Vítkovice získaly Pohár České pojišťovny!!!

21. ledna 2016, Vlaďka Zoubková

Fantastický obrat ve třetí třetině přinesl Vítkovicím po čtyřech letech opět triumf v domácím poháru! Dva góly dal kapitán Matejčík, Souček se vrátil ve famózní formě!

Stejně jako loni, také letos měl vítkovický klub žhavé želízko ve finále Poháru České pojišťovny. Po loňském triumfu žen chtěl v letošním ročníku získat prvenství mužský tým, v cestě jim ale stál vítěz předchozích dvou ročníků: Technology Florbal Mladá Boleslav. Třetím vítězstvím v řadě by se mužstvo z města automobilů zapsalo do republikové florbalové historie zlatým písmem vedle Tatranu Střešovice a FBC Ostrava, kterým se pohárový hattrick již povedl.

Do branky Vítkovic se vrátil uzdravený Lukáš Souček, ne zcela fit nastoupil Jakub Hubálek. Technologům chyběl zraněný Petr Novotný, naopak do týmu se vrátila klubová ikona Pavel Bouška.

A právě jednatřicetiletý útočník Boleslavi byl prvním střelcem plzeňského finále, když v 6. minutě po přihrávce Tomáše Kadlece překonal Lukáše Součka. Vítkovice si byly vědomy útočné síly mladoboleslavských, když v nedávném superligovém měření sil odjížděly z Boleslavi s výpraskem 0:7. Pohárové finále ale nabídlo fanouškům v plzeňské hale Lokomotiva zcela jinou podívanou. Oba týmy vsadily na precizní obranu, vzadu podpořenou výbornými gólmany, v kombinaci s nebezpečnými protiútoky na obou stranách. Šance útočníků ale likvidovali svými zákroky Rytych se Součkem, v mnoha případech také selhávali sami autoři.

Skóre 1:0 přežilo až do třetí části hry, kdy se v 52. minutě trefil za Součkova záda vítkovický odchovanec Jan Jelínek a poslal tak Technology do dvoubrankového vedení. Ještě v téže minutě si šel odpykat trest Petr Kološ. Početní převahu Vítkovic zužitkoval na konci 53. minuty po přesném pasu Lukáše Řezaniny kapitán Marek Matejčík a snížil tak skóre na 2:1. Za 23 vteřin bylo vyrovnáno! Stejná rána jako přes kopírák z hole Lukáše Hájka znamenala vyrovnání finálového dramatu….to ale nebylo ze strany rozjetých vítkovických ostrostřelců vše. O dalších 22 vteřin překonává Davida Rytycha opět Marek Matejčík, po sporném zásahu míčku vysokou holí. Samotný střelec chvíli pokukuje po rozhodčích, když pak po jasné signalizaci uznaného gólu propuká v radostný jásot a s ním celé mužstvo v modrých dresech. Tři branky v rozmezí 45 vteřin znamenají obrat v zápase, Vítkovice otáčejí skóre na 2:3!

„Byl to reflex. Rytych vyrazil míček a já ho doklepl do branky. Prostě jsem do toho plácnul. Možná to byla vysoká, možná ne. Každopádně rozhodčí gól uznal,“ reagoval po zápase Marek Matejčík pro Český florbal.

Boleslav ač otřesena, v útoku nepolevila, střela Petra Krzyžanka mířila do tyče Součkovy brány a následně měl stejný hráč velkou příležitost ke srovnání také v přesilové hře, při vyloučení Lukáše Hájka. Před vítkovickou svatyní bylo pořádné horko, Curney s Natovem ale během přesilovky Boleslavi balónek za Lukáše Součka nedostali. V dalším náporu opět zvonila Lukášova branková konstrukce, ale těsné vedení Vítkovice uhájily a po triumfu v roce 2011 se mohly radovat z druhého vítězství v Poháru České pojišťovny! Boleslavští florbalisté se po dvou zlatých ročnících museli spokojit se stříbrnými medailemi. Toto finále ukázalo, jak se během necelé minuty promění radost na jedné straně ve smutek a naopak. V tom je sport krásný i krutý zároveň…

Komentář trenéra Florbal MB Jana Pazdery: "Pokud bychom padesát minut z utkání hráli sebevědoměji a dokázali proměnit některou z šancí, pak by nerozhodlo to, co se odehrálo v posledních deseti minutách."

Komentář trenéra 1. SC Vítkovice Jana Vavrečky: "Děkujeme soupeři, divákům za vynikající finále ve skvělé atmosféře. Obrovská poklona před našimi kluky. Výsledek je pro nás velkou motivací do bojů v play-off. Rozhodl týmový výkon. Děkujeme soupeři a přejeme šťastnou cestu domů."

Fotografie: Martin Flousek, (www.ceskyflorbal.cz, www.xflorbal.cz)