Vítkovické ženy si zahrají o play-off

22. ledna 2009, Lego

Namísto loňských bojů o udržení dokázaly vítkovické florbalistky povinnými šesti body z posledního dvojkola pojistit svoji účast v nadstavbě základní části. Divoké skóre 23:10 z obou domácích zápasů svědčí o tom, že se diváci na Dubině nenudili.

 


  Sobotní duel s posledním týmem tabulky, Olomoucí, si ovšem ostravské florbalistky za rámeček nedají. Ačkoli měly soupeře několikrát na lopatkách, nedokázaly slibné náskoky udržet a samy si komplikovaly cestu k vítězství. Soupeř se nejprve vzpamatoval ze stavu 3:0 po úvodní pětiminutovce a dotáhl se na rozdíl jediné branky. Stejný kousek se mu povedl dokonce i za stavu 7:2,  resp. 8:5, kdy to po čtyřgólové sérii Olomouce narušené jediným úspěchem domácích vypadalo na nervydrásající závěr. Až tři slepené branky v 56. minutě definitivně potvrdily výhru Vítkovic 11:7.


     Mnohem koncentrovanější výkon a stoprocentní nasazení předvedly ženy o den později proti TJ Sokolu Brno Židenice. V brance nastoupila Monika Měrková, juniorská reprezentační gólmanka, která přišla do Vítkovic ze Vsetína na střídavé hostování. Ačkoli moc práce neměla, občasné nebezpečné výpady soupeřek řešila s přehledem a dodávala týmu potřebný klid.
    Domácí hráčky měly od začátku mírnou převahu a poprvé se to na skóre projevilo již ve 4. minutě, kdy Sylva Kvochová naservírovala míček osamocené Zuzce Macurové a ta se proti brněnské brankářce Schneiderové nemýlila.
Na 2:0 zvyšovala v polovině první třetiny Tereza Urbánková. Tříbrankový náskok pak přinesla v 15. minutě souhra Macurové s Tamarou Hašovou, kdy druhá jmenovaná trefila z první za záda hostující gólmanky a uzavřela tak účet úvodní dvacetiminutovky.
   
     Ani druhé dějství nepřineslo změnu obrazu hry. Mezi 23. a 25. minutou navýšily Vítkovice skóre již na 6:0, když nejprve zkompletovala hattrick Urbánková, a poté se krásnou akcí prezentovaly nahrávající Nikola Černá a střílející Alena Novakovská.
     Následný time-out hosty trochu probudil a výsledkem bylo snížení na 6:1. Měrkovou připravila o čisté konto nadvakrát zakončující Dernerová.
     32. minuta přinesla nejen předem plánované střídání domácích brankářek, kdy Měrkovou nahradila Lenka Kubíčková, ale také vyloučení brněnské Asfourové za držení. Dlouhé obléhání branky Sokolu vyústilo v gólovou kombinaci, na jejímž konci byla přesně zakončující Andrea Pastušková – 7:1.
     Ve 37. minutě se mohly i Židenice radovat ze vstřelené branky. Souboj dvou bývalých spoluhráček ze Svitav – střílející Svobodové a domácí gólmanky Kubíčkové – vyšel lépe pro útočnici Brna. Přestože hosté pak dostali ještě šanci zahrát si přesilovou hru, do konce třetiny se již stav nezměnil.

     Také poslední třetinu gólově načaly domácí florbalistky, i když si tentokrát musely počkat až do její 8. minuty. To se do listiny střelců zapsala Anna Niemcová. V čase 51:30 poslala Bauerová nevybíravým způsobem k zemi Hašovou a za tento počin byla rozhodčími vykázána na trestnou židli. I druhou přesilovku Vítkovice zužitkovaly, konkrétně z ideální střelecké pozice skórující Monika Adamová.
Gólové hody pokračovaly i nadále. Branku Dernerové sice ještě rozhodčí pro vysokou hůl neuznali, úspěšné zakončení Asfourové o minutu později už ale žádné porušení pravidel nedoprovázelo – 9:3.
Židenice pak zřejmě spíše v rámci „tréninku“ než ze snahy zvrátit ještě utkání odvolaly gólmanku, ale hru v šesti budou muset ještě nacvičit. Jubilejní desátou branku Vítkovic a svoji čtvrtou v tomto utkání si připsala Tereza Urbánková. Poté se sice Schneiderová vrátila do hry, přesto v čase 59:36 lovila míček ze síťky znovu. Sylva Kvochová odrazila svoje bekhendové nahození o některou z domácích obránkyň a zvýšila na 11:3. Definitivní tečku za výsledkovým debaklem Sokolu udělala juniorská reprezentantka Hašová, když si pět vteřin před koncem pohrála se soupeřkami a zavěsila do znovuopuštěné branky hostů.


Extraliga žen má před sebou závěrečná dvě kola základní části, ve kterých se bude rozhodovat jednak o nasazení dvojic pro play-down, zejména pak ale o pořadí a body do nadstavby. Vítkovice pocestují do Prahy k utkáním s Děkankou a Chodovem – aktuálně prvním a druhým týmem extraligy.  

Foto: Roša