Zlatá forma dorostenek Vítkovic!

27. dubna 2015, Jaromír Veselý

Vítkovické dorostenky získaly mistrovský titul! Jaká byla cesta až na vrchol?

O uplynulém víkendu zakončily vítkovické dorostenky letošní ročník ligové sezóny na republikovém playoff, které se konalo v Ostravě pořádané loňským šampiónem, FBC ČPP Bonusia Ostrava. Tečka za sezónou psaná stylově zlatým písmem, s vynikající atmosférou a tou nejlepší podporou, jakou si hráči a hráčky mohou přát.

Do závěrečných bojů se tým kvalifikoval z druhého místa regionální soutěže, právě za suverénním FBC Ostrava, se kterým v sezóně uhrál remízu a v posledním kole porážku. Mezi osm nejlepších se probojovali ze svých regionálních soutěží ještě týmy Florbalová akademie Mladá Boleslav, který v základní části neztratil ani bod, FBŠ Jihlava, 1. AC Uherský Brod, FBŠ Bohemians, Tatran Střešovice a TJ Turnov. V systému dvojzápasového čtvrtfinále a následných jednozápasových bojů o konečné umístění přisoudil koeficient bodů na zápas po základní části Vítkovicím jako soupeře pro čtvrtfinále celek FBŠ Jihlava.

ČTVRTFINÁLE

FBŠ Jihlava – 1. SC Vítkovice Oxdog 2:5 ; 1. SC Vítkovice Oxdog – FBŠ Jihlava 4:3

Úvodní utkání začalo s nádechem nadšení a nervozity z očekávaného, ale neznámého. První třetina se nesla spíše v duchu zjišťování co kdo umí a dovolí. Přes mírnou převahu Vítkovic končila většina všech akcí na hřišti v nepřesnostech nebo na důsledných obranách na obou stranách. První slovo tak měly až v deváté minutě ostravské hráčky, když důraznou hru Honové zakončila před brankou pohotová Glasová - 0:1. O další vzrušení se o půl minuty později postarala vítkovická Hanzlíková, když zastavila rychlý protiútok soupeře nedovoleným způsobem a obdržela dvouminutový trest. V přesilovce využil soupeř zmatku v prostoru před brankou a srovnal skóre na 1:1.

Druhá třetina již vyzněla výrazně více ve prospěch celku z Ostravy. Holky setřepaly větší část nervozity a většinu času trávily na polovině soupeře. Ve 4. minutě Pišteková nabídla možnost napravit si reputaci Hanzlíkové, a ta ji využila tím nejlepším způsobem. O navýšení náskoku na dvoubrankový rozdíl se postarala za čtyři minuty obranná dvojice Kolářová - Kubečková a druhá jmenovaná opět nedala brankářce Jihlavy šanci -1:3. Všechna ohrožení z pokusů o protiútoky soupeře dokázala bez následků zkrotit důkladná obrana a pozorná Hanzesová v brance. Do třetí třetiny vstoupily vítkovické hráčky poněkud vlažně a z několika nebezpečně vyhlížejících situací před jejich brankou se ujala ta ve čtvrté minutě, kdy soupeř nejprve probojoval míček do rohu, odtud jej doručil na střed, kde si osamocená Kratochvílová poradila a snížila rozdíl ve skóre na jedinou branku. Další průběh zápasu si již pohlídaly hráčky Vítkovic a i přes občasné pokusy soupeře povolily změnu skóre pouze na své straně. Další dvě branky přidala Pišteková, když ji nejprve vybídla Kotzurová a poté před koncem utkání oplatila gólovou nahrávku Hanzlíková.

Do druhého utkání vstoupila Jihlava zcela bez ostychu a příliš poklidně hrajícím Vítkovicím způsobila nejeden problém. Z toho pak v deváté minutě utkání vytěžil s chutí hrající soupeř úvodní branku zápasu a vedení, které se již v první třetině nezměnilo. Od začátku druhé třetiny opět převzaly otěže zápasu vítkovické hráčky a z tlaku, který si vytvořily nejprve po necelých dvou minutách hry srovnala Zemanová, pro kterou vybojovala míček Pišteková. V polovině druhé části pak nejprve Barvíková rozehrála Honové po ose hřiště, ta se uvolnila přes bránící hráčku až do gólové střely. Poté si Zemanová s Pištekovou vyměnily spolupráci druhá jmenovaná poslala míček do sítě branky Jihlavy. Uklidnění do třetí třetiny opět způsobilo více prostoru pro soupeře a četnější chyby, z nichž jednu důrazem ihned na začátku třetí části potrestala jihlavská Vaněčková. Ovšem chvíli na to vrátila klid na střídačku domácího celku Hanzlíková, když uklidila do branky přihrávku Kotzurové. Poslední slovo patřilo nakonec soupeři, na konečných 4:3 upravil dvě a půl minuty před koncem.

To však i díky několika výborným zákrokům Kodedové v brance bylo vše a tak další program nabízel v nedělním dopoledni ryze ostravské semifinále, FBC ČPP Bonusia Ostrava x 1. SC Vítkovice Oxdog.

