Jan Vavrečka: S Tatranem šlo vždy o férové zápasy

04. března 2016, Vlaďka Zoubková

Trenér mužů Jan Vavrečka nám před začátkem čtvrtfinále poskytl exkluzivní rozhovor. Co můžeme očekávat od soubojů mistrů?

Ahoj Honzo, máme za sebou základní část Tipsport Superligy. Na lavičku jsi usedl po dvou letech, byl pro tebe návrat jednoduchý?

Ahoj Vlaďko, nevracel jsem se do cizího prostředí, Vítkovice jsem celou dobu sledoval. Měl jsem přehled a díky tomu to bylo jednodušší.

Na lavičku jsi přizval vítkovickou ikonu Pavla Bruse. Jak vám jde společná spolupráce?

Nehraji si na žádného šéfa nebo hlavního trenéra, s Pavlem jsme trenérské duo. Společně se rozhodujeme, řešíme sestavu, je to vše o komunikaci. Nepřevažuje názor toho druhého, jsme tým. Vedení klubu mi umožňuje chodit na tréninky 2x týdně kvůli pracovnímu vytížení a rodině, za což mu patří veliký dík. Pavel je zodpovědný za tréninky, taktiku, já koučink. Při zápase si po každé třetině sami sedneme a zhodnotíme průběh hry, řekneme si, kdo jak hraje a pak jdeme za kluky do šatny, kde jim říkáme individuální postřehy.

Po odchodu několika opor jste museli poskládat nový tým a od základu změnili hrací systém, tradiční osobku. Jak jsi s těmito novinkami spokojený?

Myslel jsem si, že sehrávání bude trvat kratší dobu, ale museli jsme být trpěliví. Měnili jsme totálně celý systém hry, včetně nové obrany. Po odchodu Lukáše Veltšmída, Robina Žydela, Filipa Heczka a Pavla Bruse v ní zůstal ze staré éry pouze Jakub Hubálek. Novému systému jsme podřídili také výsledky, hlavně v podzimní části, kdy jsme si stoprocentně vědomi ztráty několika bodů, ale pro nás byl důležitější projev hry a to, jak se mančaft prezentuje na hřišti, což se nám začíná vyplácet.

U podzimní části soutěže se chci zastavit. Zejména při zápasech na půdě papírově slabších soupeřů jste poztráceli hodně bodů. Vzpomeneš si na zápas, jehož ztráta tě nejvíc mrzí?

Nejvíce mě mrzí prohra na Vinohradech a Spartě. Pokud bychom měli o těchto šest ztracených bodů více, jsme v první čtyřce a vybíráme si soupeře, ale musíme si z toho vzít ponaučení. Dále mě hodně mrzí prohra v prvním kole na hřišti Tatranu, kde jsme byli lepším týmem, ale mužstvo doplatilo na žalostnou koncovku. Na kdyby se ale nehraje, žádné výmluvy bych nehledal. Po vánocích nás hodně nakoplo vítězství v Poháru. Tým šel nahoru, ví, co má hrát a to nás těší.

Jak moc si triumfu v Poháru ceníte?

Triumfu v Poháru si ceníme velmi. Není to sice Superfinále, ale druhá nejvyšší trofej, kterou lze u nás vyhrát. Ještě teď mám husí kůži, když si na to vzpomenu. Pět minut před koncem jsme byli odepisováni, nikdo nám nevěřil. Po druhé třetině jsme s Pavlem v šatně cítili z kluků neskutečnou sílu a hlad po výhře, i když to bylo 0:2, věřili jsme, že dáme kontaktní gól a můžeme ještě vyhrát. Byl to náš nejlepší zápas v sezóně a jsem rád, že jsme udělali Vítkovicím dobrou reklamu.

Pro play-off si Vítkovice vybral Tatran Střešovice, uvidíme tedy reprízu loňského semifinále. Tvé hodnocení k volbě soupeře?

Domácí zápas se Střešovicemi nám nevyšel a my dobře víme, proč se tak stalo. Na Tatran se musíme připravit jinak, než kdyby na nás vyšlo Brno, na které bychom vletěli se čtyřmi lajnami. Tatran hraje ze zabezpečené obrany na brejky a ve čtyřech lajnách by se kluci do tempa nedostali. Musíme trošku pozměnit strategii, a to neříkám nic, čím bych soupeře takticky překvapil.

Fanoušky obou táborů čeká série soubojů mistrů. Oba týmy se velice dobře znají, vzájemné zápasy patří k těm legendárním a atraktivním…

Moc jsme si vybírat nemohli, ale pokud můžu mluvit za sebe, jsem rád, že hrajeme s Tatranem, i když jsme Brno mnohokrát porazili. Sám jsem florbal hrál, vím, co se honí hráčům hlavou, když se řekne „hrajeme s Tatranem a naopak hrajeme s Brnem“. I když Brno má letos super sezónu, je to jiné, než zápasy se Střešovicemi. Každý hráč ví, o co jde, o co se hraje. Samozřejmě určitou roli hraje rivalita, ale z historického hlediska šlo v zápasech s Tatranem vždy o rivalitu sportovní. Šlo o férové zápasy. Navzájem se respektujeme, víme o síle Tatranu, ale nebojíme se jich. Jdeme do série s pokorou, ale jsme si vědomi našich silných stránek a s Pavlem klukům věříme.

Jak se na úvodní zápasy v Praze těšíte a co od nich můžeme očekávat?

Nejsem alibista, chceme rozhodně uspět, jedeme do Prahy vyhrát. Soustředíme se sami na sebe. Každopádně chci pozvat fanoušky na domácí zápasy, v play-off to bude něco jiného, než poslední souboj na Dubině. Věříme, že přijdou ve velkém počtu, vážíme si jejich podpory a moc se těšíme na výbornou atmosféru!

Honzo, děkuji za zajímavý rozhovor, do play-off přeji za fanoušky, ať klukům vydrží zdraví a držíme palce! Uvidíme se za týden na Dubině.

Také děkuji a fanděte nám! :-)