Jaroslav Vaněk: Nejsem žádný zajíc v pytli

15. července 2008, CD

Po roce stráveném ve stanici Chodov se do Ostravy vrací rychlík JAROSLAV 8 VANĚK. Otrokovický rodák odehraje v dresu s osmičkou a rytířem Vítkem na prsou svoji šestou sezonu.

Vaněk odehrál minulou sezonu za TJ JM Chodov, za klub, který před začátkem ročníku avizoval útok na medaile, ale nakonec se nedostal ani do play-off. V play-down však proti Bohemians uspěl a extraligu zachránil.
      Nastřílel v 18 utkáních základní části 12 branek a na dalších 10 přihrál. V klubových statistikách se umístil na druhém místě za dalším navrátilcem Michalem Hanicem. V play-down přidal další branku a pomohl tak Chodovu k záchraně.
      Na začátku sezóny dokonce stihl odehrát ještě jedno utkání za Vítkovice proti Brnu a na vítězství se podílel třemi kanadskými body.
      Teď se bude Vaněk rvát zase za Vítkovice!

 

Ahoj Jardo. Po roce se vracíš z Chodova. S jakými pocity?
"Pocity mám velmi kladné, těším se na spoluhráče, na skvělou partu, specifický humor a v neposlední řadě na předváděnou hru, která je jedna z nejlepších v lize. Po minulé sezóně jsem byl dlouhou dobu zklamaný, ale teď cítím novou výzvu a pevně doufám, že se nám podaří minimálně takový úspěch, jaký se povedl klukům loni."

Loni jsi stihl za Vítkovice sice jediný zápas, zato jsi však v něm byl pořádně vidět. Brno jsme porazili 7:4 a ty ses kromě skvělého výkonu blýskl i brankou a dvěmi asistencemi. Vzpomínáš na to? Hodláš navázat? :)
"Tak na ten zápas si moc dobře vzpomínám. Hrál jsem v jednom útoku se „začínajícím útočníkem“ Martinem Vladařem a ta spolupráce nám docela sedla, zápas jsme si vyloženě užívali. V tu dobu sem už věděl že se budu stěhovat na Jižní město, proto sem se chtěl důstojně rozloučit s diváky a hlavně se spoluhráči. Navázat na spolupráci s týmem by neměl být žádný problém, protože určitě nejdu do neznáma, ani nejsem žádný zajíc v pytli."

Zatím jsi ve Vítkovickém dresu odehrál 83 utkání. Je pravděpodobné ,že letos stihneš stovku, pokud se do cesty nezamotá nějaké zranění. Jak jsi na tom ty se šrámy? Zadobře?
"Je pravda že stovka klepe na vrátka a snad se podaří ji zdolat, ale nechtěl bych to opravdu zakřiknout, protože nikdy nevíš co se může stát. Pamatuji si na sezonu 2005/2006, kdy jsme měli celkem povedenou základní část a pak před play off se zranilo asi 6 hráčů a lehce jsme vypadli ve čtvrtfinále. Šrámy žádné nemám, takže bych to chtěl jen zaklepat ať mě nic nepotká do konce dubna."

Vítkovicím se loňská sezona narozdíl od Chodova velmi vydařila. Když se na to podíváš z vnějšku, čím to bylo?
"Tak Vítkovicím se daří dlouhodobě, ještě nikdy nechyběly ve vyřazovacích bojích, kádr se téměř nemění a vhodně se zapracovávají mladí hráči, takže podobný úspěch byl jen otázkou času. Velkou zásluhu má na tom trenér Mrázek. Nejvíce mě zaujala obranná hra v čele s výborným brankářem, která šlapala jako hodinky. Věřím, že s týmem můžeme dosáhnout i mety nejvyšší. Co se týče Chodova, tak tam nám sezóna utekla mezi prsty v posledních kolech, kde jsme zbytečně poztráceli body vlastními chybami v závěrech utkání."

Byl ses podívat na finále, ať už v Praze nebo v Ostravě?
"Nebyl jsem se podívat na žádném finále, protože já bych se na to dívat s rukama v klíně nevydržel, asi bych skočil na hřiště :) ! Díval sem se proto raději sám doma u televize. Se mnou už se na to ani nikdo nechce dívat, protože mám u toho neustále komentáře a občas si i zanadávám, už sem prostě takový. Jednou mě asi odveze houkací auto."
 
Co Vítkovicím chybělo, aby Tatran sesadily na trůn?
"Na Tatranu bylo vidět, že mají obrovské zkušenosti, celou sérii měli dá se říct pod kontrolou. Navíc se vezli na vlně euforie, když postoupili přes Future, bylo velice těžké je zastavit. Podle mě byl klíčový druhý zápas na Kladně, kde to bylo velice vyrovnané a kdyby kluci dokázali jet do Ostravy za stavu 1:1, mohlo se stát cokoli. Jenže jak už to ve sportu bývá, na kdyby se nehraje. Tatran prokázal velké zkušenosti z finálových bojů, zápas si pohlídal, vždy dal gól, když potřeboval a to rozhodlo. Ale tahle finálová zkušenost se nám může velice hodit, abychom to letos zúročili."


Zeptám se tě také, jako se ptám všech, na kvalifikaci na pohár mistrů. Co se musí stát, abychom uspěli? Nedopadneme jako loni Havířov?
"Kvalifikace na pohár mistrů, to bude hlavně pro náš mladý tým další obrovská zkušenost, která nás posune zase o kousíček dopředu, nicméně si myslím, že bez šance úplně nejsme. Každý zápas začíná od nuly a ve florbale se dá hrát s každým. Navíc máme Brusanda a Bazila (Pavel Brus a Daniel Folta, pozn. red.), kteří by mohli teoreticky soupeře znát. Bude to od nás však vyžadovat maximální připravenost a chuť se o to porvat. Na druhou stranu nikdo od nás nic nečeká, takže můžeme opravdu jen překvapit a využít i možného podcenění ze strany soupeře. Na to bych ale vůbec nevsázel, přece jenom jde o hodně. Dovolím si tvrdit, že jako Havířov loni určitě nedopadneme, máme lépe organizovanou obranu a lepšího brankáře."

Co chystáš na léto? Tedy krom soustředění, letní přípravy, Czech Openu, kvalifikace na pohár mistrů a Pegres Cupu? :)
"Teď si vlastně vyjmenoval mojí prázdninovou náplň! Samozřejmě mě čeká jen tréninkový dril, pot a dřina, ale člověk  musí taky umět odpočívat, a proto chci hned po Czech Openu někam vycestovat a dát si malý oddech. Pak už přijde jen kvalifikace, Pegres cup a co by dup začne liga. Do toho všeho musím ještě zařadit učení na státnice, abych mohl pokračovat ve studiu a být inženýr jako ty :) ."

Díky a díky taky za rozhovor!
"Díky za super otázky ;) !"


 

Rozhovor s Jaroslavem Vaňkem si střihl Roman Sladký
Foto: Dr. Martin Neužil, archiv