Ciompovi je jedno, na koho v play-off narazí

28. února 2007, CD

Vítkovický fantóm v brance a především velký šprýmař se cítí již zdravotně lépe a je připravený na play-off. Přinášíme rozhovor o posledním souboji s Havířovem, o jeho rituálu i o připravovaném tréninku vítkovických brankářů s Romanem Ciompou.

      Ahoj Romane.
No nazdar.

      Jak se cítíš před play-off?
Po zápase unavený, ale den na to už natěšený na další víkend a na porci zápasových minut.

      A zdravotně? Měl jsi vkleklé zdravotní problémy...
A stále mám, ale klečet v bráně můžu i tak... Na kompresivní punčošky už jsem si zvykl, jen ty rukavice mě trošku ještě zlobí...

      Chytal jsi i teď proti Havířovu. Jak vypadal zápas pohledem z branky?
Docela jsem se bavil... I když se kluci dlouho nedokázali prosadit, tak jsem stále věřil. Jinak to bylo z pohledu diváka určitě zajímavé utkání s trošku vypjatým scénářem nakonec, který napsal vítkovický tým.

      Po první třetině ses ale určitě nebavil. Na světelné tabuli svítlo 3:0 pro domácí. Co se stalo, že zápas nakonec skončil tak jak skončil?
Určitě to nebylo příjemné, ale ani na chvíli mě nenapadlo, že bych šel střídat. Do druhé třetiny jsme naskočili v trošku pozměněné sestavě a začalo to klapat. Hlavně v obraně. Bylo jen otázkou času, kdy se poprvé prosadíme i my. Ale zápas určitě rozhodla nedisciplinovanost Havířovských a hodně pomohl i do třetí třetiny nastoupivší Tom Sladký, se kterým byly přesilovky hned nebezpečnější.

      Na helmě jsi měl znak Vítkovic a Havířova. To je nějaký tvůj rituál?
Přesně tak. Začal jsem s tím už na posledním Czech Openu. Na každý zápas mám na obou stranách masky nalepený znak soupeřova týmu a samozřejmě ten náš.

      Pomáhá to?
Jo tak to nevím, jestli ty nálepky mají na hru nějaký vliv! Zatím nic nechytly a gól taky bohužel nedaly! Já je tam dávám z čistě estetického hlediska, ať nemám masku celou černou...

        Pravděpodobně na Havířov narazíte ve čtvrtfinále. Jsi rád nebo by sis přál někoho jiného. Třeba Tomáš Kantor chce vyloženě Vítkovice. Je tato náklonnost oboustranná?
Ekonomicky je to určitě nejvýhodnější, ale mi osobně je celkem jedno, jestli budeme hrát s Havířovem, Boleslaví nebo snad Brnem. Avšak myslím, že spoluhráči by nejraději hráli s Havířovem, tak doufám, že to tak už kvůli nim dopadne.

      Určitě to bude velké derby a také velmi atraktivnéí pro diváky. Na všechny zápasy lze očekávat "plný dům".
To určitě, v derby to tak musí být! A k tomu ještě v play-off!  Já tu atmosféru samotnou nějak zvlášť nevnímám, ale jsem moc rád, když přijde hodně lidí.

      Pojďme jinam. Teď chystáš spolu s Tomášem Sladkým trénink pro vítkovické brankáře. To byl tvůj nápad? Co nám o projektu řekneš?
Byl to Tomův nápad a mě to docela zaujalo, protože když přijdu kouknout na nějaký trénink jiné kategorie, tak mi to nedá, stoupnu si za bránu a radím, jak jen můžu.
Co přesně budeme po brankářích chtít a co si od toho slibujeme, to se uvidí, ale snad jim to aspoň trošku pomůže a dá jejich chytání "řád". Ale samozřejmě je nebudu učit ten styl, který používám já, protože ten by mohli natrénovat lépe doma na gauči! :)

      Určitě se jim tvoje rady budou hodit. Romane, díky moc za rozhovor a hodně štěstí v play-off!
Já taky děkuju za obohacení mého časového rozvrhu tímto rozhovorem a osobně zvu všechny brankáře všech věkových kategorií na středeční trénink.

Rozhovor s Romanem Ciompou připravil Roman Sladký
Foto: Ing. Ladislav Káňa