Jiří Mojžíšek: Chceme dojít co nejdále!

18. února 2016, Vlaďka Zoubková

Před čtvrtfinále play-off G2 ligy nám poskytl rozhovor trenér juniorů Jiří Mojžíšek.

Juniory čekají o víkendu úvodní zápasy čtvrtfinále play-off. Začínat budou na hřišti druhého týmu po základní části, Florbal Ústí. Před startem vyřazovacích bojů jsme si popovídali s trenérem juniorů Jiřím Mojžíškem.

Ahoj Jirko, skončila základní část G2 ligy, jak jsi spokojený s pátým místem po základní části?

S výkony jsem spokojený tak napůl. Odehráli jsme zápasy, ve kterých hráči zvládali plnit všechny úkoly, které na hřišti měli, makali celý zápas a šli si pro vítězství. Na druhou stranu v některých zápasech to bylo přesně naopak, nekoncentrovanost a laxní přístup, který nás stál důležité body. Nebýt těchto zápasů, v konečné tabulce bychom byli daleko výše než na 5. místě.

Během sezóny jste měli nevyrovnané výkony, trápila vás koncovka, několikrát mužstvo ztratilo zápas v posledních minutách. Bylo to ztrátou koncentrace nebo jednoduše docházely síly?

Koncovka je dlouhodobým problémem Vítkovic. Ke vstřelení gólů potřebujeme obrovské množství šancí. Samotná mezihra, která vede k vytvoření šance, je dobrá, ale prostě nám chybí nějaký „zabiják“, který to dokončí a skóruje. Během zápasu bychom si vytvořili větší brankový rozdíl a nemuseli se na konci bát o to, že zápas ztratíme. Hráči jsou potom nervózní, bojí se hrát, aby to nepokazili, a z toho plynou chyby, které v nejhorším případě vedou ke ztrátě celého zápasu.

Na podzim jsme si v rozhovoru povídali o vyrovnanosti G2 ligy. Hráči mají zkušenosti ze superligy, žádný tým nelze podcenit. S čím jdete do vyřazovacích bojů?

Do vyřazovacích bojů jdeme s tím, že chceme dojít co nejdále. Teď nás čeká čtvrtfinále, takže se soustředíme na něj. Pro některé hráče teď přicházejí poslední zápasy, které budou za juniory hrát. Kolik jich ještě bude, to je na nich. Společně s kolegou Gurkovským se jim budeme snažit co nejlépe poradit, jak hrát, co na soupeře platí, ale samotný výkon je pouze na každém z nich.

Při výběru soupeřů na Vítkovice ukázalo Ústí nad Labem. Čekali jste jiného soupeře?

V podstatě ještě před posledním zápasem jsme se při shodě různých výsledků mohli posunout na vyšší příčky a soupeři z čela tabulky by si nás nemohli vybrat. To se nakonec nestalo a před samotným výběrem soupeřů jsme měli zákulisní informace, že si nás chce Ústí vybrat. To se potvrdilo, takže až takové překvapení to nebylo.

Loni jste se s Ústí také střetli ve čtvrtfinále. Na severozápad Čech jste jeli s vedením 2:0, při odvetách chybělo málo k poslednímu krůčku do semifinále. Konce zápasů jste ale nezvládli ani při čtyřgólovém vedení. Jak s odstupem sérii hodnotíš, máš pocit, že jste teď poučeni?

V loňské sezóně jsme si vybrali Ústí my a čekali jsme, že se přes ně bez problémů dostaneme do semifinále. Dvě domácí výhry v nás tento pocit ještě více umocnili a na venkovní zápasy jsme jeli s tím, že nemůžeme prohrát. To se nám nakonec vymstilo a postoupili jsme až po velké bitvě v rozhodujícím 5. zápase. Věřím, že hráči, kteří u toho loni byli, si ponaučení vzali a tentokrát přistoupíme ke všem zápasům stejně zodpovědně. Navíc je letos v roli favorita Ústí, oni si vybrali nás, protože čekají, že přes nás postoupí. Uvidíme, jak se s touto situací vyrovnají. My rozhodně ve čtvrtfinále končit nechceme a uděláme pro to všechno.

Ústí má v kádru mají nejlepšího hráče kanadského bodování - Jakuba Kolstrunka, který už v loňské sezóně předváděl výborné výkony. Jak bys charakterizoval hru celého jejich týmu?

Jakub svou hrou výrazně přispívá k úspěchu celého týmu, ale jejich hra nestojí pouze na výkonu jednoho hráče. Mají tým, který je na tom velmi dobře fyzicky. A právě převaha v osobních soubojích rozhodla o tom, že jsme s nimi obě dvě utkání v základní části prohráli. Toho jsme si vědomi, a proto jsme doplnili klasické tréninky také fyzickou přípravou. Důležitý bude průběh samotného zápasu, protože pokud se týmu daří, dává góly, tak to běhá samo. Pokud se naopak nedaří, prohráváte, soupeř je „na koni“, je všude dříve, tak nepomůže ani sebelepší příprava před zápasem. Z mého pohledu budou tedy velmi důležité začátky všech zápasů.

Vrátím se ještě k našemu kádru. Jste před play-off kompletní nebo vás trápí zranění? Někteří jedinci včetně gólmana Blakaly zaskakují také v mužích, představuje to pro juniorskou soupisku problém?

Po posledních zápasech jsou nějaká menší zranění, ale do víkendových zápasů budeme připraveni, jak nejlépe je to možné. Některé předchozí zápasy jsme odehráli pouze s jedním brankářem a doufali, že se mu nic nestane. V play-off si to nemůžeme dovolit, takže jsme s realizačním týmem mužů domluveni a všechny hráče budeme mít k dispozici.

Příští víkend juniory čekají domácí odvety čtvrtfinále, chtěl bys pozvat fanoušky? :-)

Tento víkend nám můžou fanoušci fandit na dálku, ale ten další (27.2. 13:00 a 28.2. 10:00) budeme hrát odvety na Dopravce. Hala sice není z největších, ale prostor pro fanoušky se najde a Vaše fandění nám pomůže k lepším výkonům. Přijďte v co největším počtu, těšíme se na Vás!

Děkuji za rozhovor a do play-off přeji hodně štěstí!

Děkujeme za podporu!