Jiskřička naděje dohořela

05. března 2007, Dita Ondrejková

Jako světlo na konci dlouhé chodby lze nazvat naděje vítkovických žen směrem k postupu do dalších bojů o mistrovský titul. Tím, kdo sfoukl svíčku bylo družstvo TJ JM Chodov.

      Utkání v sobotu 3.3.2007 bylo soubojem o čtvrté místo, které držely právě ženy z Chodova. Pokud Vítkovické chtěly přiživit naději na postup mezi nejlepší čtyřku, bylo potřeba vyhrát.

      Ostravačky dojely do Prahy s okleštěnou sestavou, kterou decimuje jedno zranění za druhým.
      Do utkání přesto naskočily s vervou a jistotou, že s Chodovem jsou schopny zahrát vyrovnaný souboj. Samotný zápas byl po celý průběh vyrovnaný, přestože gólově na tom vždy byly lépe Chodovské. V páté minutě si slabší chvilku vybrala vítkovická jednička Šrámková, když střelu Petrželkové nedokázala plně zkrotit. Chodovské se pustily do nebezpečných útoků, které vygradovaly několika slibnými šancemi, ovšem vítkovická golmanka zákroky odčinila svou chybu.
      V osmé minutě  Niemcová spustila pověstné ,,turbo“ a po křídle unikla až na polovinu soupeře, kde naservírovala míček Pastuškové. Ta stav utkání srovnala. Sama hra se s vyrovnáním počala přelévat na obě strany, a takříkajíc každý chvilku tahal pilku. Slibné šance měla domácí Rullová, ovšem zůstaly bez gólových zápisů, stejně tak vítkovická kapitánka Macurová několikrát nebezpečně prověřila domácí Nikodýmovou. V první třetině se kromě vyloučení na obou stranách už skóre neměnilo.

      Druhou třetinu začaly aktivněji domácí, které vládnou kombinačním florbalem, který v rychlém sledu stvrdily ve 23.minutě. Nejprve Procházková propálila vše co jí stálo v cestě, včetně Šrámkové. Za několik vteřin na sebe připoutala Jarolímová hostující Rumíškovou, která jí nedovolila z výhodné pozice ohrozit Šrámkovou. Domácí dravec však přesto nekompromisně zakončil beckehandem. Skóre se tedy velmi rychle navýšilo o dva góly a domácí možná trochu usnuly na vavřínech. O 4.minuty později na trestnou lavici putovala vítkovická Solková. Nekoncentrovanost domácích využila Macurová k brejku, který také zkušeně zakončila.
      Vítkovice, přestože prohrávaly o jeden gól, dýchaly soupeři na záda. Chodov ve 38.minutě špatně vystřídal a musel jít do čtyř. Obležení, které nastalo, neslo své ovoce. Prudkou střelu Pastuškové domácí golmanka ještě vyrazila, ale na následnou dorážku Černé už neměla nárok. Náskok, který si Chodov vybudoval v první pětiminutovce 2.třetiny, byl smazán.

      Do třetí třetiny se opět nastupovalo s vyrovnaným skóre. Stále bylo ještě o co bojovat.
Obě družstva předváděla skvělou hru, ovšem zápas rozhodují góly. Ve 44.minutě vyslala Novotná přízemní střelu na branku, a ta se uchytila. Vítkovice se nepustily do bezhlavého útočení, přesto se postupně se dostávaly před Nikodýmovou, kterou pak několikrát zachraňovaly tyčky její svatyně. V 53.minutě po závaru před hostující brankou se k zbloudilému míčku dostala Balíková a výsledek upravila na definitivních 5:3 pro Chodov.
Poslední minuty se nesly ve znamení úporného dobývání domácí branky, zvonilo se o sto šest, ale síťku nedokázala rozvlnit ani skvěle hrající Macurová.
      Se závěrečným hvizdem světlo zhaslo…


Po zápase padly tři otázky na mladé hráčky obou celků.
Anet Jarolímová (Anet) a Nikola Černá (Nika) zhodnotily nejenom samotný zápas, ale i celkové vystoupení v sezoně.

Jak hodnotíš zápas z pohledu tvého týmu?

Nika:
"Přijely jsme v dost zkrouhnuté sestavě. Ze startu jsme byly vyrovnanými soupeři, ale hrály jsme ospale, bez nasazení, jako kdyby jsme si neuvědomovaly, o co nám jde. Chyběla nám větší podpora. Míček sice víc na lopatách držel soupeř, ale na šance to bylo vyrovnané, nastřelily jsme 3 tyčky, takže pešek. Nehrály jsme svůj nejhorší, ale ani ne zdaleka nejlepší florbal. Rozhodla asi psychika a neodhodlání."
Anet:
"No šly jsme do zápasu s tím, že Vítky hrajou dobrý technický florbal, a že si musíme dát pozor na Macurovou, a k tomu byla přikloněná taktika. Myslím, že jsme to zvládly."

V zápase jsi bodovala, takže jsi spokojená se svým výkonem?

Nika:
"Jsem nespokojená, hrála jsem jak lama. Nebyla jsem schopná vystřelit, ani nic vymyslet. K tomu povrch, na kterém se hrálo, nepatří k těm nejlepším. Neměla jsem den a ten gól byl náhoda, navíc padl v přesilovce."
Anet:
"No určitě to mohlo být lepší. Jsem ráda, že jsem pomohla k vítězství a nakonec jsme vyhrály, to je nejdůležitější."


Třetí otázka byla na každou jiná.
Niko, sezóna Vám po zápase s Brnem skončí, je to zklamání? Nebyly cíle před sezónou trochu jiné?
"Určitě jsme pomýšlely výš, ale aby jsme se dostaly tam kam chceme, musíme změnit přístup k tréninkům a zápasům. Doufejme, že se to zlepší a na novou sezonu příjdou nějaké posily, abysme příště mohly pomýšlet na placku.
Za umístění si můžeme samy. Podávaly jsme nevyrovnané výkony. Výhra nad Děkankou a pak kontrastní prohra se Svitavami. To jsou výkyvy, které bychom si příští sezonu neměly dovolit."

Anet, máte jistotu postupu,co je vaším cílem? Zkusíte potrápit suverénní Děkanku?
"Tak určitě jsme ještě neztratily víru v třetí místo, o které se můžeme porvat hned v dalším zápase s FBŠ."