Vladimíra Skalíková: Chci se zlepšovat a získat zkušenosti!

09. ledna 2008, Dona

Přes konkurenční FBC to na hostování do Vítkovic vzala nová posila Vladimíra Skalíková. Přinášíme rozhovor co ji k tomu vedlo a jaké má cíle pro zbytek sezony 2007/2008.

 

 

Ahoj Vlaďko. Vítej ve Vítkovicích. 
      Na úvod se mi opravdu nechce na tebe hned vypálit nepříjemné otázky, takže mi pověz, jaké pocity zatím máš z Vítkovic, respektive z víkendových utkání juniorek, do kterých už jsi nastoupila ve vítkovickém dresu. Musím říct, že ti to v modrobílé kombinaci moc slušelo!
    "Pokud je řeč o dvoukole juniorek, hrálo se mi moc dobře. I když na mě možná místy byla znát zhruba dvouměsíční pomlka bez florbalu. Proto to pro mě bylo obtížnější na fyzičku. Výsledky nebyly špatné, ale věřím, že je ještě vylepšíme. Celkově jsem z Vítkovic stejně nadšená, jako když jsem tady trénovala už na konci minulého školního roku."

      Jen tak pro zajímavost. Všimla jsem si, že jsi si již stylově pořídila láhev Canadien. Povíš čtěnářům podle čeho na pohled každý pozná, že patří tobě?
    "Nevím, zda na první pohled, vzhledem k otázkám ohledně mého označení, ale jistě je účinné. Opatřila jsem si dvojfotkou, mě a mého bratra, z dob, kdy jsme ještě "tahali kačera". A tudíž každý při pohledu buď zapomene, že se chtěl napít nebo se ani neodváží :) "

      Tvůj bratr hraje několik let ve Švýcarsku, odkud odešel, stejně jako ty teď do Vítkovic, z ostravského FBC. Že by předtucha, že se ti z pod štítu rytíře Vítka půjde líp?
    "Je to pravda, avšak brácha tam odehrál velmi málou část jedné sezóny a odešel také kvůli nespokojenosti, v tom jsme si opravdu podobní. Já osobně doufám, že mi to půjde ve Vítkovicích lépe. Jsou zde kvalitní tréninky, díky kterým se změnil po zkušenostech v ostravském FBC můj přístup, který je zde taky jiný. Takže základ pro zlepšení tady je a pak už to záleží jen na samotném hráči."

Dobře, teď už bych se neměla vyhýbat horké kaši. Po konci loňské sezóny jsi jako hráčka Havířova začala trénovat s Vítkovicemi. Pak najednou přišla skvělá nabídka z konkurenčního FBC, kterému jsi nakonec dala přednost. Prožila jsi tam půl sezóny, jak bys tu krátkou etapu zhodnotila?
   
"Byla jsem rozhodnuta, že bych se mohla posunout někam dál z Havířova, a nejblíže v obzoru byly Vítkovice a jak se po čase ukázalo také FBC. Jak jsem zmínila, byla jsem z Vítkovic opravdu nadšená, ale nechala jsem se zklákat, jak jsi řekla, skvělou nabídkou FBC, což musím označit jen poloviční pravdou. Stále jsem srovnávala kvalitu tréninků a hry, kde měly Vítkovice navrh, ale věřila jsem v lepší zítřky. Musím říct, že ke kolektivu v Pepinu nemůžu říct křivé slovo, stejně jako ke kolektivu Vítkovickém. Holky se snažily a myslím, že jako nováček v extralize si nevedou tak špatně."

Hrál ve změně dresu roli fakt, že jsi dostávala málo šancí? V kuloárech se hodně hovoří o tom, že jsi měla neshody s trenérem FBC a proto jsi jen vysedávala na lavičce. 
   
