Češi v Salcburku smetli Rakousko 14:2

12. února 2005, ČFbU

Dvoucifernou kanonádu předvedli v úvodním zápase mezinárodního turnaje v rakouském Salcburku čeští florbalisté. Domácí reprezentaci smetli vysoko 14:2, hattrickem se uvedli reprezentační nováček Lukáš Nesměrák a zkušený Petr Kožušník.

Dvoucifernou kanonádu předvedli v úvodním zápase mezinárodního turnaje v rakouském Salcburku čeští florbalisté. Domácí reprezentaci smetli vysoko 14:2, hattrickem se uvedli reprezentační nováček Lukáš Nesměrák a zkušený Petr Kožušník.
Trenéři Zdeněk Skružný, David Zlatník a Pasi Tilander mají v Rakousku čtyři útoky a tři obranné dvojice a rozhodli se pro pravidelné zápasové střídání, takže český tým hraje na dvě pětky a odpočívají vždy dva obránci a dva útoky. O výhře nad rakouskou reprezentací nebylo dnes v Salcburku od začátku pochyb, český tým se s urputnou rakouskou defenzivou vypořádal výrazně lépe než na loňském MS ve Švýcarsku, kde v základní skupině udolal zuby nehty bránící soupeře až v poslední třetině. "Zápas měl od začátku jednoznačný průběh, kluci mají velkou chuť do hry a od prvních minut na soupeře vlétli. Během pátečních tréninků v Kaplici jsme si znovu procvičili aktivní presink a dnes to krásně fungovalo - kdo byl nejblíž u balónku, začal s forčekingem a ostatní se dle dohodnutého systému připojili. Získali jsme tak spoustu míčků a skóre utěšeně narůstalo," popisoval úvod zápasu trenér Zdeněk Skružný.
První třetinu tak český tým vyhrál hladce 6:0, když dvakrát skóroval obránce Aleš Jakůbek a po jednom gólů přidali reprezentační navrátilec a současný kapitán Dan Folta, zkušený Pavel Kožušník, obránce Machala a nováček v národním týmu Lukáš Nesměrák. Ve druhé třetině se však český brankostroj trochu zasekl. "Rakušané v prostřední části pozměnili taktiku a sehráli něco podobného jako loni na MS. Zahustili vlastní obrannou polovinu, kde bránili v pěti lidech a měli jsme trochu problémy se přes ně prosadit. V této části zápasu tak nastala vlastně jediná trochu hluchá desetiminutovka, přesto jsme skóre ještě navýšili," připomněl kouč Skružný druhý gól obránce Nesměráka a dvě trefy Petra Kožušníka. Oba střelci pak v poslední části shodně završili svůj dnešní hattrick, podruhé v zápase se trefili i Pavel Kožušník a Folta a českou výhru 14:2 pečetil v poslední minutě Vojtěch Skalík.
V poslední části byl brankář Zich téměř bez práce, přesto jsme dvakrát inkasovali, pokaždé však po naší chybě. První gól padl po nepřesné rozehrávce v rohu za naši brankou a Rakušané vlastně dávali do prázdné, podruhé pak využili přečíslení dva na jednoho po naší ztrátě na půlce hřiště. Přesto jsme spokojeni, kluci hráli s chutí a večer od 20 hodin se už těšíme na souboj s Nizozemskem."

Česko - Rakousko 14 : 2 (6 : 0, 3 : 0, 5 : 2)
Branky:
17., 37. a 48. Nesměrák, 27., 30. a 46. Petr Kožušník, 6. a 47. Folta, 10. a 15. Jakůbek, 10. a 58. Pavel Kožušník, 15. Machala, 60. Skalík - 43. Umfahrer, 57. Winkler. Rozhodčí: M. a D. Bartoškové (ČR). Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváků: 50
Sestava Česka: Zich - Vladař, Machala - Nesměrák, Jakůbek - Petr Kožušník, Cepek, Pavel Kožušník - Folta, Richter, Skalík.