Historické setkání zakladatelů Vítkovic!

04. června 2018, redakce

Na Dubině bude k vidění opravdu jedinečné setkání florbalových "veteránů" a prvních zakladatelů florbalového klubu z Vítkovic!

Marcel Pudich společně s Miroslavem Kníchalem připravují raritní a opravdu výjimečnou událost, která bude stát za účast v jakékoliv formě!

V pátek 15.června od 18:00 na Dubině proběhne historické setkání členů Vítkovic při příležitosti připomínkových oslav 25. let od vzniku tohoto veleúspěšného florbalového klubu! Více informací v oficiálním pozvání:

Byla polovina října 1992, přesně desátého večer a v patře domku na Selské v Ostravě se sešlo 7 lidí, aby mne vyslechli a poprvé slyšeli o úplně novém sportu v Česku. Slušelo by se, aby ta jména zazněla – Marcel s Ivčou Pudichovi, Mirek Kníchal, Tom a Honza Grygarovi, Libor Václavík (hrál asi další jeden rok) a Zbyněk Brandejs – ten florbalku do ruky nikdy nevzal.

První trénink pak proběhl 21. října v malé tělocvičně Základní školy Mitušova. Po osmi trénincích, kdy branky byly nahrazeny koněm našíř, jsme odjeli na náš první turnaj do Prahy pod názvem 1. SC Ostrava odvozeným od finského „sahli“. Sestava byla víceméně poskládaná z ulice, naši kamarádi z blízkého okolí, v brance nastoupil Tomáš Bártík, který již bohužel není mezi námi... A v této první sestavě byl i současný generální ředitel klubu Pavel Palata, nebo nynější trenér polské reprezentace Honza Holovka.

Na přelomu let 1992 a 1993 vznikl druhý ostravský tým, North Stars Ostrava, následoval Star boys Petřvald. 17. února 1992 jsme byli jako oficiální subjekt zaregistrováni na Ministerstvu vnitra.

Do turnajů se zapojovaly některé střední školy, první ostravský turnaj byl 6. března 1993 v hale na Hladnově.

Na konci března jedeme opět do Prahy a vracíme se z turnaje neporažení se třetím místem (v semíčku jsme prohráli na nájezdy).

V květnu je v Ostravě první turnaj s účastí pražských týmů a za nás nastupuje taky Ivča Martiníková. Po jeho ukončení se 1. SC Ostrava slučuje se Star boys Petřvald. Svou premiéru má v týmu Tomáš Rybka a z týmu SPŠ Vítkovice získáváme jejich nejlepšího hráče, Dana Foltu.

Na červnové kvalifikaci na Czech Open jsme prohráli až ve finále a v srpnu jsme poprvé hráli proti švédským týmům. Na obou turnajích vstoupil do florbalu i ženský tým 1. SC Ostrava... Ještě do konce roku 1993 úspěšně absolvujeme kvalifikaci na první ročník 1. florbalové ligy.

První florbalový rok byl hodně hektický, hráli jsme hokejkami Unihoc Fiber, na tréninky si na ručním vozíky přiváželi dřevěné rozebíratelné branky, na kvalifikaci jsme měli první opravdické dresy a získali jsme také prvního sponzora, tehdejší tiskařskou firmu ANDY. Společně s Tatranem jsme jako jedni z prvních v republice trénovali ve velké hale...

V průběhu jediného roku jsme toho stihli neskutečně moc a položili jsme základ pozdějším úspěchům. Ten první přišel na řadu už 22. května 1994 v podobě první bronzové medaile z úvodního ročníku ligy.

Máme za sebou 25 let „escéčka“, které od podzimu 1994 vystupuje pod současným názvem 1.SC Vítkovice. Ke vzkříšení původního názvu 1.SC Ostrava došlo ještě jednou, na podzim 1995, kdy takto vstupuje „béčko“ do druhé ligy a za dva roky, již jako samostatný subjekt, postupuje do nejvyšší soutěže. A dochází k ligovém derby 1.SC Ostrava – 1.SC Vítkovice (3 výhry Ostravy, 1 remíza, 6 vítězství Vítkovic) a 1.SC Ostrava se stává historicky prvním vítězem Českého poháru...

25 LET OD ZALOŽENÍ „ESCÉČKA“

Výroční setkání průkopníků ostravského florbalu v pátek 15. června 2018 od 18:00 ve sportovní hale na Dubině, po zápase pak v některé hospůdce...

(šatna bude otevřená od 17:30)


Nemusíte přijít pouze hrát, přijďte se podívat, povzbudit, popovídat a pak se třeba přesunout do hospůdky. Určitě nezapomeňte historické relikvie související s 1.SC – dresy, trika, fotky…Zváni jsou samozřejmě všichni, kdo se v prvních letech pohybovali kolem florbalu a hlavně se chtějí potkat.


Přijďte se potkat, těšíme se na vás

Marcel a ostravský koordinátor Mirek