Junioři vyhráli nad Švýcarskem a tím i turnaj v Lotyšsku

24. dubna 2005, ČFbU

Výhrou 4:3 nad Švýcarskem zakončili čeští junioři své působení na mezinárodním turnaji v Lotyšsku, který byl generálkou na podzimní MSJ 2005. Přestože s reprezentanty země helvetského kříže čeští mladíci prohrávali už 1:3, dokázali otočit skóre ve svůj prospěch a díky tomu se mohli radovat i z celkového prvenství v turnaji.

Výhrou 4:3 nad Švýcarskem zakončili čeští junioři své působení na mezinárodním turnaji v Lotyšsku, který byl generálkou na podzimní MSJ 2005. Přestože s reprezentanty země helvetského kříže čeští mladíci prohrávali už 1:3, dokázali otočit skóre ve svůj prospěch a díky tomu se mohli radovat i z celkového prvenství v turnaji.
Začátek byl oboustranně oťukávací, zkoušeli jsme různé způsoby obrany, nejprve zataženější, posléze aktivnější, hledali jsme zkrátka cestu, která by na Švýcary platila. Jako první skóroval v polovině úvodní třetiny po spolupráci s Furdanem aktivní Ťopek, soupeř pak přece jen otevřel více hru a do první přestávky vyrovnal," popisoval průběh posledního zápasu českých mladíků na turnaji v Lotyšsku reprezentační trenér juniorů Jaroslav Marks. „Ve druhé části se však Švýcaři znovu stáhli a vyčkávali, hráli občas nezvyklou obranu 2-3, kdy dva obránci hlídali osobně naše křídla a tři hráči pak zónově bránili na půlce. Vůbec neforčekovali, čekali na naše chyby a my jsme na tohle nezvyklé bránění dlouho hledali recept. Švýcaři naopak dokázali z minima vytěžit maximum a během pár minut utekli do vedení 3:1. Druhý gól jsme inkasovali ve vlastním oslabení, při třetím trochu chyboval brankář Rytych, který neudržel nepříliš těžkou střelu. V polovině zápasu ho v brance vystřídal Suchánek, aby oba gólmani na turnaji v Loytšsku odchytali stejnou porci minut a ve druhé polovině prostředního dějství jsme znovu převzali iniciativu."
Gólová odměna za zlepšený výkon pak přišla v samotném závěru třetiny. „Během jedné minuty zúročili český tlak dvěma góly Pisarovič a Ťopek a ještě pět vteřin před přestávkou jsme měli velkou šanci přidat i čtvrtý gól, ale zcela zaskočení Švýcaři nakonec další trefě se štěstím unikli. Do třetí třetiny jsme nastoupili s jasným záměrem překonat tu netypickou obranu soupeře větším pohybem, což se povedlo podle plánu a kontrolovali jsme hru. Švýcaři se pak už zaměřili jen na hlídání pro ně příznivého vyrovnaného stavu, ale vítězného gólu jsme se přece jen dočkali a navíc stál za to! Zozulák po průniku z levé strany trefil z poměrně těžkého úhlu míček bekhendem alá Niklas Jihde natolik přesně, že ten skončil přímo v horním růžku švýcarské branky - opravdu povedená trefa! Švýcarský tým se sice v závěru snažil o vyrovnání, po našem stažení hry na pouhé dvě pětky jsme však měli většinu času míček pod kontrolou a našim protivníkům tak nepomohla ani závěrečná minutová power - play. V poslední vteřině navíc ještě trefil prázdnou branku Švýcarů Ťopek, ale rozhodčí už gól neuznali, neboť prý údajně padl už po vypršení časového limitu. Díky této výhře jsme tak v turnaji skončili bodově nejlépe, lotyšští pořadatelé však konečné pořadí nevyhlašovali a všechny zúčastněné týmy dostaly stejnou pamětní plaketu," referoval pár minut před začátkem dlouhé zpáteční cesty do vlasti Jaroslav Marks.

Česko - Švýcarsko 4 : 3 (1 : 1)(2 : 2)(1 : 0)
Branky a nahrávky:
1.Ťopek (Furdan, 39.Pisarovič (Sláma), 40.Ťopek (Vávra), 46. Zozulák (Dohnal) - 14.Parli, 22.Parli, 28 Scalvinoni. Rozhodčí: Ittonen, Kaariainen (Finsko). Vyloučení: 3:1. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0.