Czech Open: Mustangové došli opět do šestnáctifinále

15. srpna 2017, redakce

Vítkovičtí Mustangové jsou v posledních letech na největším florbalovém turnaji nebývale úspěšní

Letos po vynikajících výkonech vyhráli základní skupinu a postoupili tak přímo do třetího kola play-off, kde rovněž dokázali uspět. Stopku jim pak vystavil až favorit Traverza Mukařov, která později skončila až na hokejkách konečného vítěze, finských #Liuttu.
Mustang tak již potřetí za poslední čtyři ročníky došel do 4.kola play-off, tj. do šestnáctifinále kategorie Open.


Vynikající výkony v základní skupině

Hned v prvním utkání turnaje se Mustangu postavil favorizovaný FC Bučis Team vedený koučem Zahálkou. Ambiciózní mladíci se ale museli sklonit před vítkovickými válečníky, kteří i s věkovým průměrem 34 let byli v zápase lepším týmem. Ve 4.minutě šli dovedení zásluhou povedeného voleje Jaromíra Veselého. Na vyrovnávající gól Mudry pak rychle odpověděl Jaromírův bratr Libor. Ve 27.minutě zvýšil Martin Grobelný, ovšem prakticky ihned po buly po zaváhání jednoho z našich obránců soupeř opět snížil na rozdíl jediné branky. Hubený náskok ale heroickým výkonem Mustang ubránil a v poslední minutě ho naopak pojistil opět Martin Grobelný.

1. SC TEMPISH Vítkovice Mustang - FC Bučis Team 4:2 (2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Veselý J. (Myška) - 1:0, 5. Mudra - 1:1, 7. Veselý L. (Sladký) - 2:1, 27. Grobelný (Gajda) - 3:1, 27. Sandner - 3:2, 30. Grobelný (Sladký) - 4:2


Prakticky ob zápas nastupovali vyšťavení Mustangové proti české středočeské směsici Valinanvala a bohužel krutě zaspali úvod utkání, když v prvních pěti minutách Petr Mařádek třikrát inkasoval. Pak zavelel krásnou individuální akcí ke zteči Martin Grobelný. Od té doby se obraz hry měnil k lepšímu a vygradoval drtivým tlakem na konci utkání. Soupeř byl ale v brejcích nebezpečný a dva také dokázal využít. Góly Romana Sladkého, Tomáše Krásného a minutu před koncem Jaromíra Veselého, který dorážel přesilovkovou střelu svého bratra Libora se Mustang dostal na kontakt. V poslední minutě v power-play mocně ostřeloval soupeřovu svatyni, ale vyrovnání se nedočkal.

1. SC TEMPISH Vítkovice Mustang - Valinanvala 4:5 (1:3, 3:2)
Branky a nahrávky: 2. Stejskal (Holeček) - 0:1, 4. Sedláček (Holeček) - 0:2, 5. Podařil (Kocián) - 0:3, 7. Grobelný (Bojko) - 1:3, 19. Neumann (Brothánek) - 1:4, 20. Sladký (Miklas) - 2:4, 22. Teska - 2:5, 25. Krásný (Velecký) - 3:5, 29. Veselý J. (Veselý L.) - 4:5


Hromadná potyčka, červené karty pro ruské chasníky z rukou křehkých Francouzek v rozhodcovských dresech a velmi povolný metr jejich kolegů v dalším zápase předznamenal poslední zápas Mustangu ve skupině s lotyšským FBK SĀC. Zvolenému metru francouzských sudích i ostřejší hře postsovětského celku se ale Mustang gokázal přizpůsobit a utkání zcela opanoval. Již ve druhé minutě se po dobré práci Michala Charbuláka a Tomáše Krásného prosadil zdravě naštvaný kapitán Ondřej Bojko. V osmé minutě přidal lišáckou střelou další gól Jiří Velecký. V druhé půlce pokračoval Mustang v poctivém výkonu a dál navyšoval skóre, když se do šibenice trefil Jiří Mojžíšek a další parádní volej vystřihl Jaromír Veselý. Tomáš Veltšmíd si zcela po právu vychytal další Czechopenovský shot-out.

