Strhující utkání získaly nakonec Vítkovice

24. února 2008, CD

V nedělní večer byl v havířovské městské hale k vidění vynikající zápas. Havířov bojoval o play-off, stačil mu jediný bod k jistotě osmé příčky. Vítkovice by si jedním bodem z tohoto zápasu zajistily účast v elitní čtveřici. Havířov čtyřikrát vedl, ale všechny body si nakonec odváží Vítkovice!

      Utkání začal ze všech nejlépe Lukáš Hrubý, ale jeho dělovka vyslaná na Laju již v první minutě orazítkovala pouze břevno. Vítkovice ze začátku praktikovaly trpělivou rozehrávku, nechtěly se dopustit chyb a posadit domácí na koně. V sedmé minutě ale přece jen inkasovaly. Domácí kapitán Roman Kantor střelou z poloviny hřiště nachytal Ciompu "na švetskách". Vítkovice odpověděly vzápětí. Plaček potáhl míček středem do brejku, předložil napravo Martinu Tokošovi a mladý snajpr bekhendovým blafákem vyrovnal. Do konce třetiny se již skore nezměnilo, oba brankáři byli bezchybní.

      Ve 22.minutě zkusil domácí kapitán Kantor z půlky štěstí podruhé a jelikož měl Ciompa velmi dobře zakrytý výhled, dobrá Kantorova střela skončila v sítí a Havířov opět vedl. Vítkovice ale dokázaly opět srovnat krok. Na branku domácího kapitána tentokrát odpověděl kapitán Vítkovic. Martin Vladař si zaběhl za obranu Havířova, kde si dost hlasitě řekl o míček. Ten mu naservíroval dlouhým pasem Kološ a Vladař ze vzduchu trefil téměř dokonale. Vítkovice poté měly několik stoprocentních příležitostí. Ty nejvyloženější spálili Tomašík a Brus. Milan Tomašík bežel sám na Laju, ten ho však vychytal, Brus tváří tvář prázdné brance po skvělé Vladařově přihrávce mezi nohami bránícího havířovského obránce rovněž selhal. Laja držel v této pasáži hry Havířov nad vodou. Pravidlo nedáš - dostaneš se vyplnilo 25 vteřin před druhou sirénou. Po spolupráci Juhaňáka a z malého brankoviště střílejícího Krečmera šli domácí potřetí v utkání do vedení.

      Rozhodčí celou dobu hru víceméně pouštěli, i když zákroků na vyloučení postupem času kvapem přibývalo. Kritický okamžik utkání přišel ve 47.minutě. Rozhodčí se rozhodli beztrestnost porušit a vyloučit vítkovického Michala Plačka. Havířov hrál dlouho v šesti proti pěti při ponechané výhodě. Tu předčasně ukončil až rozhodčí Mašurka a ukázal Plačkovi, který již mezitím vystřídal, červenou kartu. Tímto incidentem se bude zabývat disciplinární komise a zde jej rozebírat nebudeme. Plaček tedy dostal 2 minuty za hrubost a 5 minut (spojené s ČK) za nesportovní chování. Havířov tak měl k dispozici celkem 7 minut přesilové hry a velkou možnost odkočit na rozdíl dvou branek. Po téměř dvou minutách nevalně sehrané přesilovky se domácí kapitán Kantor nechal vyloučit za držení. Rozehrávaný trestný úder téměř na polovině hřiště sehráli vítkovičtí Ťopek s Tomašíkem fantasticky. Bleskovou kombinací vyšachovali jak čtveřici havířovských, tak brankáře Laju. Milan Tomašík zakončoval do téměř prázdné branky. Krásný florbalový okamžik znamenal pro Vítkovice třetí dorovnání. Hra 4 na 4 vyhovovala lépe vítkovickým hráčům, ale branka nepadla ani po další pěkné kombinaci, na jejímž konci netrefil Lukáš Hrubý těžkou přihrávku ideálně a prázdnou branku těsně minul. Naopak po vypršení Kantorova trestu měl Havířov ještě tři minuty trvající výhodu přesilové hry. Nakonec ji dokázal alespoň jednou zužitkovat. Mirek Kožušník našel přihrávkou podél brankoviště sbíhajícího Pavla Kožušníka a ten poslal počtvrté v utkání Havířov do vedení. Hektické momenty pokračovaly, o minutu později vyrovnal po krásné přihrávce Lukáše Hrubého Jiří Mojžíšek skvěle zvládnutým  blafákem na 4:4! O dvacet vteřin později sehrály Vítkovice další parádní akci. Po tlaku na branku Havířova se míček dostal na mantinel k Brusovi, který místo střely volil raději přihrávku do protisměru všech hráčů na vzdálenější tyč, kde čekal Milan Tomašík a v čase 54:03 šly Vítkovice poprvé v utkání do vedení!
      Závěr utkání dohrávaly Vítkovice v početní výhodě, neboť unikajícího Vladaře musel nešetrně hokejovým bodyčekem zastavit Jeski. V krátké powerplay již ani branku Ciompy Havířov ani branku Ciompy neohrozil, ale ani Tomašík se do prázdné klece hattrick netrefil.

      Srdnatým výkonem si Vítkovice hlasitě řekly o výsadní postavení v tabulce před play-off. Na vedoucí Střešovice ztrácí před posledním kolem jeden bod.
       Havířov si notně zkomplikoval cestu za postupem. V posledním kole doma přivítá právě vedoucí Tatran a pokud prohraje, pak bude muset hodně držet palce Pepinu, aby na hřišti devátého Chodova neprohrálo v základní hrací době!!

      Utkání s dobrým koncem pro Vítkovice shrnul hříšník Michal Plaček. "S klukama jsme přijeli do Havířova s jasným cílem a tím byly 3 body. V první třetině jsme ale nepodávali zdaleka výkony hodné postavení v tabulce základní části a proto jsme v druhé třetině začli být aktivnější. A to se vyplatilo." O svém vyloučení se Michal bavit nechtěl. O tom, jaký trest si "odsedí", rozhodne v nejbližších dnech disciplinární komise. Jisté ale je, že proti SSK Future bude určitě chybět.

       Ještě jedna perlička. Redaktor Florbal.Cz a také našich stránek tipoval ve "Věštírně" výsledek 4:6. Kdyby Tomašík trefil v poslední minutě prázdnou branku, mohl se trefit naprosto přesně! :)

Foto: Roša