Vítkovice opět v semifinále

20. března 2008, CD

Po dvouletém půstu se Vítkovice vrací mezi "final 4". Úspěch ještě podtrhuje to, že z Moravy jsou florbalisté rytíře Vítka jediní, kteří se do semifinále dostali. Pepino, Brno i Havířov čtvrtfinálovou pastí neprošli.

      Předloni zůstaly Vítkovice poprvé v historii před branami semifinále. Stopku tenkrát vystavili hráči SSK Future. Již tak úzký kádr Vítkovic byl navíc téměř celou sezonu sužován zraněními a nemocemi. Zlomovým okamžikem série byl druhý zápas, který Vítkovice prohrály 8:7 na trestná střílení, ačkoli ve 35.minutě vedly 7:2! V domácím zápase pak Vítkovice prohrály 4:10 a celkově tak 0:3 na zápasy.

      Loni se situace opakovala. Zlomový okamžik druhého čtvrtfinále proti Havířovu byl podobně hektický. Tři minuty před koncem Vítkovice vedly v Havířově 6:3, ale domácí tým fantastickým závěrem utkání srovnal a v osmé minutě nastavení rozhodl Kubala. Třetí utkání sice Vítkovice zvládly a vyhrály 4:2, třetí utkání však již ne. Po dvou třetinách vedly nad Pegresem 3:2, ale hosté utkání v poslední třetině opět otočili a pak došli až do finále.

      I letos byla situace podobná. Po dvou zápasech Vítkovice opět prohrávaly 0:2 a situaci měly o to horší, že ke třetímu čtvrtfinále vyjížděly na půdu soupeře do Brna. Letos mají Vítkovice ale kádr silnější než předchozí dvě sezony sérii dokázaly otočit. Chléb se tentokrát lámal ne ve druhém, ale ve třetím čtvrtfinálovém utkání. Brno prohrávalo 0:3, na začátku třetí třetiny si vynutilo obrovský tlak a dvěma brankami v krátkém sledu snížilo na rozdíl jediné branky. Poté neproměnilo trestné střílení a nastřelilo břevno. Klinickou smrt ale Vítkovice přežily, Plaček zvýšil na 4:2 a po něm se trefil i Vladař. Brno se už na odpor nezmohlo, čtvrté i páté utkání již bylo jasně v režii Vítkovic. Postup těší o to víc, jakým způsobem jej Vítkovice vybojovaly. Líbivou technickou a kombinační hrou, čestným způsobem. Za povšimnutí stojí i rytířské gesto Lukáše Hrubého v pátém rozhodujícím zápase, kdy se za stavu 2:1 pro Vítkovice po minutovém přesilovkovém zámku Brna přiznal k teči při brněnské střele a vrátil tak míček opět hostům. Oslabení nakonec Vítkovice ubránily a ve třetí třetině se čtyřmi brankami, z toho dvěmi do prázdné branky, dostaly za brány 1.kola play-off. Do semifinále!

      Po dvou letech si tedy Vítkovice zahrají o medaile. Celkem jich získaly úctyhodných deset. Tři zlaté, jednu stříbrnou a šest bronzových. Tu poslednív roce 2005 po výhře v utkání o třetí místo s Brnem (7:3). Medailovou radost pamatuje osmice Ciompa, Vladař, Hrubý, Brus, Tomašík, Ťopek, Plaček a Kološ. Pochopitelně radost bronzovou. Loni s vrcholovou kariérou skončil poslední pamětník ligového triumfu z roku 2000 Daniel Grečmal.
      Nyní mají Vítkovice šanci svoji sbírku rozšířit. Dnes se již o třetí místo nehraje. Čtvrté Vítkovice skončí, pokud vypadou společně s Tatranem. Pokud vypadnou společně s Future, budou Vítkovičtí posedmé bronzoví. V sérii s Mladou Boleslaví ale budou chtít mladí rytíři určitě vyhrát a po osmi letech se podívat až do finále!

      Doufejme, že to vyjde. Podpořit Vítkovické florbalisty můžete přijít o víkendu na Dubinu v prvních dvou semifinálových utkáních.
SOBOTA 17:00, MH DUBINA Vítkovice-Mladá Boleslav (1.semifinále)
NEDĚLE 14:55, MH DUBINA Vítkovice-Mladá Boleslav (2.semifinále), PP ČT4 SPORT

 

Fotka z mistrovské sezony 1999/2000. O míček bojují Petr Stanovský (Vítkovice) a nynější trenér Vítkovic Radomír Mrázek ještě v dresu 1.SC Ostrava.