Těžký víkend starších žáků A

20. ledna 2008, Petr Řeha

V neděli 13.1.2008 čekalo starší žáky A nejtěžší dvojutkání v tomto ligovém ročníku. Utkali se s celkem Torpedo Pegres Havířov a městským rivalem celkem FBC Pepino Ostrava.

Celku Havířova jsme měli co oplácet, neboť v prvním utkání 16.9.2007 jsme v skoro až neregulérních hygienických  podmínkách s ním prohráli zatím jediné utkání 4:5. Čekal se tuhý vyrovnaný boj a předpoklady se naplnily.

 

V první třetině měl mírně navrch náš soupeř, ikdyž výsledek tomu nenasvědčoval. Byl v mírném tlaku, ale góly jsme dávali my. Skóre otevřel v čase 5:00 Tomáš Kasinec a těsně před koncem první třetiny v čase 14:52 vsítil náš druhý gól pěknou střelou kanonýr Petr Jankulár.

 

Druhá a třetí třetina pak byla vyrovnaná a dá se říct, že až ke konci utkání jsme díky jasnému výsledku měli více ze hry. Na další gól Petra Jankulára ( 20:36 ) odpověděl soupeř snížením v čase 22:11. Pak už jsme góly stříleli pouze my. V čase 24:37 skóroval Marek Šmída a v 30. minutě jsme soupeře dorazili dvěma góly – Lukáše Veltšmída ( 30:22 ) a Martina Ritze (30:56 ). Zápas tak skončil možná až překvapivým rozdílem pro nás 6:1. Výhru jsme čekali, ale ne tak výraznou a neodpovídal tomu ani průběh zápasu. K rozhovoru po zápase jsem pozval kapitána našeho celku Adama Svobodu:

„Jaké máš pocity po utkání?“

„Super,máme tři body, takže teď jenom schází porazit Pepino a máme to v suchu.“

„V první třetině nás Havířov celkem válcoval, čím si myslíš, že to bylo?“

„Tak je to silný celek, ale my máme dobré střelce, Tomáš Kasinec dal pěkný gól, pak jsme dali ještě další gól. No a druhá třetina byla vyrovnaná a ve třetí jsme je převálcovali.“

„Chceš říct něco na závěr tohoto rozhovoru jako kapitán celku?“

„Tak určitě hráli naplno, s plným nasazením. Podařilo se nám vstřelit góly, ale mohlo jich být daleko víc. Chci klukům poděkovat za výkon.“

 

První polovinu programu hracího dne jsme tedy absolvovali na výbornou a porazili těžkého soupeře. Ubral nám však síly pro další ještě těžší utkání.

 

A tím bylo utkání s Pepinem. Soupeř byl na nás namotivován, protože jsme pro něj byli „prokletím“ minulé sezóny ( jak psal v jednom ze článků trenér  Adámek ). A začátek utkání tomu odpovídal. Byla patná větší rychlost hráčů Pepina, bylo patrné jejich odhodlání.  Nicméně prvním skórujícím byl náš celek. Dominik Beran se probil po pravé straně, natlačil se k bráně a propasíroval míček do brány v čase 4:20. Nicméně soupeř pokračoval v tlaku. A skóroval na dlouhé minuty jen on. V čase 7:20 skóroval soupeř po dorážce a v čase 28:21 prosvištěl kolem tří našich hráčů Pavel Gahér a soupeř šel do vedení. Další dva góly pak padly do naší branky v časech 36:20 ( po střele z poloviny hřiště ) a 43:11 ( po tečované přihrávce vzduchem ). Za stavu 1:4 se však naši borci ujali slova a zdramatizovali zápas. Brilantní střelou z volného úderu skóroval v čase 43:50 Petr Jankulár  a v čase 44:30 snížil na rozdíl jednoho gólu Marek Šmída. Srovnat se nám už nepodařilo. Po závěrečném hvizdu oslavoval soupeř vítězství, na které dlouho čekal. Nutno přiznat, že v zápase byl opravdu tím lepším týmem.

 

Vítězství v tomto zápase dá se říct rozhodlo o mistrovi ligy. Hodnotu tohoto vítězství navyšoval trenér Pepina ve svém článku  tím, že podle jeho slov utkání s Havířovem bylo pro nás lehké a nestálo nás mnoho sil a bylo pouze jednoduchou přípravou na zápas s Pepinem, cituji a tak si Vítkovice v pohodovém tempu bez větších problémů došly pro vítězství“. Nebylo tomu tak. Našim klukům patří velký dík a uznání za to, jak si poradili s Havířovem a pak pouze po jednozápasovém oddychu ( Pepino mělo dvojzápasový odpočinek ) nastoupili proti nejtěžšímu soupeři celé ligy. A oběma celkům patří uznání za předvedenou hru. Byla to zase oslava mládežnického florbalu.