"Mě osobně v FBC chyběly pořádné tréninky a komunikace hráčů s trenéry. Slyšela jsem už několik názorů, že jsem zbytečně rychle vzdala boj. Ale takhle to v FBC chodilo, respekt k trenérům byl pro některé hráčky, z mého pohledu, přílišný. Nevím, zda všem hráčkám vyhovovaly tréninky, ale sama jsem postřehla podobné názory, ty se však k trenérům nedostaly. V době, kdy jsem jela zbytečně na pohár ČFBU, kde se měly zkoušet různé sestavy a kde jsem víceméně třikrát vystřídala, začala jsem hledat chybu v sobě, kterou mi trenéři sdělili, ale zájem o zlepšení z jejich strany zjevně nebyl. Po odehraném zápase v Liberci, kdy jsme předvedly úctihodný výkon, jsem si opravdu už nemohla vysvětlit co mám ještě víc vynaložit. Několik dalších zápasů jsem proseděla povzbuzováním na lavičce s omluvou a odůvodněním, že to je jen z důvodu velkého počtu. Pak přišlo zranění po zápase, osudově, s Vítkovicemi...
   
Nakonec musím poděkovat trenéru žen Michalu Deusovi, který mi dal první impuls k tomu, že bych se mohla vrátit do Vítkovic. Měla jsem spoustu času přemýšlet a jsem opravdu ráda, že jsem se rozhodla to zkusit znovu a zkusit přetrpět také tu hořkost, že jsem tak promarnila polovinu sezóny, jelikož ač se snažím, marně najdu, co navíc jsem se naučila v FBC."

Ženy Vítkovic začaly ligu velice dobře, pak je ovšem srazila nešťastná kontumace dvou utkání a dolehla na ně deka. Jak jsi vnímala tu ztrátu z pohledu soupeřky?
    "Já osobně si myslím, že v FBC nám to rozhodně nijak nepomohlo, takže nebyl důvod k nějaké zákeřné radosti. Spíš jsem byla příjmeně překvapena, že Vítkovice naskočily do ligy s dobrým výkonem, který nakonec nebyl bodově ohodnocen."

Ženy budou další utkání hrát proti Brnu a Olomouci, pak vás čeká doma na Dubině FBC Ostrava. O tom, že budeš zřejmě extramotivována není třeba mluvit. Přesto mě napadá, vypíšeš nějakou speciální odměnu v kabině? Motivace je řekněme jedna z věcí, která ženám občas na hřišti schází. 
    "Spíše bych ten zápas nechala proběhnout bez speciální odměny. Myslím, že ostravské derby je motivující i tak.Ale bez obav, šáňa se kabina dočká ve chvíli, až (jestli) vstřelím premiérový gól! "

Znám tě a vím, že máš vždy ty nejvyšší cíle. Ovšem letošní rok je pro tebe důležitý i z hlediska osobního života- čeká tě maturita. Jak tedy vypadají tvé cíle pro rok 2008?
    "Myslím, že mé cíle jsou jasné. Úspěšně zvládnout maturitní zkoušku. Ráda bych zkusila VŠ, v jiném případě, pokud se ukáže, že nejsem studijní typ, přemýšlela bych o práci v zahraničí. Mým největším snem je, po návštěvě u bratra ve Švýcarsku, najít si angažmá tam :-) Ale to bych předbíhala, teď mám v hlavě maturitu a co se týče florbalu, tak se zlepšovat, co to jde, sbírat zkušenosti a holky si určitě zaslouží titul:-) "

To je velice pěkný sen. Možná tě povzbudí fakt, že před loňskou sezonou z Vítkovic do země helvétského kříže odešla Zuzana Švrčková.
    "Ano o tom vím. Občas se něco málo dozvím a podle toho se jí tam daří. Je to určitě povzbudivé, z toho hlediska, že to nespadá do nesplnitelných snů... "

Děkuji za rozhovor myslím, že jsi do kauzy o tvém zběhnutí vnesla dost světla. Snad to bude "Jelenovi" a jim podobným jako vysvětlení stačit.  Tobě přeji hodně úspěchů ve Vítkovickém dresu stejně jako úspěšné složení zkoušky dospělosti. Mimochodem, ať je ten premiérový gól co nejdřív, na to šampaňské se budou holky určitě těšit :-)
    "Také děkuji za rozhovor. Snažit se budu, jak v dresu, tak ve společenském před zasedacími u maturity. Ještě bych ráda tímto pozdravila "Jelena" respektive Ondru Veselého."


Vlaďku Skalíkovou vyzpovídala Dita Ondrejková.