Vítkovice letos podruhé uspěly v nájezdech

06. ledna 2008, Jiří Kroupa

Utkání s Libercem vyrovnal pět minut před koncem Vít Hrubý, v trestných stříleních kralovaly jednoznačně naši florbalisté. Zatímco Kološ i Ťopek proměnili, Ciompa vychytal oba liberecké florbalisty. Extra bod zůstává doma.

        Domácí tým nastoupil k utkání 14. kola Fortuna Extraligy v notně okleštěné sestavě s pouhými jedenácti hráči do pole. Chyběli nemocní Tomašík, Mojžíšek a Jelínek, Mimra zanechal aktivní činnosti z důvodu pracovní vytíženosti a Dohnal už nastupuje v barvách prvoligového Paskova.

      Do prvního náznaku šance se díky ukvapenému výhozu Suchánka dostali hosté. K první vážné šanci dopomohli hostům domácí opět sami. Brusovu špatnou rozehrávku Major nepotrestal. Prvním hráčem uvedeným v kolonce trestů byl hostující Štěpánek za držení a domácí přesilovou hrou nepohrdli. Hrubého střelu od mantinelu tečoval šikovně Karel Ťopek. Leč vedení domácích smazal vzápětí z výběhu střílející kapitán Liberce Nesměrák. Ten však svůj tým ke konci 8. minuty oslabil, když zahrál úmyslně rukou. Přesilovka tentokráte ale domácím kýžené ovoce nepřinesla. Ke konci třetiny měli Liberečtí šanci pří uniku dvou na jednoho, Major řešil situaci individuálně a nepřesně. Poslední šanci Janu Krupičkovi přichystal rychlonohý Salát. Skákavý balónek ale bývalý hráč Future před brankou nezkrotil.

      Druhé dějství odstartovala nepříjemná teč hostujícího Drnce. Za domácí odpovídal z voleje pálící Lukáš Hrubý. Střely však netrefily brankový prostor. Křenkova bomba od půlky už ano a zasahovat tak musel Suchánek. Třetí možnost přesilové hry měli dnes domácí po faulu Uglanova. Během zámku Vítkovic se však do klinče dostali domácí Ťopek a liberecký Derka, po jejich vyloučení následovala přesilovka domácích čtyři na tři. Dvě rány Bruse Ponomarev lapil, pumelici Petra Kološe pod víko zaznamenal ke smůle hostů až za svými zády. Opět ale vedení domácím nevydrželo ani dvě minuty. Obránce Liberce Štěpánek si narazil s útočníky míček a svůj nájezd zakončil sice nadvakrát ale za to parádně. Liberec branka pozitivně nakopla a na konci 32. minuty šli hosté do vedení. Nesměrák propálil vše, co mu stálo v cestě. Šanci na vyrovnání měl po chybné rozehrávce domácí Kohút, kličkou do bekhendu se ale dostal do příliš velkého úhlu. Boční tyčku po přihrávce Michala Plačka zpoza branky trefil Ťopek a tlak domácích se v závěru druhé třetiny stupňoval.

      Ve třetí třetině byly domácí florbalisté o kapánek lepší. V prvních šancích se objevili bratři Lukáš a Vít Hrubý. Po vyrovnání volal nacvičený signál z 5. minuty, kdy Tokoš sám u pravé tyčky minul prázdnou branku! Tyčka Štěpánka a střela Jana Vrtišky byly na dlouhou dobu posledním ohrožením ze strany Liberce. Za to domácí se činili. Plaček ze středu minul branku a další závary před brankou hostů dokázali Liberečtí vždy včas odvrátit. Čas hrál v neprospěch domácích, a tak byl nucen si vzít domácí lodivod Mrázek oddechový čas. Hned po jeho skončení se v 16. minutě trefil teprve šestnáctiletý Vít Hrubý a bylo srovnáno. Jeho střela z výběhu mířila přesně pod horní tyčku. A proto že i přes náznaky šancí branka už nepadla šlo se do prodloužení.

      V jeho průběhu dominovaly na hřišti Vítkovice. Vladař po dlouhém obloukovitém pohybu střílel nad, stejně jako o chvíli později Ťopek. Zindulkův bekhend mířil vedle liberecké svatyně a na řadu tak přišly nájezdy.

      Trestné střílení započal Petr Kološ úspěšným blafákem do bekhendu. Proti Krupičkovi se postavil do branky Roman Ciompa a lapil. Karel Ťopek napodobil Kološe a taktéž zakončením do bekhendu rozvlnil síť. Salát proti Ciompovi uspěl, leč jeho střela se zastavila na břevně a bonusový bodík tak zůstal u domácích.

Foto: Roša