Ženy dovezly 6 bodů

12. listopadu 2008, dona

Z víkendového 7. a 8. kola extraligy žen dovezly zástupkyně rytíře Vítka plný počet bodů. V sobotu se utkaly v Olomouci s FBS a v neděli zajížděly do Brna k sokolkám ze Židenic.

V loňské sezóně se ženám proti Olomouci hrubě nedařilo. Jak venku, tak doma, prohrály. S ohledem na minulost ovšem do utkání vstupoval jen málokdo.

I když to byly domácí, kdo měl první možnost dostat se do vedení. Už ve 3.minutě byla vyloučena Anna Niemcová za sekání a Vítkovice šly do čtyř. S přesilovkou si ale Olomouc neuměla pořádně poradit a tak se i v oslabení mohly modrobílé drát do ohrožování branky. Poté co utekla dvojce Macurová - Urbánková druhá jmenovaná zúžitkovala přihrávku hostující kapitánky a poslala SSK do vedení. Do dvou minut ovšem bylo srovnáno. Po důrazném napadání rozehrávky Vítkovic získala míček Kamínková a poslala jej na střed připravené Matulíkové, která střelou k tyči prostřelila Ondrejkovou. Vyrovnaný stav ovšem nekorespondoval se stavem sil na hřišti. Přestože vítkovické hráčky předváděly tápající výkon, měly míček většinou na svých holích a pokoušely se změnit stav utkání. Ve 14.minutě se podruhé vylučovalo a opět se na trestné lavici ocitla hráčka v modrobílé kombinaci. Soňa Schaffnerová absolvovala povinnou dvouminutovou přestávku za sekání. Ani tuto početní výhodu neuměla Olomouc využít, naopak po skončení trestu se podařilo zcela vyšahovat domácí obranu a brankářku Kořenkovou, takže pro Terezu Urbánkovou nebyl problém přihrávku Nikoly Černé propasírovat do odkryté branky. Nepřesvědčivý výkon Vítkovic v prvním dějství ještě před koncem třetiny podtrhl špatně pokrytý volný úder z rohu hřiště, když si nikým nerušená Kristýna Šimoníková naběhla na přihrávku Martíškové - 2:2.

 

Vstup do druhé třetiny byl mnohem povedenější. Už po třech minutách hry se z vedoucího gólu radovala Lucie Šteifová. Hostující nepolevily a dále se snažily co jak nejvíc útočit. Střelám však chyběla razance a přihrávkám přesnost. Na druhé straně děsily Vítkovickou brankářku především brejkové situace, na které se nejvíc osvědčily Olomoucké posily Daňková s Kozlovskou. Druhá jmenová korunovala svou útočnou snahu ve 32.minutě srovnávacím gólem na 3:3, na který se Vítkovickým nepodařilo ani do konce druhého dějství odpovědět.

 

Obraz hry se ani ze začátku poslední části zápasu ne a ne změnit. Marná snaha Vítkovic a účinná obrana Olomouce. Návod jak ji znovu prolomit našla až v 46.minutě kapitánka Zuzana Macurová - 3:4. O čtyři minuty později přišel zřejmě stěžejní okamžik utkání, který zlomil nemohoucnost hostujících. Deset minut před koncem utkání přišlo po jednom vyloučení na obou stranách. Ve hře 4 na 4 si Vítkovice vedly mnohem jistěji než v normálním počtu. "Přesilovku" hostí využila Alena Novákovská za asistence Nikoly Černé - 3:5. Přestože náskok vzápětí snižovala produktivní Jana Kozlovská, Olomouci už na další stíhání nestačily síly. V závěru už jenom postávaly a bránily, kdežto Vítkovice začaly plnit pokyny z lavičky. Což se také převedlo do gólového vyjádření. Šestou brankou hostujících zkompletovala Tereza Urbánková hattrick a dokázala, že její  výtečné výkony v juniorské reprezentaci nejsou náhoda. Svým ex-spoluhráčkám poslala v čase 59:09 vzkaz i Soňa Schaffnerová zvyšujíc na 4:7. Sladkou tečku za nepříliš povedeným utkání udělala ještě deset sekund před koncem Nikola Černá, když si za obranou počkala na přihrávku Aleny Novákovské a pak si pohrála s domácí brankářkou - 4:8.

 

Nedělní utkání proti TJ Sokol Židenice bylo mnohem náročnější. Vítkovice se setkaly s takticky dobře připraveným týmem, ale především s bouřlivou atmosférou tvořenou výbornými domácími fanoušky a také nesnadným povrch na hale VUT.

