Junioři na úvod těsně podlehli domácímu Lotyšsku

22. dubna 2005, ČFbU

Výsledkově nepovedený vstup do mezinárodního turnaje v Lotyšsku mají za sebou čeští juniorští reprezentanti. V pátek večer nastoupili v dějišti listopadového MSJ proti domácím reprezentantům a přestože gólových šancí měli nespočet, nakonec podlehli těsně 3:4.

Výsledkově nepovedený vstup do mezinárodního turnaje v Lotyšsku mají za sebou čeští juniorští reprezentanti. V pátek večer nastoupili v dějišti listopadového MSJ proti domácím reprezentantům a přestože gólových šancí měli nespočet, nakonec podlehli těsně 3:4.
Už začátek byl z naší strany dost zakřiknutý, kluci navíc domácí Lotyše zřejmě i trochu podcenili a po hrubé chybě v defenzivě jsme už ve čtvrté minutě poprvé inkasovali. V polovině první třetiny pak brankář Suchánek dostal dost laciný gól a soupeř vedl 2:0, ještě do první přestávky jsme však po trefě Nevrkly dokázali snížit na rozdíl gólu," popisoval průběh úvodního zápasu na turnaji v Lotyšsku kouč českých juniorů Jaroslav Marks. „Ve druhé třetině už se tým konečně dostal do tempa, vytvořili jsme si očekávaný tlak i řadu gólových šancí, ale střelecky se klukům dnes nedařilo. Lotyši se soustředili hlavně na obranu a vyráželi jen do ojedinělých brejků, v prostřední části tak žádný gól nepadl. Vyrovnání jsme měli na hokejkách už v úvodních minutách posledního dějství, ale proměňování vyložených šancí byla tentokráte naše největší slabina. Devět minut před koncem jsme se ale přece jen dočkali, když po dorážce zblízka srovnal Zozulák na 2:2. Jenže hned za pár vteřin zapomněli hráči na zadní vrátka, při snaze o přečíslení přišli o míček a soupeř po jednoduché akci šel opět lacino do vedení. Byla to velká škoda, už v období před vyrovnávacím gólem jsme měli převahu, často jsme aktivní hrou odebrali domácím hráčům míček a dostávali se do šancí, namísto obratu skóre v náš prospěch však přišel další trest. Nedlouho po třetím lotyšském gólu jsme navíc špatně pokryli volný úder Lotyšů a rázem to bylo 2:4. Malou naději vykřesal ještě svou druhou přesnou dorážkou opět Zozulák, ale k závěrečnému náporu jsme se nakonec téměř nedostali. Přísní rozhodčí, kteří na naší straně vylučovali v utkání šestkrát, zatímco domácí neměli jedinou trestnou minutu, potrestali Nevrklu na 2+2 minuty, takže místo závěrečného náporu jsme se bránili dvojnásobné lotyšské přesile. I ve třech si kluci sice vypracovali pár šancí, ale ani na remízu to nestačilo," litoval český kouč.
Podobný průběh zápasu si Jaroslav Marks vybaví při vzpomínce na podzimní přátelský zápas juniorů s Polskem. „Bylo to podobné jako v Ostravě, většinu zápasu jsme určovali tempo, vypracovali si řadu gólových šancí, ale nepadalo to tam. Měli jsme delší dobu míček pod kontrolou, tlačili, ale netrefovali se ani z vyložených šancí a to nás znovu stálo lepší výsledek. Lotyši nás dnes vyučili v produktivitě - ze šesti gólových šancí se trefili čtyřikrát... Zatímco my jsme neuspěli jen výsledkově, Švýcaři v předchozím zápase s Finskem ani herně - Finové vyhráli hladce 9:3 a to se už v poslední třetině očividně šetřili, jinak by museli Švýcarům nadělit dvojciferný počet gólů. Švýcaři mě opravdu nemile překvapili, oproti minulému období hráli velmi pasivně a hodně chybovali, mohla to být náhoda, ale možná tentokráte prostě nemají výkonnostně silný ročník," domnívá se český kouč, který si vcelku pochvaloval místní halu, kde v listopadu proběhne juniorské MS. „Je to nová hala, pěkná, čistá, s kvalitním zázemím a kapacitou okolo tisícovky diváků. Trošku nezvyklé jsou jen barvy zdejšího tarkettu, který je položen v házenkářském stylu, takže většina hřiště je žlutá a oblast házenkářského brankoviště pro změnu modrá. Hrálo se proto s červeným míčkem, ale výraznější problém s tím ani jeden tým neměl."
Ve druhém utkání na turnaji v Lotyšsku se čeští junioři utkají v sobotu od 16 hodin s Finskem.

Lotyšsko - Česko 4 : 3 (2 : 1)(0 : 0)(2 : 2)
Branky a nahrávky:
4.Skains, 11.Kostuvses, 51.Kostuvses, 4.Skains, 53.Jankovics - 13.Nevrkla (Sláma), 51Zozulák (Pisarovič), 53.Zozulák (Tomašík). Vyloučení: 0:6. Využití:0:0. Oslabení: 0:0. Diváků: 200.