Vítkovice nechaly ve Finsku dobrou vizitku

28. srpna 2008, CD

Zhodnocení letošního účinkování klubu v kvalifikaci na pohár mistrů ve Finsku. Ač se Vítkovice na finálový turnaj neprobojovaly, mohou být se svým výkonem spokojeni.

 

      Loňská kvalifikace "vítězů pohárů" se konala v České republice, konkrétně v Liberci se stejným národnostním složením. Havířov ale v okleštěné sestavě ani nemohl švýcarskému Tigers Langnau a finskému SC Classic konkurovat a turnaj pro něj skončil dvěma vysokými porážkami.
      Letos česko-finsko-švýcarský trojboj skončil jinak. Vyhrál sice opět finský celek, druhé ale skončily Vítkovice. Po vítězství 5:4 nad Floorballem Köniz pak v přímém souboji o postup podlehly domácímu finskému týmu Tapanilan Erä 1:5.

      Finské publikum ale po zápase tleskalo nejen výkonu svých miláčků, ale i borcům v bílých dresech s rytířem Vítkem na prsou. Po zápase se stály fronty na podpisy nejen finských jmen, ale malým fanouškům a fanynkám se podepisovali i hráči Vítkovic. Nejvíce uchvátil nejen svým stylem hrytil benjamínek obrany Patrik Suchánek.
      Po prvním vyhraném zápase se v hlavách všech honily myšlenky na postup. Na samotném poháru mistrů by Vítkovice v případě postupu narazily na mistra Švédska Warberg, mistra Finska SSV Helsinki a norského šampióna Sarpsborg. V cestě stál ale domácí tým Erä, který všem smělým plánům vystavil st>opku. Čtyřmi brankami se o to zasadil především útočník s číslem 18 v dresu Erä Lauri Kapanen.

      Ve Finsku se Vítkovice líbily. Nebýt zahozených tutovek v první polovině utkání s Erä, mohlo být ještě veseleji.
      Formu si na kvalifikaci výtečně naplánoval například Petr Kološ"Vůbec to nemůžeme brát pesimisticky. Určitě jsme spokojeni s výsledkem, uhráli jsme jednu výhru ze dvou zápasů nad nejlepš>ími týmy svých lig ve Finsku a Švýcarsku. Musím ale přiznat, že Finové jsou ještě o dost dál a máme ještě hodně co zlepšovat." komentoval vystoupení svého klubu vítkovický obránce.
      Skvěle zachtali i oba brankáři Roman Ciompa a Marcel Suchánek, do lepší a lepší formy se dostává tahoun Daniel Folta, který byl vyhlášen nejlepším hráčem Vítkovic druhého utkání. Dalším pozitivem je výborná forma třetího vítkovického útoku Martin Vladař - Jiří Mojžíšek - Martin Tokoš. Na novou pozici útočníka si zvykal ex-obránce Jan Jelínek. "Je to pro mě určitě velký rozdíl nastupovat v útoku. Je třeba řešit situace, které jsem v obraně řešil minimálně, jak ve hře s míčkem, tak v obraně. Sám moc dobře vím, že budu potřebovat na tomto postu ještě hodně zkušeností. Zda jsem spokojený s turnajem nemůžu jednoznačně říct. Pravdou je, že jsme do Finska jeli určitě na zkušenou, v pozici, kdy od nás nikdo nic neočekával. Ale po prvním zápase jsme si začali víc věřit i proti Erä, bohužel jsme ten zápas nezvládli." posteskl si Jelínek.

      Trenér Radomír Mrázek byl spokojený především s obrannými zadáky, naopak spílal efektivitě svých útočníků. "Ti čtyři beci, kteří nastupovali v základu, byli zcela rovnocenní se soupeři. A tím myslím i Finy. Problém byl trošku v útoku, kde jsme neproměňovali šance. Ale i tady se několik hráčů předvedlo ve vynikajícím světle. Je skvělé, že s námi jel i náš sekretář Roman Sladký, který působil jako vedoucí týmu. Měli jsme s sebou i svého zdravotníka Otu Sklenovského a kameramana M;ilana Jankulára, takže po organizační stránce bylo vše zajištěno na výbornou. Ubytování a především strava byla vynikající, jakožto i řidiči našeho autobusu. Celkově jsem spokojen především s tím, že jsme výborně reprezentovali náš klub a dobře zviditelnili naše město i naše partnery." shrnul vše postatné vítkovický lodivod.

  

 

 

STATISTIKY:

Z G A B TM
26 Suchánek Marcel brankář 1 0 0 0 0
74   Ciompa Roman brankář 1 0 0 0 0
5 Brus Pavel obránce 2 1 2 3 0
11 Kološ Petr obránce 2 0 1 1 0
12 Suchánek Patrik obránce 2 1 0 1 2
77   Folta Daniel obránce 2 0 0 0 2
2 Hrubý Lukáš útočník 2 0 0 0 0
3 Jelínek Jan útočník 2 0 0 0 0
4 Vladař Martin útočník 2 2 0 2 2
7 Tomašík Milan útočník 2 0 1 1 2
8 Vaněk Jaroslav útočník 2 0 0 0 0
10 Tokoš Martin útočník 2 1 0 0 0
13 Hanic Michal útočník 2 1 0 1 2
14 Ťopek Karel útočník 2 0 0 0 4
15 Hrubý Vít útočník 1 0 0 0 0
16 Jankulár Pavel útočník 0 0 0 0 0
17 Mojžíšek Jiří útočník 2 0 2 2 2
18 Žák Zdeněk útočník 0 0 0 0 0
20 Janečka Patrik útočník 2 0 0 0 0
21   Plaček Michal útočník 1 0 0 0 0
Mrázek Radomír trenér
Sladký Roman vedoucí týmu
Sklenovský Otto zdravotník
Jankulár Milan kameraman

Zápasy:

1. SC SSK Vítkovice - Floorball Köniz   5:4
1. SC SSK Vítkovice - Tapanilan Erä    1:5

 

   A nová kultovní postava Vítkovic Borat by turnaj jistě zhodnotila jediným slovem: "Fajné."

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Otto, Roša