Zajímavý rozhovor s Martinem "Mengele" Krásným

01. listopadu 2017, redakce

Pan "doktor" mužského áčka se s námi podělil o pár zajímavých informací nejen z jeho zákulisí!

Ahoj Martine, mohl bys nám na začátek trochu přiblížit, jaká je náplň tvé práce pro Vítkovický klub?

Zdravím všechny fanoušky Vítkovického klubu. Již třetí sezónu jsem fyzioterapeutem pro mužský A tým a mojí hlavní náplní práce je zdraví jednotlivých hráčů. Zdraví hráčů je obšírný termín, protože každý hráč, který mě navštíví je solidní detektivní případ. Převážně řeším problémy s pohybovým aparátem v důsledku přetížení nebo vlivem traumatu (špatný došlap, tvrdý souboj a čím dál častěji přetržení zkřížených vazů v koleni). Podle typu zranění se pak odvíjí i typ terapie. Nejčastěji volím pohybovou terapii zacílenou na slabý článek těla, měkké a mobilizační techniky a edukaci hráče o vhodné intenzitě tréninku, nutnosti dostatečné regenerace a kompenzačních cvičení.


Je to tvá první zkušenost coby fyzioterapeuta sportovního týmu? Kde jsi působil před tvým příchodem k našemu mužstvu?

Ano, je to má první zkušenost u sportovního týmu, ale v rámci předchozího zaměstnání v Sanatoria Klimkovice jsem občas narazil na bývalé, či stávající sportovce.


Jaká jsou specifika práce v kolektivu sportovního klubu?

Specifik od mé stávající práce ve fakultní nemocnici v Ostravě není mnoho, ale když bych měl pár jmenovat, tak je to hlavně rozlišný názor na zdravotní stav jedince, prakticky neustále být k dispozici pro hráče a dlouhé okružní výlety v rámci zápasu po naší krásné české krajině. Největší specifikum je již výše zmíněný zdravotní stav hráče. Každý se na zranění totiž dívá odlišně, on vidí své zranění jinak než trenér/vedení, a jinak ho vidím já. Proto je to o nějakém společném kompromisu, který uspokojí všechny tři výše zmíněné složky.


Je nějaký typický zdravotní problém, který postihuje velkou část florbalové komunity?

Vypíchnout nejtypičtější zdravotní problém je spletité, ale kdybych měl zmínit jeden, který je nejkomplikovanější tak jsou to utržené vazy v koleni. Dále jsou to přetížené svalové partie v oblasti předního/vnitřního stehna a bolesti zad.


Kdybys měl jmenovat hráče, o kterého musíš pečovat nejčastěji, který by to byl a jaké potíže u něj řešíš?

Každou sezónu je aspirantem na cenu „simulant“ roku někdo jiný. Tento rok zatím této statistice kraluje Tomáš Sladký, ale už brzy by měl svou produktivitu ukázat na hřišti. Momentálně už řešíme maličkosti a touto otázkou jsi mi připomněl, že pro něj mám najít podologa. Jinak jsem u něj řešil několik zranění na dolní části těla:)


Moc děkujeme za povídání a přejeme, ať je u tebe co nejkratší řada pacientů!
Taky děkuji.

Rekonvalescence pod vedením M.Krásného.