Historie "novodobých" vítkovických titulů...

13. března 2018, redakce

Přinášíme ohlédnutí za posledními třemi triumfy mužského áčka, zlatý hattrick prožil ze současného kádru Vítkovic pouze "veterán" Lukáš Hrubý!

Minulý víkend se rozeběhl kolotoč jménem play-off. Spousta vypjatých zápasů na krev, na jejimž konci bude Superfinále, po kterém zvedne pohár nad hlavu novopečený mistr republiky. Modrobílé v honbě za titulem čeká první překážka v podobě střešovického Tatranu. Je to souboj dvou nejúspěšnějších týmů celých dějin českého florbalu. Možná by tedy bylo vhodné se podívat zpátky v čase a trochu si připomenout tituly ostravského týmu v novodobé historii.


2008/2009

První z triumfů novodobých Vítkovic, který si připomeneme, se datuje do roku 2009. Na soupisce týmu jsme v té době mohli najít jména jako Folta, Ťopek nebo Mojžíšek. V současném kádru dokonce nalezneme hráče, kteří jsou pamětníky tohoto ročníku. Konkrétně současného kapitána Tomáše Sladkého, ale také Lukáše Hrubého, Martina Tokoše nebo trenéra Pavla Bruse. V základní části se Vítkovice umístily na prvním místě právě před Střešovicemi. A po dvou sériích s konečnými výsledky 3:0 proti Chodovu a Boleslavi se s pražským celkem utkaly ve finále. V sérii Vítkovice dvakrát vedly, avšak Pražané vždy vyrovnali. Vše tedy dospělo až do rozhodujícího pátého střetnutí, které se odehrálo na zimním stadiónu v Porubě! Všechna utkání se nesla ve znamení taktických bitev týmů s pevnou defenzivou a souboje gólmanů Kafky s Ciompou. Přetahovanou o titul ukončil památným gólem Daniel Folta a Vítkovice se tak mohly radovat po vítězství 5:4 z mistrovského titulu.


2012/2013

V této sezóně se konalo historicky druhé florbalové Superfinále. Mužský A-tým zakončil úspěšnou základní část na druhém místě za úřadujícím mistrem a velkým rivalem ze Střešovic. Papírové předpoklady nasvědčovaly tomu, že by tedy mělo dojít na odvetu za rok minulý, kdy v prvním Superfinále Tatran v prodloužení rozesmutnil vítkovické fanoušky i hráče především zásluhou Milana Fridricha, který v prodloužení rozhodl. Motivovaní Vítkovičtí svou cestu vyřazovacími boji zvládnli na jedničku. Ve čtvrtfinále porazili hladce Bulldogs Brno, v semifinále přešli přes Boleslav v poměru 4:2. Ve finále je však čekal jiný pražský celek než před rokem, a to Chodov. Tentokrát však měl zápas v O2 aréně sladkou tečku. Vítězné tažení za titulem v ní bodově řídila trojice Veltšmíd, Suchánek a Tokoš, kteří si všichni připsali po dvou bodech a měli velký podíl na vítězství 4:3. Vítkovice tak poprvé ovládly zápas o všechno.


2013/2014

A zatím poslední mužský titul přišel hned o rok později. Přitom poněkud nejistá základní část, ve které vítkovičtí obsadili čtvrtou příčku a na vedoucí Tatran ztratili 15 bodů tomu příliš nenasvědčovala. V play-off se však mužstvo semknlo a začalo podávat fantastické týmové výkony. V ohromě vyrovnaném čtvrtfinále přetlačili brněnské hráče 4:3 a poté se jim podařilo projít přes Mladou Boleslav až do Superfinále 2014. Tam se střetli opět s Tatranem, který velmi těsným výsledkem 3:1 porazili a obhájili titul. Dovršili tak double díky předchozímu vítězství žen nad Herbadentem.


????/????

Další Superfinále, konkrétně již sedmé v historii, se už kvapem blíží. Vítkovičtí muži čekají již tři sezony na to, až v něm nad hlavu zvednou naleštěnou trofej pro mistra Superligy. Tento rok je navíc tato událost naprosto zvláštní, a to tím, že z pražské O2 arény se stěhuje největší florbalový svátek do ostravské Ostravar arény. Vítkovice tak mají postaráno o obrovskou motivaci. Kde jinde si totiž vychutnat po třech letech mistrovské oslavy, než před svými vlastními fanoušky doma v Ostravě!