První letošní úspěšné nájezdy

03. ledna 2009, CD

Až na třetí pokus letos dokázaly Vítkovice vyhrát penaltovou loterii na konci nerozhodného zápasu. Po neúspěších proti Mladé Boleslavi a Pepinu to odneslo SSK Future.

 

      Šlágr kola mezi druhým a třetím celkem tabulky sledovalo plné hlediště ostravské městské haly na Dubině, ale atmosféra byla pohříchu spíše komorní. Na hřišti pak byla velmi zřetelně znát povánoční nerozehranost hráčů. Plusem je návrat obránců Folty a Jelínka do sestavy Vítkovic.

      Ospalá první třetina byla co do aktivity rozdělena na půl. Future bylo aktivnější na začátku, drželo častěji míček na svých hokejkách, ale Marcela Suchánka vlastně střelecky ohrozili za celou třetinu jen jednou. Otěže pak postupně přebírali Vítkovičtí. V 10.minutě byl vyloučen hostující Princ a v přesilovce se zrodily první velké šance zápasu. Tomašíkovu a především Kološovu šanci ale skvěle zneškodnil reprezentační brankář Future Rytych. Petr Kološ na něj ale chvíli po přesilovce přece jen vyzrál, když se mezi několika hráči prokličkoval až k pohotovému zakončení. Vítkovice první třetinu také 1:0 vyhrály i díky dalšímu skvělému zákroku Rytycha proti za obráncem schované Tomašíkově ráně tahem.

      Ve druhé třetině se probrali také hosté a vypracovali si několik velkých šancí. Ty z kategorie gólových zahodili Šebek a o chvíli později Rebro. Vítkovice se ve druhé části rozkoukávaly velice pomalu, do útoku zavelel až ve 26.minutě po narážečce s Tokošem Folta, ale ukazatelem skóre nepohnul. Future bylo v těchto pasážích zápasu lepší, přesto opět inkasovalo. Nenápadnou akci z rohu hřiště přenesl Vladař až k Patrikovi Suchánkovi a ten ze vzduchu zvýšil na 2:0 pro Vítkovice. Ve 36.minutě dostali výhodu přesilové hry Pražané, v ní se opět zastřelovali, v čele s novým mladým kapitánem Šebkem. Ke sklonku třetiny se hra přiostřila, přesto se nevylučovalo, což se nelíbilo především domácím hráčům. Polevení koncentrace je tak přišlo dvoubrankové vedení, když pouhých dvacet vteřin před sirénou snížil střelou ze středu Soukup.

      Future mělo aktivnější nástup i do třetí třetiny a již krátce po jejím začátku se jim vyplatil. Několikrát odražený míček se dostal až k Riebauerovi, který jej sklepl za bezmocného Marcela Suchánka a začínalo se znovu. Tuto facku jakoby Vítkovice potřebovaly a začaly opět bojovat. Změna v herním stylu přinesla ovoce už ve 44.minutě. Petřík si šikovně vyměnil míček v rohu hřiště s Hrubým a pak jej předložil volnému Michalu Hanicovi, pro kterého nebyl problém trefit odkrytou Rytychovu klec. Pak domácí bohužel opět polevili a Future se dostalo hned do několika vynikajících šancí. Marcel Suchánek dlouho odolával, ale v 50.minutě se kolem jednoho z vítkovických obránců obtočil David Ryneš a střelou do růžku opět srovnal skóre. Obě strany ale chtěly ten večer vyhrát. Konec zápasu se již odehrával v extraligovém tempu. Future spálilo dalších několik gólových šancí, Vítkovice byly nejblíž k plnému bodovému zisku v 59.minutě, kdy rozezvonil prudkou ranou tyč aktivní Lukáš Hrubý.

      Prodloužení nebylo tak opatrné, jak bývá zvykem. Oba týmy byly aktivní, měly šance, ale branka přesto nepadla. V poslední minutě herní doby se blýsknul efektním zákrokem Marcel Suchánek, který proti prudké střele Ryneše vytasil hokejový semafor a míček si v pravé dlani nechal. Rozhodnout tedy měly samostatné nájezdy. Jako první se "rozjel" pražský kapitán Šebek, ale Suchánek jeho kličku vystihl. Vítkovický penaltový čarostřelec Petr Kološ na druhé straně na Rytycha lišácky vyzrál. I když o brance někteří mohli pochybovat, míček se od břevna odrazil dle názoru rozhodčího stojícího v bezprostřední blízkosti do branky. Suchánek pak vychytal i Riebauerovův pokus o rychlé zasunutí míčku za jeho záda a když pak Milan Tomašík vykoupal Rytycha, radovaly se Vítkovice z extra bodu navíc a minimálně do nedělního zápasu Tatranu s Pepinem povedou extraligovou tabulku.

Foto: Roša