Výkony juniorek v pokračování nadstavby jako březnové počasí

17. března 2016, Martin Mikula

Další utkání pohledem kotelníka.

Po měsíční pauze nastoupily vítkovické ženské naděje do 5. a 6. kola nadstavbové části ligy, a jak je vidět z výsledků, inspirovaly se nejspíše momentálním počasím. I ono totiž neudrží slunečno na obloze alespoň dva dny po sobě.

5. kolo bylo nalosováno do Opavy, kde jsme se střetli poprvé v nadstavbě s největším rivalem na Moravě a to s FBC Ostrava. Hra s tímto mužstvem je vždy prestižní, tvrdá, plná osobních soubojů a také na vysoké herní úrovni, které se jindy mnoho nedostává. O co nyní šlo? O to, kdo bude vítězem nadstavbové skupiny A3 a tedy tím, kdo přímo postoupí do finálových bojů a možná bude pořádat i závěrečný turnaj.

1.SC Vítkovice Oxdog – FBC ČPP BONUSIA Ostrava 3:7

První třetinu holky prohrály 0:5 a o osudu utkání bylo rozhodnuto. Kde se stala chyba, nebyl nikdo schopen vysvětlit, holky se rvaly, ale průběh utkání byl v podstatě stále stejný, jako v mnoha jiných utkáních s FBC. Holky se tlačí do útoku, jsou aktivní na míčku, ale soupeř skóruje.

Až ve druhé a třetí částí se hra srovnala a zásluhou Petry Hložankové, Denisy Hyršové a Nikol Kubečkové došlo ke korekci stavu. V podstatě by se dalo říci, že jsme dvě třetiny vyhráli, ale bohužel hraje se na třetiny tři.

1.SC Vítkovice Oxdog – TJ Sokol Brno Židenice 2:2

Tak zatímco předcházející utkání bylo dopředu otevřené a kurzové sázky by vypadaly vyrovnaně, v tomto případě by sázkoví makléři vsadili jednoznačně na naše holky. Pohled do tabulky naznačoval, že porazit poslední tým bude formalita, jenže nestalo se a Židenice uloupily svůj první skalp, bohužel v podobě ztracených bodů na náš účet. Holky hru neodflákly, hrálo se povětšinou na jednu branku, jenže selhali jsme střelecky a to je před závěrečnými boji alarmující. Kdo pamatuje závěrečný turnaj 2015, vzpomene si, že tam padalo pouze několik málo branek z několika málo šancí a taková střelecká impotence holky v budoucnu odsoudí jen k pláči. Jedinými střelkyněmi byly Kača Peterková a Denisa Hyršová.

Sestava Vítkovic:
Brankářky: Michaela Ranochová a Klára Kodetová
Obránkyně: Lucka Martiníková, Nikol Kubečková, Petra Hložanková, Zuzana Šponiarová.
Útočnice: Sabrina Moravcová, Kača Peterková, Eliška Planková, Denisa Hyršová, Tereza Zemanová, Lucie Suchánková, Jana Pokludová, Natálie Honová, Tereza Hanzlíková.

V 6. kole kotelníci odvezli svoje ratolesti do Slavkova u Brna

Úkol zněl jasně, dobře potrénovat v odvetě s FBC Ostrava, neboť v tomto zápase už o mnoho nešlo, a porazit Florbal Vsetín, a tímto se přiblížit k postupu ze 2. místa do závěrečných bojů play off.

1.SC Vítkovice Oxdog – FBC ČPP BONUSIA Ostrava 2:5

První třetina se nesla v duchu nervozity obou mužstev, ovšem na straně FBC byla rozhodně větší, soupeřky chtěly totiž za každou cenu vyhrát, a ono se hrálo převážně na jejich půlce. Naše holky se draly dopředu a v zadu hrály dost na jistotu, patrně se poučily z minulého utkání. Ovšem z této lehké převahy vítkovické holky nic nevytěžily a naopak obdržely laciný gól, poté co se nestačily zkonsolidovat v obraně po vystřídání. Po první třetině byl stav 0:1.

Za to ve druhé třetině se začaly dít věci.