Utkání začalo velmi opatrně. Dlouho to vypadlo na bitvu obran. Hostujícím dělalo problémy ne zcela obvyklé rozestavení Sokolek a již zmíněný povrch. Z tlaku, který se jim podařilo vytvořit, se zrodilo několik výborných příležitostí skórovat. Proti však byla obětavá domácí obrana nebo brankářka. Ve 14.minutě měla na holi gól Zuzana Macurová, její střela z první ovšem místo do odkryté svatyně neposedně zamířila za mantinel.  Ale hned z další větší akce zvítězila houževnatost Aleny Novákovské nad brankářkou, když se jí v pádu podařilo přelobovat domácí strážkyni svatyně - 0:1. Zanedlouho nebylo dakeko k vyrovnání, ovšem Lenka Kubíčková perfektním zákrokem začala své nedělní galapředstavení. Vítkovice se po zbytek třetiny usadily na polovině soupeřek, ale Sokolky bránily své uzemí pozorně. V poslední minutě sice jednou židenická obrana zaváhala, ale Sylva Kvochová s nabídnutou tutovou šancí nenaložila vůbec dobře a tak šly Vítkovice do šaten pouze s jednogólovým náskokem.

Druhé dějství začalo jak nejlépe mohlo. Nikola Černá si zpracovala přihrávku Terezy Urbánkové a poslala Vítkovice do dvoubrankového vedení. Gól hostující uklidnil, přesto se jim i nadále nedařilo převést svou převahu do skóre. K postupným útokům a ofenzivním choutkám vzývala i 100% Lenka Kubíčková, která v brance doslova kouzlila při byť ojedinělých ovšem velmi nebezpečných střelách hráček Židenic. Domácí fanoušci se předváděli ve výborném hlasové formě, neb hnalo své hráčky dopředu. Na prosby židenických hools reagovala Girgleová zvýšenou útočnou snahou, která ovšem nebyla receptem na Kubíčkovou. V 31. minutě se Vítkovice dostaly do situace 3 na 1, ovšem domácí hráčka dokázala zastavit tento únik a velice tak pomohla své brankářce držet slibné skóre. Hodně vysunuté napadání dělal domácím problémy rozehrát a k míčku se pak lehce dostávaly Vítkovice, které se usazovaly před Novákovou obstřelujíc ji ze všech možných pozic. Domácí golmanka však mnohdy se štěstím dokázala zabránit dalším brankám.

Ve třetí třetině se přišlo na špatně vyplněný zápis ze strany Vítkovic. Jana Solková se v něm objevila s číslem 12, na dresu jí však zářila fialovým potiskem desítka. Podle pravidel si musela jít odsedět dvouminutový trest. V přesilové hře se Židenice dostaly prakticky na celé dvě minuty na polovinu hostí, ovšem kýžený gól to nepřineslo. Naopak hned po svém návratu na hřiště se trefila Jana Solková, když unikla spolu s Annou Niemcovou, která jí míček také naservírovala. Ani time-out nepomohl Sokolkám zrevidovat síly. Naopak je vyvedl z konceptu a znovu kapitulovaly. Od první třetiny lepšící se výkon korunovala v 51.minutě Tamara Hašová gólem po nahrávce Soni Schaffnerové. O dvě minuty později mohla skóre ještě navýšit Urbánková, Nováková vyrazila a dorážka Černé mířila až trestuhodně mimo brankovou konstrukci. A trest zákonitě přišel. O půl minuty později se totiž domácí útočnice dostaly na dostřel Lenky Kubíčkové. Přihrávkou přes celou šíři hřiště našla Smutná Petru Bauerovou, která prostřelila přemísťující se Kubíčkovou. Přítomní fanoušci pak spustili menší zvukový uragán, který vybízel sedm minut před koncem utkání k vyrovnání. Židenice je svým způsobem uposlechly a vsadily zbývající síly do útoku. Obrana se otevřela a s ním i prostor pro Vítkovické útoky. Další tutovku zahodila Černá, stejně tak se do odkryté svatyně netrefila ani Zuzana Macurová. V 59. minutě smůlu prolomila až Tereza Urbánková a upravila skóre na konečných 1:5.

Jediný inkasovaný gól je nespravedlivý především pro Lenku Kubíčkovou, která předváděla skutečně výborné a efektivní zákroky. Vyzvednout je třeba také výkon Andy Pastuškové, která si po přemístění z útoku na obránce vede čím dál tím lépe.

Komentář trenéra Vítkovic:

Utkání jsme zvládli docela dobře. Pár krizových okamžiků a dobrých šancí domácích vychytala naše gólmanka. Celkově jsme s víkendem spokojeni.

Komentář trenéra TJ Sokol Židenice:

 Dnes jsme bohužel nenašli recept na vynikající brankářku hostí Kubíčkovou. Prohráli jsme zaslouženě.