1. SC TEMPISH Vítkovice Mustang - FBK SĀC 4:0 (2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. Bojko (Krásný) - 1:0, 8. Velecký - 2:0, 18. Mojžíšek (Sladký) - 3:0, 24. Veselý J. (Sladký) - 4:0


Těžké, ale úspěšné play-off

Výhrou základní skupiny si Mustangové zajistili postup přímo do sobotního třetího kola play-off. Zápas odehráli až o půl dvanácté a vyhli se tak ranním zápasům, které musel obsolvovat mimo jiných i jejich soupeř Orel Přelouč, který již v 8 hodin porazil severomoravskou Starou Ves. Mustang byl v zápase po celou dobu lepší, ale míček do branky ne a ne dostat. Naopak na druhé straně kapituloval Petr Mařádek a Mustang musel dotahovat. Velkou herní převahu nakonec přeci jen dokázali přetavit v góly Jaromír Veselý, Tomáš Krásný a Jiří Velecký. Chybně postavená a prostřelená zeď ale dostala hosty opět do hry a Mustang se tak musel vydat ze všech zbývajících sil. Ale povedlo se.

1/32 finále
1. SC TEMPISH Vítkovice Mustang - Orel Přelouč 3:2 (0:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 13. Pozler - 0:1, 19. Veselý J. - 1:1, 22. Krásný (Charbulák) - 2:1, 24. Velecký (Gajda) - 3:1, 25. Knížek - 3:2


Tímto vítězstvím Mustang vyrovnal historické maximum z let 2014 a 2016 a pokoušel se jej opět posunout. Ovšem los jim do cesty postavil těžké balvan, lépe řečeno pořádnou traverzu. Traverza Mukařov s bývalými extraligovými hráči Nohou, Lukášem Brusem, Chlumským, Majerem, Podhráským, Svatošem, Vaculíkem a dalšími byla na turnaji velkým aspirantem i na celkové vítězství. Mustangové ale bojovali více než statečně. Kdyby David Chytka cílil o centimetr přesněji a netrefil jen tyč a kdyby gólem skončily i další velké šance, mohlo by se utkání dokonce vyvíjet ještě veseleji. Takhle přišla v 10.minutě bohužel ztráta za vlastní brankou a laciný gól z hole Vejrycha. Po přestávce pak přidali zkušení hráči Mukařova další tři branky a bylo prakticky hotovo. Nečekanou šanci v podobě sedmiminutové přesilovky nabídl svým hloupým chováním na sklonku zápasu Chlumský, když po 2+10 minutovém trestu vyfasoval od rozhodčích i červenou kartu. Mustang, ikdyž přesilovku sehrál velmi dobře, dokázal pouze snížit petelicí Libora Veselého.

1/16 finále
1. SC TEMPISH Vítkovice Mustang - Traverza Mukařov 1:4 (0:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 10. Vejrych (Noha) - 0:1, 17. Noha (Vejrych) - 0:2, 19. Smutný (Šiman) - 0:3, 23. Vaculík (Sláma) - 0:4, 26. Veselý L. (Gajda) - 1:4


Vítkovický Mustang odehrál skvělý turnaj, na kterém se prezentoval bojovným a sympatickým výkonem všech hráčů. Jubilejní desátý ročník dokázal vyrovnat historické maximum, to je 17. místo ze 128 účastníků kategorie Open.


Sestava

SLADKÝ Roman 1+4 5
VESELÝ Jaromír 4+0 4
GROBELNÝ Martin 3+0 3
VELECKÝ Jiří 2+1 3
KRÁSNÝ Tomáš 2+1 3
VESELÝ Libor 2+1 3
GAJDA Petr 0+3 3
BOJKO Ondřej 1+1 2
MOJŽÍŠEK Jiří 1+0 1
MYŠKA Martin 0+1 1
CHARBULÁK Michal 0+1 1
MIKLAS Ondřej 0+1 1
CHYTKA David 0+0 0
PAVLIŠTÍK Zdeněk 0+0 0

VELTŠMÍD Tomáš 0+0 0
MAŘÁDEK Petr 0+0 0