KRÁLOVNY PADLY! Hattrick Kubišové vrací trůn Herbadentu

17. dubna 2017, Michal Dannhofer / Florbal.cz

Herbadent získal první titul od roku 2013

Herbadent zůstává jediným ženským týmem, který dokázal obhájit vítězství v Superfinále. V pondělí totiž v napínavém utkání porazil úřadující mistryně z Vítkovic poměrem 6:2 a sám se poté, co dvakrát v Superfinále neuspěl a loni se jej poprvé ani neúčastnil, slaví návrat na extraligový trůn. Hattrickem mu k tomu pomohla útočnice Dominika Kubišová.

Vítkovice byly v prvních minutách aktivnější, vážnější šanci si ale nevytvořily. V páté minutě se do dobré pozice dostala Kiecková, ale Adéla Polívková ji stihla zablokovat. O dvě minuty později šly Pražanky do vedení, když ztrátu Šupákové proměnila Kubišová.

Pro Ostravanky mohlo být záhy ještě hůře, ale Surá z otočky trefila jen ležící Kubíčkovou. Poté se sice dostala do šance Niemcová, ale vzápětí musela předvést fantastický zákrok proti Polívkové opět Kubíčková.

Vítkovice poté měly tři dobré příležitosti, jenže Klapitová s Martinákovou neuspěly, a tak se opět radoval Herbadent: Kubišová se po výhozu Christianové prodrala od mantinelu do šance a nedala Kubíčkové šanci.

Vítkovice, vědomy si dvougólového manka, nastoupily do druhé části aktivně a v prvních pěti minutách soupeře prakticky k ničemu nepustily, jenže samy nedokázaly skórovat, byť Klapitová nebo Ellilä byly hodně blízko.

Herbadent zahrozil až ve 27. minutě, kdy dvakrát pálila Billá, o dvě minuty později napálila tyč Niemcová. Herbadent se poté dokázal dostat do třetiny a zahrozil zásluhou Pilíkové s Procházkovou, ale další branku diváci stále neviděli. Museli počkat do 36. minuty, kdy ze stoje nedala Christianové šanci Michaela Šponiarová, také díky cloně Ellilä.

První branka Vítkovic utkání – co do šancí – trochu uklidnila a do druhé přestávky žádná výrazná šance nepřišla.

Hned po čtyřiceti vteřinách třetí třetiny mohly Ostravanky vyrovnat, ale Kiecková backhandem netrefila prázdnou branku. Platnost pravidla nedáš – dostaneš vzápětí potvrdila Čapková, když se uvolnila na velkém brankovišti.

Šanci vrátit se do hry dostaly Vítkovice ve 43. minutě, kdy Ferenčíkovou faulovala Machková. Ostravanky se ale nedočkaly trestného střílení a z následné přesilovky ani kýžené branky. Nadále byly o něco aktivnější, ale na pomezí 47. a 48. minuty neuspěly z dalších tří šancí. O dvě minuty později mohla prakticky rozhodnout Kubišová, ale situaci 2 na 0 vyřešila ranou nad bránu.

Herbadent to ale příliš mrzet nemuselo, o minutu později totiž po sérii šancí našla míček Billá a upravila na 4:1 pro Herbadent. Osm minut před koncem byla vyloučena Čapková a kapitánka Ferenčíková, zřejmě s přispěním Klapitové, vykřesala svému týmu naději. Vítkovice poté měly několik šancí, následně Paloncyová na hraně pravidel zastavila útok Herbadentu, jenže vzápětí inkasovala dvě minuty Michaela Šponiarová.

Výhru Herbadentu definitivně pojistila v čase 57:11 opět Dominika Kubišová. Vítkovice poté zkusily hru bez brankáře, ale pouze inkasovaly šestou branku od Billé.

Herbadent tak vyhrál první Superfinále od roku 2013.