Čtyři hráči Vítkovic v juniorské reprezentaci

14. dubna 2005, ČFbU

Otestovat současnou formu vybraných reprezentantů ve čtyřech mezinárodních utkáních a osobně poznat dějiště podzimního světového šampionátu - to jsou dva hlavní cíle české reprezentace juniorů, kterou v příštím týdnu čeká mezinárodní turnaj v Lotyšsku. Náročnou cestu do dějiště přípravy navíc rozpůlí i krátký pobyt v Polsku, kde se Češi utkají přátelsky i s místní reprezentací.

Otestovat současnou formu vybraných reprezentantů ve čtyřech mezinárodních utkáních a osobně poznat dějiště podzimního světového šampionátu - to jsou dva hlavní cíle české reprezentace juniorů, kterou v příštím týdnu čeká mezinárodní turnaj v Lotyšsku. Náročnou cestu do dějiště přípravy navíc rozpůlí i krátký pobyt v Polsku, kde se Češi utkají přátelsky i s místní reprezentací.
Nikdo z 19 nominovaných hráčů se prozatím neomluvil, doufáme, že to tak zůstane až do příštího úterý, kdy celý náročný týden začíná. Pozvaní reprezentanti tvoří jádro týmu, který bude v listopadu v Lotyšsku obhajovat bronzové medaile z MS 2003 v Praze, do začátku šampionátu však ještě zbývá půl roku a tak není vyloučeno, že se přes léto ještě objeví nějaký dodatečný talentovaný adept reprezentačního dresu. Jednou z takových příležitostí bude i červencový kemp pro mladé talenty v Jičíně a pokud by tam třeba zazářil nějaký hráč ročníku 1988, můžeme ho pak vyzkoušet na turnaji Pegres Cup," nebrání se možnému doplnění současného juniorského kádru reprezentační kouč Jaroslav Marks. Ten společně s asistentem Rudolfem Škubalem pozorně sledoval nedávné play - off ligy juniorů a klubové výkony vybraných reprezentantů jej hodně potěšily. „Celkové prvenství SSK Future mě ani tolik nepřekvapilo, v jeho sestavě patří k oporám řada hráčů starších ročníků, kteří rozhodují zápasy. Spíše jsem však od Vítkovic čekal, že doma alespoň jednou vyhrají a o juniorském titulu rozhodne až pátý zápas. Nás juniorské trenéry však určitě potěšilo, že většina vybraných reprezentantů hrála významnou roli ve vyřazovacích bojích juniorské, ale i mužské ligy a jen potvrdili oprávněnost své nominace. Snad jim ligová forma vydrží i v reprezentaci," přeje si trenér Marks.
Nadcházející "lotyšský" týden proto vítá jako ideální prověrku na podzimní MS. „Celá příprava je pro nás dobrá ze dvou hlavních důvodů. Tím prvním je možnost osobního seznámení s prostředím, kde se bude odehrávat nadcházející světový šampionát. Vždy je lepší si na vlastní kůži otestovat halu, kde se budou konat zápasy a i když nyní budeme ubytováni jinde než v listopadu, půjdeme si hotel, kde budeme během MS ubytovaní, alespoň obhlédnout. Druhým důvodem je možnost sehrát během necelého týdne čtyři přátelské zápasy s kvalitními soupeři, kteří prověří současnou formu týmu a naznačí možný směr zlepšování konkrétních věcí," vypočítává Jaroslav Marks, jehož tým čeká příští týden velmi náročný program. „Celá akce začne úterním postupným autobusovým svozem celého týmu - část týmu nastoupí v Praze, další přiskočí v Brně a zbytek nominovaných se připojí v Ostravě, kde bude malá přestávka na večeři a poté už noční, přibližně dvanáctihodinový přesun do Polska. Tam pak ve středu ve městě Biala Piska sehrajeme od 18 hodin přátelské utkání s domácí juniorskou reprezentací, abychom tu dlouho cestu alepoň trochu rozdělili. V Polsku přespíme a ve čtvrtek ráno vyrážíme na další náročný autobusový přesun do Lotyšska, kam by celá výprava měla dorazit tentýž den večer. V dějišti podzimního světového šampionátu, městě Cesis, se pak v oficiální hale MSJ 2005 postupně utkáme s juniory domácího Lotyšska (pátek 19 h.), Finska (sobota 16 h.) a Švýcarska (neděle 10 h.). V pátek a v sobotu bude navíc na programu i dopolední trénink, v neděli se pak hned po zápase vracíme do Česka."
Ze soupeřů, které na český tým čekají v základní skupině MSJ 2005 (Lotyšsko, Švédsko, Dánsko), se tak reprezentanti příští týden utkají jen s domácím Lotyšskem, s nímž by podle papírových prognóz měli na podzim bojovat o druhé postupové místo za Švédskem. „Takové jsou ale jen úvahy odvozené od celosvětového rozložení florbalových sil. Juniorská kategorie je však natolik specifická, že nemůžeme předem vyloučit, zda se třeba někde v Dánsku nezrodilo 12 velkých talentů, které s dosavadními prognózami rychle zamávají. Moc pravděpodobné to sice není, ale úplně to vyloučit nemůžeme. I proto je pro nás nadcházející mezinárodní turnaj vhodnou konfrontací s aktuálním stavem našich jistých i potencionálních soupeřů na listopadovém MS," uzavírá Jaroslav Marks.

Nominace juniorů České republiky:
Brankáři
David Rytych (SSK Future), Marcel Suchánek (FBC Ostrava).
Obránci: Pavel Brus (1.SC SSK Vítkovice), Marek Deutsch (Tatran Střešovice), Vladimír Nevrkla (FBC Liberec), Tomáš Pavla (Bulldogs Brno), Tomáš Rumíšek (Torpedo Havířov), Petr Řičičář (TJ MEZ Vsetín).
Útočníci: Radek Dohnal (1.SC SSK Vítkovice), David Hauser (Bulldogs Brno), Lukáš Jurčík (Torpedo Havířov), Adam Levit (1.SC SSK Vítkovice), Michal Pisarovič (Bulldogs Brno). Tomáš Sláma (Tatran Střešovice), Milan Tomašík (1.SC SSK Vítkovice), Karel Ťopek (1.SC SSK Vítkovice), Tomáš Vávra (Tatran Střešovice), Michal Vrtiška (SSK Future), Martin Zozulák (TJ Sokol Pardubice I.)