Vítkovice odvrátily první mečbol

18. března 2007, CD

Skvělou podívanou nabídla v sobotu večer florbalovým nadšencům "Slečna Dubina". První bitvu o bytí a nebytí vítkovičtí rytíři zvládli. Vyhráli 4:2!


      Chmury se draly na tvář nejednoho vítkovického fandy, když si vzpoměl na průběh loňského play-off. V nejednom aspektu se podobalo tomu letošnímu. Nepovedené první utkání, skvěle rozehraný a posléze v posledních momentech ztracený druhý zápas. Až třetí utkání dopadlo jinak. Zatímco loni se prohrálo, letos Vítkovice první mečbol odvrátily.

      Samotné utkání začalo opatrně. Hra nahoru dolů nabízela spoustu možností ke skórování, ale oba brankáři, jak domácí Daniel Grečmal, tak hostující Štěpán Laja, byli od první minuty silní v kramflecích. Své šance promarnili jak domácí střelci, tak i hosté. Na prodloužení druhého zápasu dal vzpomenout Kubala, který se opět perfektně položil do voleje, ale tentokrát Grečmalovu svatyni těsně minul.

      Druhá třetina nabídla solidně zaplněné hale na Dubině kromě florbalového boje i branky. Krátce poté, co Vítkovice srovnaly stav promarněných přesilovek na 1:1, sehráli skvěle brejk dva na jednoho Vaněk a zakončující Tomáš Sladký, který míček doslova propasíroval pod Lajou do branky. Havířovský brankář míček vytahoval již za brankovou čarou. Pak několika prefektními zákroky podržel svůj tým Grečmal, načež explodovala Dubina podruhé. Nejprve spálil velkou šanci Čepica, ala na konci celé akce stál Marek Mimra, který svou střelu odrazil nechytatelně od břevna- 2:0. Šance se až do konce druhé třetiny střídaly na obou stranách, ale opravdu zahřmělo už jen jednou. Havířov se usadil v obranném pásmu Vítkovic a míček se nakonec odrazil ke Kowalovi, který tvrdou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě a míček se zastavil až v brance.

      Třetí třetina začla šokem. Již po 16 vteřinách bylo vyrovnáno. Nahození Pavla Kožušníka z vlastní poloviny jemně před Grečmalem tečoval jeden z dvojice Mirek Kožušník-Martin Both a životní preference domácho týmu dostaly velkou ránu. V obrovských šancích pak v krátkém sledu neuspěl Sladký, Laja se překonával. Ale ve 49.minutě již byl krátký na další přesnou střelu Marka Mimry, kterému palebnou pozici připravil Milan Tomašík. Závěrečná desetiminutovka byla nekonečná hlavně pro oba brankáře. Grečmal i Laja zaslouží za svůj výkon absolutorium. Dvě minuty před koncem byl za držení vyloučen Kowal. Vítkovice si v přesilovce pohlídaly vedení. Havířov zkusil ještě odvolat brankáře a hrát 5 an 5, ale do prázdné branky pečetil výsledek Lukáš Hrubý.

      Nádherné utkání bude mít tedy své pokračování v neděli. Skvělí fanoušci, jak domácích Vítkovic, tak i Havířova, kterých přijelo do Ostravy velmi slušný počet, se tak mohou těšit na další nervydrásající utkání čtvrtfinálové série. Uvidíme, co přinese návrat havířovského patriota Romana Kantora, který se v sobotu odpykával jednozápasový distanc, který mu udělila disciplinární komise.
      Vítkovice mají opět nůž na krku. Musí vyhrát. V neděli v 17h. Slečna Dubina.