a mírný nápor Vítkovic. Sečteno a podtrženo, po minutě a bleskové kombinaci tří rychlých nahrávek po ose Kolářová – Mikulová Hanzlíková Pišteková mohla obrana FBC jen bezmocně sledovat míček končící v odkryté brance. Pokračující tlak Vítkovic, přerušovaný nebezpečnými, ačkoliv spíše individuálními pokusy, vyústil v signalizované dvouminutové vyloučení na straně FBC a tuto výhodu využila Hanzlíková, když z výběhu z rohu vymetla Liškové pavučiny v pravém horním rohu.

Do konce zápasu se již Vítkovicím i přes další přesilovou hru nepodařilo dostat míček za záda Liškové a protože Kodedová na druhé straně chytila samostatný únik Paloncyové a několik dalších střeleckých pokusů skončil zápas nerozhodně.

Sestava:

Hanzesová M., Kodedová K.,

Kolářová M., Mikulová T., Marková P., Barvíková E.,

Moravocvá S., Hyršová D., Honová N., Jakubcová B., Chaloupková K., Glasová A., Hanzlíková T., Zemanová T., Pišteková E.

Poslední zápasy základní části čekají hráčky Vítkovic o superfinálovém víkendu v neděli 19.4. kdy se střetnou s Opavou a v odvetě s FBC ČPP Bonusia Ostrava.