Vítkovice - Erä 1:5

24. srpna 2008, CD

Sen se nekoná. Vítkovice podlehly Tapanillanu Erä 1:5. Čtyřmi brankami vynikl Lauri Kapanen.

Vítkovice - Erä 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Základní sestava Vítkovic:
Suchánek M.- Folta, Suchánek P., Kološ, Brus- Jelínek, Hanic, Tomašík- Hrubý L., Ťopek, Vaněk- Mojžíšek, Vladař, Tokoš.
Rozhodčí: Polverari, Bengtsson (oba Švédsko)

      Začátek utkání přinesl očekávaný tlak domácího týmu, který ale krotil vynikajícími zákroky brankář Marcel Suchánek. V 8.minutě byl vyloučen Hanic a na konci přesilovky se signálem prosadil Lauri Kapanen. Ještě předtím ale opět zafungovala spolupráce Mojžíšek-Vladař, ale vítkovický kapitán zblízka nedal. Po obdržené brance měl šanci nejdříve Vaněk, po něm bekhendem Tokoš. Vítkovice přebraly na druhou polovinu první třetiny iniciativu. Třetí pětka si vynutila v 16.minutě drtivý tlak, jehož výsledkem byly 2 spálené gólovky Vladaře a Patrika Suchánka a vyloučení jednoho z obránců přetížené finské obrany. V přesilovce Finové opět chybovali v rozehrávce, Brus nabídl další gólovku Tomašíkovi, ale ten pouze lehkou tečí přehodil nejen brankáře, ale i branku. Ještě v téže přesilovce vybídl Tomašík opět Vladaře, ale vítkovický kapitán trefil jen boční síť! Ke konci třetiny se až před brankáře Naumanena prodral Jelínek, ale zblízka jej nepřekonal. Vítkovice se vymanily z pod tlaku Finů, vyrovnaly hru, ale skóre bohužel ne. Po první třetině tedy Vítkovice-Erä 0:1.

      Druhá třetina měl opačný průběh té první co se týče aktivity. Na zlepšený výkon navázaly Vítkovice a tvořily si šance, zatímco hráči Erä působili nervózně. První šance druhého dějtví patřila opět Vladařovi, pak měl dobrou možnosti i Jelínek, ale neproměnili. Naopak přišel trest v podobě brejku 3 na 2 a přesné trefě Kiviho. Agilní mladíček Tokoš se pak pokusil překvapit finského brankáře ze vzduchu, ale pěkně trefenou střelu Naumanen kryl. Dobře hrající 3.pětka si vytvořila tři šance, největší z nich spálil opět Vladař. od poloviny utkání začali opět tlačit na pilu Finové. Marcel Suchánek v brance Vítkovic měl hodně práce. Ve 33.minutě musel ukázat zákrok z kategorie těch zázračných. V 35.minutě ale ztratil na půlce míček Jelínek po finském faulu, který rozhodčí pustili, a další brejk znamenal další branku. Střelcem byl opět Kapanen. Na konci třetiny se do dobrých šancí tlačil ze stran Tomašík, ale změny stavu nedocílil. Až přišla Brusova dlouhá přihrávka vzduchem přes celé hřiště na Michala Hanice a ten nekompromisně snížil! Po druhé třetině 1:3.

      Již ve druhé minutě poslední třetiny zkompletoval střelou tahem hattrick Lauri Kapanen a vzal tak na nějaký čas Vítkovickým vítr z plachet. Ve 46.minutě to už už vypadalo, že se Vítkovicím podaří nádherná akce, všichni už měli ruce nad hlavami, ale Brus trefil dle názoru rozhodčích jen boční síťku. Ve 47.minutě byl vyloučen Mojžíšek. Dobré oslabení dokonce korunoval brankou Folta, ale rozhodčí ji neuznali, jelikož Folta míček do finské branky dle jejich názoru kopl. Míček se ale odrazil od finského beka. V 51.minutě zřejmě definitivně rozhodl Kapanen svou již čtvrtou brankou v zápase. Poslední vítkovickou šanci měl v 54.minutě po Kološově přihrávce Tomašík. Petr Kološ vůbec odehrál vynikající kvalifikaci. Na samotném konci utkání do hry zasáhli i náhradníci. Branka již nepadla.

      Vítkovice tedy na Pohár mistrů nepostupují. Obsadily celkově druhé místo za domácím týmem Erä. Ostudu však ve Finsku rozhodně neudělaly.