FINÁLE!!!

30. března 2008, CD

Devět vteřin před koncem prodloužení 3.semifinále v Mladé Boleslavi trefil Pavel Brus postup ranou do pravé šibenice Pajerovy branky! Vítkovice zvítězily nad Mladou Boleslaví 3:0 na zápasy a postupují do finále!

      Osm let čekají vítkovičtí fanoušci na to, až se jejich oblíbený tým opět podívá do boje o mistra nejvyšší české ligy. V roce 2000 Vítkovice porazily ve finále tehdy ještě 1.ligy Tatran Střešovice 2:1 na zápasy a získaly zlaté medaile. Pak se několikrát blýskl ještě bronz a celkový počet medailí se v roce 2005 zastavil na čísle 10. Tři zlaté, jedna stříbrná a šest bronzových.
      Již teď je jisté, že Vítkovice letos svoji medailovou sbírku rozšíří!

      Tolik diskutované televizní utkání hrané v brzkých ranních hodinách sobotního dopoledne (9:45) na parketách v mladoboleslavské hale Škoda nakonec sledovaly solidní dvě stovky diváků. První třetina přinesla dvě branky. Nejprve se prosadil Martin Tokoš střelou ze vzduchu, když šikovně změnil směr Jelínkova nahození. Za 14 vteřin však domácí vyrovnali. Po ztrátě míčku na vítkovické polovině se k němu dostal Fojta, proháčkoval se až před Ciompu a střelou kolem Jelínka vyrovnal. Boleslav pak hrála přesilovku při vyloučení střelce úvodní branky Tokoše, ale tu nevyužila.

      Druhá třetina byla jasně v moci domácích, Vítkovice byly vždy o krok pomalejší, šance Mladé Boleslavi ale hasil pozorný Ciompa. A tak udeřilo z čista jasna na druhé straně. Jiří Mojžíšek našel chytrou přihrávkou zpoza branky Lukáše Hrubého a ten uklidil míček za záda překvapeného Pajera- 2:1. Boleslav ale ze svého náporu nepolevila. Ten ještě umocnil Brus, který ve 34.minutě pykal za držení. V přesilovce našel Novotný ideálně Slaného, který do odkryté branky již neměl problém skórovat. Skvělou třetinu zakončili domácí znovu gólově. V poslední minutě nejprve trefili z trestného úderu břevno, ale 13 vteřin před sirénou neubránil Kološ Vojtěcha Veselého a rázem byl na světě "gól do šatny".

      Vítkovice pak přeci jen přeply na vyšší rychlostní stupeň. Prosadily se však až v 52.minutě. Brusovu střelu tečoval s největší pravděpodobností vysokou hokejkou Martin Tokoš do sítě. Rozhodčí však branku uznali a bezděčně tak vrátili Tokošovi a celým Vítkovicím křivdu z prvního čtvrtfinále s Brnem, kdy Tokošovi naopak neuznali regulérní branku na 3:1 také pro domnělou hru vysokou holí. Pak se hodně potil Roman Ciompa. V krátkém sledu čelil tváří v tvář Bouškovi, Volfovi a Fojtovi, všechny střelce však skvěle vychytal. Jan Volf se pak provinil hrou bez hokejky a nabídl přesilovku také hostům. Tu se rozhodl rázně zkrátit Pavel Brus bombou pod převno a Vítkovice šly pět minut před koncem opět do vedení! Mladá Boleslav byla krůček od vyřazení, vrhla se po hlavě do útoku a již zakrátko bylo vyrovnáno. Slaného zblokovaná střela se odrazila přímo k Voborníkovi a dramatické utkání bylo opět vyrovnáno. 
      Dvě minuty před koncem byl hodně přísně, podobně jako Milan Tomašík ve druhém semifinále, vyloučen právě střelec vyrovnávající branky Voborník a Vítkovice končily základní hrací čas ve výhodě jednoho muže v poli. Nicméně přesilovku tentokrát nevyužily a podruhé za sebou se šlo do prodloužení.
      Když už se zdálo, že nudných deset minut nepřinese nic závažného a oba týmy si to "rozdají" v trestných stříleních, přišel šok. Hlavně tedy pro domácí hráče a fanoušky. Dvanáct vteřin před vypršením nastaveného času rozehrávaly Vítkovice trestný úder bez mála na polovině hřiště. Zatímco se domácí hráči vrhli na Tomašíka, Vladař si vybral Pavla Bruse a ten se trefil výstavní ranou do šibenice Pajerovy branky!

      Vítkovice po zápasech 6:1, 5:4 po trestných stříleních a 5:4 po prodloužení postupují do finále Fortuna Extraligy! Na svého soupeře si musí ještě počkat. Jasno může být již dnes. SSK Future vede nad Střešovicemi 2:1 na zápasy, čtvrté semifinále  je na programu dnes.

Ilustrační foto: Roša