Hloža vyhodí míč z obrany a běží rychlosti blesku za ním. To se nelíbí hráčce soupeřek, kterou míjí, čímž ji vystavuje do role statisty a tak ta ji srazí při hře bez míčku za mantinel. Rozhodčí (v červeném dresu) až na nátlak obecenstva alespoň odpískají faul, přísněji potrestat hráčku soupeře je ani nenapadne. Zde si dovolím použít citaci z pravidel:

607 Přestupky vedoucí k pětiminutovému vyloučení na trestnou lavici“

5. Pokud hráč podrazí, shodí, nebo narazí soupeře na mantinel či bránu.

Patrně borci v červeném chyběli na školení. Zákroků podobných vídám v zápase několik, některé vyjdou ze zápalu boje a touhy hrát či dostihnou míček, tento však měl zcela jiný účel, zastavit lepší hráčku za každou cenu, třeba se za mantinelem zraní a příště dá pokoj.

Ale vraťme se ke hře, neboť počínání sudích teprve spělo k vrcholu. O dvě minuty později hráčka Vítkovic Lucka Martiníková střílí na bránu, míček se ji bohužel sveze po čepeli. Následuje trma vrma, po které se nezaviněně a jen lehce ocitne čepel hokejky v obličeji soupeřky. Je odpískán faul – nedovolená hra vysokou holí. Ano, asi v pořádku. Ale diváku div se – šup s ní na 5min. na trestnou lavici. Opět si dovolím citaci z pravidel:

605 Přestupky vedoucí k dvouminutovému vyloučení na trestnou lavici“

3. Proviní-li se hráč nebezpečnou hrou hokejkou.

To platí i pro nekontrolovaný nápřah, došvih nebo zvedání hokejky přes soupeřovu hlavu, pokud je to považováno za nebezpečné či rušivé pro soupeře.

Nabízené šance se soupeř chytil, v přesilovce 3x skóroval a do konce 2. třetiny upravil na jasných 0:4.

Atmosféra by se dala v daném okamžiku krájet, neboť amatérským přístupem „těch v červeném“ byl zbytečně ovlivněn a zkažen celý zápas.

Přestávka pomohla oběma mužstvům, emoce opadaly, hráčky obou mužstev samy přispěly k uklidnění situace, když třeba několikrát opravily výrok sudích a tím se dostal zápas zpět do kolejí.

Naším hráčkám se v závěru podařilo nakonec i skórovat. Jak se to povedlo? Nikol Kubečková prostě jen vystřelila přesně do růžku a v druhém případě střela Lucky propadla za brankářku a Káča Peterková ji jen lehce doklepla do sítě. Podle klubového statistika Patrika, z 10-ti střel na bránu jen 3 vedly mezi tyče, a těch zbylých 7 prostě není jak dorazit, tečovat, či jinak doklepnout z prostoru před bránou. O to, to má soupeř lehčí.

1.SC Vítkovice Oxdog – Florbal Vsetín 6:1

Soupeř ze Vsetína je charakteristický tím, že brankářka soupeřek budí u střelkyň respekt svou mohutnější postavou v bráně a prostřelit ji je někdy hodně problematické. Naše holky se ale poučily z prvního utkání a hrály křížem přes obranu, co to jen šlo. A výsledek se dostavil záhy. Góly tam padaly jako přes kopírák:

4min a 10min – skóruje Terka Hanzlíková po nahrávce Sabriny Moravcové

8min – ze stejného místa Lucka Suchánková po zemi k tyči po přihrávce od Terky Zemanové

11min – Jana Pokludová nahodí Elišce před bránu a ta na 2x dotlačí do sítě

17min – Terka a Sabrina si vymění role.

20min – vyloučena Terka Hanzlíková, a přesto jsme hráčky Vsetína k míčku nepustili. Krásné.

27min – na 6:0 zvyšuje opět Eliška po samostatné akci ze středu hřiště.

33min – vyznamenala se Míša Ranochová a uhájila si čisté konto, pro tentokrát. Soupeřky se přesto na konci zápasu prosadily a kosmeticky upravily na konečných 6:1.

Jako nejlepší hráčku nedělního odpoledne vyhodnotili kotelníci Kaču Peterkovou. Gratulujeme!

Sestava Vítkovic:
Brankářky: Michaela Ranochová a Klára Kodetová
Obránkyně: Lucka Martiníková, Markéta Kolářová, Petra Hložanková, Terka Mikulová.
Útočnice: Nikol Kubečková, Sabrina Moravcová, Kača Peterková, Eliška Planková, Denisa Hyršová, Tereza Zemanová, Lucie Suchánková, Jana Pokludová, Tereza Hanzlíková.