Martin Nehera: Z Kopřivnice až do reprezentace!

14. května 2018, redakce

Kopřivnický štírek se svou oddaností ke sportu a tvrdou prací propracoval až do nominace české reprezentace na Euro Floorball Tour v Brně! Přinášíme obsáhlý rozhovor nejen o tomto turnaji...

Ahoj Martine, sezóna 2017/2018 byla pro tebe poměrně úspěšná. Výhra v Poháru České pojišťovny, následné druhé místo v Superlize a start na EFT v Brně. Pojď nám o sobě říct něco víc...


Kdy a kde si začínal s florbalem?

Ahoj, kdy přesně už si nepamatuji, ale byl jsem ještě na základní škole a už tady jsem poprvé okusil florbal 😊, ale myslím si, že se to dá počítat až jsem se přihlásil do kroužku DDM Kopřivnice. Pak mě oslovil tehdejší trenér FBC Vikings Kopřivnice René Klemens a ten si mě vzal pod svá křídla a nastartoval mojí florbalovou kariéru.

Jak ses k florbalu vlastně dostal?

Brácha si podával přihlášky na školy a na nějaké škole byla jeho přihláška vylosována a vyhrál florbalku. Věděl, že hraju všechno, co se dá, tak mi ji dal k vánocům. Pak jsem florbal začal hrávat častěji a přihlásil jsem se do kroužku. Kdyby nebylo bráchy, tak bych možná ani nezačal, takže mu musím poděkovat, že nastartoval mou florbalovou kariéru. Možná kdyby mi dal kopačky, nebo tenisovou raketu, tak by tu byl nový Nadal nebo Iniesta, ale samozřejmě mu patří velké DÍKY.

Dělal jsi někdy nějaký jiný sport, před florbalem nebo i během něj?

No těch sportů bylo docela hodně co jsem dělal. Já byl ještě ten, co chtěl všechno vyzkoušet, takže jsem doma moc času netrávil. Ale nejdéle jsem hrával fotbal, kterého jsem musel nechat kvůli florbalu. Takže když je volno rád si zajdu zahrát fotbálek a hodně mě baví tenis, takže mimo florbal tyto dva sporty hraju rád.

Kdy ses rozhodl o přestupu do Vítkovic a jak probíhaly prvotní tréninky?

S Kopřivnicí se spadlo do Národní ligy a já nastupoval na vysokou do Ostravy. Navíc jsem dostal nabídku od Pepína. Potom mě oslovily Vítkovice. Vyzkoušel jsem trénink jak v Pepínu, tak Vítkovic. Po tréninku ve Vítkovicích jsem měl jasno. Byla to velká motivace pro mě, se tam dostat.

Jak probíhá tvá letní příprava a příprava během sezóny?

Já se snažím před letní přípravou něco dělat ať tam pak neumřu :-D. Takže po práci chodím cvičit a někdy běhat. Pak přijde letní příprava, kterou se snažíme všichni odmakat na 100%. Věřte nebo ne s Raďasem to bolí 😊, ale jak se říká co bolí to roste. Během sezony toho času tolik není, ale snažím se chodit cvičit a když cítím, že to není ono, tak si vyběhnu nějaký ten kopec 😊

Jaký si měl cíl, když začínal s florbalem.

Cíl se měnil. Hrál jsem za DDM a chtěl jsem výš. Potom jsem hrál za Vikingy a dělal jsem vše pro to abych si vyzkoušel extraligu. Ted hraju za Vítkovice a cíl je TITUL.

Jak zvládáš cestování na tréninky, přece jenom Kopřivnice – Ostrava je celkem daleko a jak často dojíždíš?

Na začátku jsem jezdil s klukama co bydlí poblíž Kopřivnice, potom jsem začal jezdit autobusem a díky tomu jsem si udělal řidičák, protože to bylo časově náročné. Teď, když už jezdím autem je to pohodlnější a nejsem tak vázaný časem. Samozřejmě chci být na každém tréninku, takže jezdím na všechny tréninky co jsou 😊.

Jak sis užil start na EFT v Brně?

Na EFT v Brně 2015 jsem byl podpořit kluky s přítelkyní, která mi říkala, že si tam třeba jednou zahraju. 😊 A teď jsem tu možnost dostal. A jsem rád, že jsem mohl být u toho. Reprezentovat svou zemi je největší pocta, která ve sportu existuje. I když jsem moc nehrál, jsem rád že jsem tam byl a užil jsem si to.

Jak vidíš své působení ve Vítkovicích a v reprezentaci do budoucna?

Ve Vítkovicích jsem spokojený, jsou tu nejlepší fanoušci, skvělí kamarádi a tým s velkým srdcem. I já sám cítím, že se můžu posunout jak herně, tak mentálně a navíc mi pořád utíká ten TITUL. Co se týče reprezentace, tak určitě budu rád, když do ní ještě nakouknu a udělám maximum, aby se to stalo 😊.

Jaká je role v týmu?

Na to se vždy špatně odpovídá. Myslím si, že jsem takový typ člověka co na tom hřišti nechá opravdu všechno, bojuje do poslední sekundy a snaží se nabudit hráče. Takže bych se viděl za takového dříče na hřišti.

Jak ti vycházejí vstříc v zaměstnání, když často jezdíte na utkání ?

Nemají to se mnou vůbec lehké :-), ale jsem rád, že touto formou můžu poděkovat svému zaměstnavateli, že je vstřícný a když potřebuji, tak vždy najde nějaké řešení. Moc mi to ulehčují a doufám, že jim to vracím, jak můžu.


Mockrát děkujeme za rozhovor a hodně úspěchů v příští sezóně!

Díky.