České florbalistky zdolaly poprvé Norsko

22. dubna 2005, ČFbU

Na výbornou vyšel českým florbalistkám vstup do závěrečné fáze přípravy na jarní MS v Singapuru. V prvním ze tří přátelských víkendových zápasů porazily v Liberci poprvé v historii Norsko vysoko 7:2 a výrazně si posílily sebevědomí před odletem do Asie.

Na výbornou vyšel českým florbalistkám vstup do závěrečné fáze přípravy na jarní MS v Singapuru. V prvním ze tří přátelských víkendových zápasů porazily v Liberci poprvé v historii Norsko vysoko 7:2 a výrazně si posílily sebevědomí před odletem do Asie.
Norsko skončilo na posledním MS 2003 ve Švýcarsku čtvrté, jen těsně za medailovými stupni, tehdy sedmý český tým však dnes v Liberci ukázal, že za dva roky udělal velký výkonnostní skok. Skandinávského soupeře od začátku přehrával, dařilo se i střelecky a z celého týmu sálala bojovnost a odhodlání. Trenér Zdeněk Chyba tak mohl po vydařeném utkání spokojeně konstatovat, že plán na probuzení hráčského sebevědomí jeho realizačnímu týmu vyšel. „Už předem jsme hráčkám vštěpovali, že mají na to proti Norkám uspět a že s nimi chceme sehrát minimálně vyrovnaný zápas. Ještě před zápasem jsem měl pohovor s kapitánkou Danou Bursovou a její asistentkou Ilonou Novotnou, abychom se jejich prostřednictvím pokusili to potřebné sebevědomí přenést na celý tým. A úvodní zápas ukázal, že se to podařilo. Náš názor je takový, že zatímco proti Švýcarkám bychom občas mohli uspět, tak Norky by český ženský nároďák měl pomalu začít porážet, pokud to s posunem ke světové špičce myslí opravdu vážně."
Až nečekaně hladký průběh zápasu však trochu překvapil i reprezentačního kouče. „Od začátku jsme měli hru pod kontrolou, jediným nebezpečím bylo rychlé norské snížení na 1:2, jinak jsme soupeřky převýšili v aktivitě i ve střelbě. Je možné, že Norky byly ještě unavené po cestě do Čech, ale hlavně nás asi podcenily a nepočítaly s tím, že od posledního vzájemného utkání šel český ženský florbal opravdu nahoru. Nejvíc nás trenéry potěšilo, že s vyjímkou posledních dvanácti minut byly hráčky schopné zodpovědně bránit a vracet se do defenzivy, v závěrečné euforii se pak už sice párkrát zapomněly vepředu, ale to si hned zítra společně důkladně rozebereme. Hlavně se musíme rychle vrátit na zem, sobotní zápas bude úplně o něčem jiném, je to jako v play-off - jeden den můžete vyhrát vyšším rozdílem, ale nazítří může být výsledek zcela opačný. Ke změnám v sestavě určitě dojde, k některým jsme sáhli už dnes, ale bylo to jen díky velmi příznivému vývoji utkání. Proto jsme ve třetí třetině pár hráček prostřídali, ale rozhodně ne z důvodu špatných výkonů těch, které začínaly, prostě jsme jen pustily do hry i ostatní hráčky."
V sobotním zápase na pražských Vinohradech tak určitě dojde ke změně na postu brankářky a zřejmě se bude zkoušet i hra pouze na dvě pětky. „V otázce brankářek se situace nečekaně zkomplikovala, neboť na poslední chvíli vypadla z víkendového dění Zdeňka Chybová, kterou zdravotní problémy dohnaly ve čtvrtek až k lékařskému vyšetření. A to odhalilo zánět středního ucha a díky němu i antibiotika a minimálně týdenní pauzu. Narychlo jsme proto povolali Lenku Lačňákovou, která také začne v brance sobotní zápas na Vinohradech. V útoku se pokusíme v určité fázi zápasu stáhnout modelově sestavu na dvě nejsilnější pětky, abychom si ozkoušeli tuto případnou variantu na klíčové fáze důležitých zápasů na MS v Singapuru," prozradil závěrem Zdeněk Chyba.

Česko - Norsko 7 : 2 (3 : 1)(2 : 0)(2 : 1)
Branky a nahrávky:
5.Bursová (Šindelová), 8.Bočanová (Šindelová),  20.Klusáčková (Novotná), 34.Brennerová, 35.Novotná (Bartošová), 43.Bočanová (Čmakalová), 46.Klusáčková (Bočanová) - 8.Gigstadová, 59.Sanderengenová. Rozhodčí: Riihimäki, Sirkka (Finsko).
Vyloučení: 2:0. Využití: 0:0. Oslabení: 0:0.
Sestava Česka: Váňová - Slováková, Šindelová - Macurová, Bartošová - Theodossisová, Petrželková - Čmakalová, Chybová, Bursová - Klusáčková, Bočanová, Novotná - Brennerová, Jílková, Nečásková - od třetí třetiny i Svobodová, Párysová, Billá.