Petr Blakala: Pomohla mi podpora kluků

15. ledna 2016, Vlaďka Zoubková

Jaké to je, naskočit mezi tři tyče v rozjetém zápase? Více v rozhovoru s benjamínkem v bráně mužů.

Osmnáctiletý gólman vítkovických juniorů Petr Blakala debutoval v bráně mužského áčka ve vítězném semifinále Poháru České pojišťovny proti FBC Ostrava. O pár dní později vystřídal Dominika Luptáka v polovině zápasu s Chodovem za nepříznivého stavu 3:6 a za zády mu do konce utkání prošel míček jen jednou.

Ahoj Petře, během zápasu s Chodovem se junioři, sbírající míčky, nechali slyšet, že tvoje premiéra bude pěkně drahá. Už jsi přispěl do pokladny? :-)

Ahoj Vlaďko, to každopádně bude, neustále mi připomínají, abych nezapomněl dát něco málo do týmové kasy. Budu muset s tím něco udělat :-)

Naskočil jsi do rozjetého zápasu za nepříznivého stavu, byl jsi nervózní? Jak se ti chytalo?

Abych pravdu řekl, nervózní jsem byl minimálně – možná, že dokonce vůbec. Pomohla mi také podpora kluků, kteří zrovna v tu chvíli nehráli a hecovali mně. Sice jsme prohrávali o několik branek, ale do brány jsem šel s pocitem, že se s tím dá ještě něco udělat a sahali jsme po vyrovnání. Chytalo se mi dobře, jen je škoda, že to v závěru nevyšlo a nepadla ta nejdůležitější branka. Dan Mück na druhé straně taky hodně podržel, ale ten je v A-týmu Chodova minimálně od začátku sezony.

Vraťme se na začátek kariéry. Kde jsi začínal s florbalem? Jak ses ocitl ve Vítkovicích?

S florbalem jsem začínal před osmi lety v havířovském Torpedu. Tehdy jsem zkoušel pár tréninků jako hráč, ale stále mne lákalo si to zkusit i v bráně. Po měsíci hraní jsme společně s rodiči vybírali první masku a na druhý den jsem zaklekl do brány, kde jsem už zůstal napořád. Rok jsem hrál také dorosteneckou soutěž v Orlové, do Vítkovic jsem se dostal v roce 2013, byl jsem v kontaktu s Jirkou Gurkovským a Ottou Sklenovským, se kterými jsem se domluvil na přestupu.

Jsi stabilním článkem juniorského týmu, jak se vám daří?

Jsme ve středu tabulky, máme několik proher v řade a nedaří se nám tak, jak bychom si zrovna představovali. Uvidíme, jak se s tím porveme v následujících zápasech. Budeme se snažit vybojovat co nejvíce bodů, protože tam rozhoduje každá maličkost. Je to hodně vyrovnané.

Kromě juniorů trénuješ také s muži. Co ti společné tréninky dávají a jak se náročné skloubit povinnosti v juniorech a mužích?

Dává mi to strašně moc, nutí mně to neustále na sobě pracovat a získávám tím nové zkušenosti. Fyzicky je to místy náročnější, ale po domluvě s trenéry vždy najdeme takové řešení, aby byly spokojené všechny strany. Zatím se to moc nekrylo, a tak uvidíme, jak to bude v následujících týdnech.

Patříš k nejmladším, nosíš láhve nebo jako gólman jsi toho ušetřen?

Je pravda, že jsem nejmladší, pokud zrovna není na soupisce i Váša Jurdzin. Láhve samozřejmě nosím jak je potřeba, popřípadě se postarám i o něco jiného :-)

Jak vycházíš s Lukášem Součkem, upozorní tě na chyby nebo ti řekne nějakou radu k soupeři?

Se Součou vycházím výborně, rozumíme si. Vždy se mi snažil poradit a vysvětlit, co dělám špatně nebo na co si mám dávat pozor.

Poprvé jsi za muže naskočil v Poháru ČP v derby s FBC Ostrava. Tvoje pocity ze zápasu?

Byl jsem strašně rád, že mi trenéři dali šanci se prosadit i v áčku, za což jim velmi děkuji. Bylo to něco nového, chtěl jsem podat co nejlepší výkon a samozřejmě s kluky vybojovat postup do úterního finále v Plzni, což se i přes drama ve třetí třetině podařilo.

Říká se, že gólmani mají svůj svět, je to i tvůj názor? Máš nějaký rituál před zápasem?

Já si o sobě nemyslím, že bych měl „svůj svět“. Určitě do sebe nejsem uzavřený, ani nic podobného. S kluky v šatně se normálně bavím o všem možném. Extra rituál před zápasem prozatím nemám – chodívám se s hráči nebo sám proběhnout ven. Pár hodin před zápasem se „odstřihnu“ od různých sociálních sítí, popřípadě SMSek a soustředím se jen na zápas.

Vnímáš v brance atmosféru, fanoušky a pokřiky?

Fanoušci…dalo by se říct, že je to pro mne něco nového. Pořádnou atmosféru při chytání jsem zažil teprve na poháru s FBC, proti Chodovu a na Děkance. Samozřejmě je slyším, jak nás ženou za vítězstvím, za což jim patří velké DÍKY, jsou fantastičtí! :-)

V sobotu čeká muže mač s Litvínovem. Co od zápasu očekáváš?

Myslím si, že to bude další kvalitní superligový zápas. Ačkoliv je Litvínov v tabulce poslední, tak se v každém utkání o vítězství rve do poslední vteřiny. Když nás opět požene fantastické publikum vpřed, mohou se těšit na dostatek akcí a gólů!

Děkuji za rozhovor, ať se ti daří jak v juniorech, tak v A-týmu!

Děkuji moc, zároveň bych rád poděkoval trenérům, kteří mi v předchozích zápasech dali svou důvěru, hráčům a také fanouškům!