SEMIFINÁLE

FBC ČPP BONUSIA Ostrava - 1. SC Vítkovice Oxdog 4:5p

Po důkladné přípravě na velice dobře známého a především kvalitního soupeře, nastoupil dorostenecký tým Vítkovic k městskému derby, v této sezóně již třetímu. Favoritem utkání byl bezesporu obhájce mistrovského titulu z předcházející sezóny. Od úvodních sekund utkání byla vidět herní síla na obou stranách. Ačkoliv to byl mladý tým Vítkovic, kdo musel více bránit, nebezpečné situace byly vidět na opačné straně. Tlak soupeře končil v nepřesnostech nebo jej s vypětím všech sil eliminovala precizní obrana, jištěná výborně chytající Michaelou Ranochovou. Taktéž na druhé straně se Lišková v brance zapotila a obrana FBC se měla doslova co ohánět. První slovo utkání na téma skóre měl vítkovická Pišteková, když ji Zemanová našla na jejím obvyklém místě a ta nedala Liškové šanci - 0:1.

Ve druhé třetině těsně po začátku hry přidala další branku opět Pišteková, když rozehrávající obránkyni soupeře donutily k chybě a nabídnutou příležitost využila. Poté si z tlaku a několika příležitostí vydobyl i soupeř svou možnost ke skórování. Nejprve Cupráková využila svých dovedností před brankou a po dalším tlaku a zmatku při střídání na straně Vítkovic srovnala skóre Kopková - 2:2. Před koncem třetiny nabídl soupeř tvrdým faulem u mantinelu možnost přesilovky a v dobře sehrané dvouminutovce těsně před konce třetiny blýskla Zemanová, když poslala míček Hanzlíkové přímo za Liškovou. V poslední třetině se střídal tlak FBC s hrou kolem branky Liškové. Nakonec bylo obléhání vítkovické branky úspěšné, nejprve se podruhé v utkání prosadila Cupráková po standardce z rohu, poté nedostatečného důrazu obrany využila Kapcová a otočila minutu a půl před koncem normální hrací doby na 4:3.

Hráčky rytíře Vítka se však nevzdaly a během minuty opět dorovnaly skóre. Kotzurová vyslala Pištekovou po levém mantinelu a ta pohotovou střelou do protější šibenice poslala zápas do prodloužení. O časový skluz díky prodloužení zápasu nakonec nemuseli mít pořadatelé starost, protože to skončilo již po pěti sekundách od úvodního hvizdu brankou Vítkovic. Poslední komentář k tématu skóre semifinále si vychutnala, i přes úporný odpor soupeře, důrazná Moravcová a poslala tak svůj tým do finále proti Mladé Boleslavi!

FINÁLE

Florbalová akademie MB - 1. SC Vítkovice Oxdog 4:5

Papírově byl jasným favoritem celek z města automobilů. Doposud prohrál v sezóně pouze jediné utkání ve čtvrtfinále s TJ Turnov 2:3, přičemž v odvetě svého soupeře převálcoval 0:10.Úvod opravdu patřil hráčkám Mladé Boleslavi. Rychlá kombinační hra dělala mladé obraně ostravského týmu obrovské problémy. Po dvou minutách přišla první dostatečně přesná a silná střela, která propadla za záda Kodedové -1:0.Poté se hra poněkud ustálila a začaly se více projevovat i hráčky moravského zástupce ve finálovém utkání. Za dvě minuty předvedly ukázkový protiútok Hanzlíková se zakončující Pištekovou a bylo srovnáno.To opět rozpoutalo velkou aktivitu ze strany Mladé Boleslavi a z dalšího tlaku přišla další branka v sedmé minutě. O chvíli později nepohlídala obrana před brankou stojící Machačovou a ta pohodlně zvýšila rozdíl ve skóre na dva góly.Po dalším zmatku při bránění před vlastní brankou se soupeř prosadil další střelou z větší vzdálenosti, která kolem chumlu v brankovišti proletěla až do sítě branky Kodedové.

Do druhé třetiny tak Vítkovice vstupovaly s hrozivým přídělem čtyř branek a pouze jedním přesným zásahem. Přesto se holky nevzdaly, ukázaly bojovného ducha a silné odhodlání.Hra se výrazně srovnala, hráčky rytíře Vítka začaly daleko více hrozit před brankou soupeře. Po úvodní minutě druhé části přenechala Kotzurová míček u levého mantinelu Markové, nejmladší hráčka ostravského výběru naservírovala Zemanové střeleckou pozici na středu hřiště, po které se mohla radovat většina diváků v hale - 4:2.

Další zásah přišel z kombinace Pištekové s Hanzlíkovou a přiblížily tak svůj tým na dostřel jediné branky.Ve třetí třetině sice soupeř opět zkoušel uplatnit svůj tlak, ale úspěchy si připisovaly již jen agilnější hráčky z Ostravy a okolí, a také Kodedová již za svá záda žádný míček nepustila. V prvním střídání poslední části řádné hrací doby Hanzlíková předložila míček Pištekové, která nenechala nic náhodě a srovnala skóre na 4:4! Rozhodnutí přinesla necelé čtyři minuty před koncem skvěle hrající Zemanová, která nejprve vybojovala míček na rozehrávce soupeře, poté jej dopravila až za záda brankářky soupeře. Ačkoliv se soupeřky nadechovaly k závěrečnému tlaku, nezbyl jim na něj dostatek sil a tak mistrovský titul zůstane i pro další ročník v Ostravě, byť v jiné části.

Holkám za předvedené výkony a vůbec za celou sezónu patří po právu uznání. Obrovský dík patří rodičům a fanouškům za podporu po celou sezónu a skvělou kulisu finálových bojů!

Sestava: Hanzesová M., Kodedová K., Ranochová M.,Kolářová M., Kubečková N., Marková P., Barvíková E., Vojcíková J., Kotzurová D.,Moravcová S., Hyršová D., Planková E., Honová N., Jakubcová B., Chaloupková K., Glasová A., Hanzlíková T., Zemanová T., Pišteková E.