Vítkovické legendy znovu na hřišti

24. února 2009, CD

Dlouholeté opory Vítkovic i reprezentace se opět sešly v jedné hale. Největší heligóni vítkovické florbalové historie si opět stoupli před plnou tribunu fanoušků. Tentokrát ale v kravatách a elegantních oblecích. Na co nejvíc vzpomínají? Jak vidí ambice svých nástupců v letošní sezoně?

 

      Vedení Vítkovic pro největší velikány Vítkovic přichystalo malé překvapení. Zápas 21.kola Fortuna Extraligy Vítkovice-Chodov nebyl výjimečný jen pro to, že v případě vítězství Vítkovice předčasně vyhrají základní část soutěže, ale také tím, že v dresu domácího týmu odehraje kapitán Daniel Folta svůj extraligový zápas s kulatým pořadovým číslem 200. Ještě před úvodním bully mu předala za ohlušujícího aplausu místopředsedkyně správní rady 1. SC WOOW Vítkovice paní Monika Adamová památeční dres s číslem 200 s poděkováním a další památeční předměty. O první přestávce se pak na hřišti objevil další oktet legend vítkovického florbalu. Tomáš Matlenga, Daniel Grečmal, Michal Rohel, bratři René a Roman Švancerové, bratři Tomáš a Daniel Martiníkové a Petr Šmerda. Ti všichni věnovali klubu rytíře Vítka celou svoji vrcholovou kariéru a mnozí se věnují činnosti ve "svém" klubu i po skončení aktivní herní činnosti. Ale chyběl ještě jeden člověk. Člověk, bez kterého by to všechno vlastně nebylo. Kdyby v roce 1992 nedal Marcel Pudich dohromady první tým, nebylo by z čeho se radovat. První muž vítkovického florbalu na poslední chvíli onemocněl a do Ostravy se z Prahy nakonec nemohl rozjet. Patří mu, stejně jako všem ostatním oceněným, obrovský dík za vše, co pro Vítkovice vykonali.


10 legend Vítkovic:

Marcel PUDICH
zakladatel klubu
mistr České republiky z roku 1996
nyní: žije v Praze, florbalu se věnuje organizačně, ve struktuře ČFbU, předseda arbitrážní komise

Tomáš MATLENGA
trojnásobný mistr České republiky z let 1996, 1997 a 2000
13 sezon v dresu Vítkovic, 296 zápasů
nyní: Notor Stars Ostrava (3.liga) / 1. SC WOOW Vítkovice
 "Nejraději vzpomínám na tituly, výbornou partu, bez které by ty tituly nebyly, na cesty k zápasům a ze zápasů, na výborné mimoflorbalové akce na CO a nejen na nich, na tisíce maličkostí, které by ale nikomu kromě nás nic neřekly :)"
 "Šance kluků? Minimálně finále."

Daniel GREČMAL
trojnásobný mistr České republiky z let 1996, 1997 a 2000
12 sezon v dresu Vítkovic, 269 zápasů
nyní: Notor Stars Ostrava (3.liga), místopředseda správní rady 1. SC WOOW Vítkovice
 "Na všechen čas stravený se spoluhráči na florbalových i mimoflorbalových akcích. A že jich bylo dost. ;-)"
 "Šance kluků? Předpokládám, že finále by nemělo tomuto současnému týnu utéct.!"

Michal ROHEL
trojnásobný mistr České republiky z let 1996, 1997 a 2000
10 sezon v dresu Vítkovic, 251 zápasů
nyní: Notor Stars Ostrava (3.liga), spolukomentátor florbalových přenosů České televize
 "Nejraději vzpomínám na skvělou partu po celou dobu mého působení v týmu."
 "Šance kluků? Šanci na titul mají velkou, ale cesta k němu není vůbec lehká. Důležité bude, jak si na play-off připraví zejména své hlavy."

René ŠVANCER
dvojnásobný mistr České republiky z let 1997 a 2000
11 sezon v dresu Vítkovic, 217 zápasů
nyní: nepůsobí aktivně ve florbale
 "Nejraději vzpomínám na pohodovou atmosféru v týmu a na potréninkové psychické přípravy."
 "Šance kluků? Myslím, že kluci to mají dobře rozehrané-zřejmě slušněj oddíl a když na koncích zápasů vždy na chvilku nastoupí Bazil, tak bude titul doma :-)"

Roman ŠVANCER
dvojnásobný mistr České republiky z let 1997 a 2000
10 sezon v dresu Vítkovic, 205 zápasů
nyní: Fencers Havířov (MS přebor)
 "Nejraději vzpomínám na výbornou partu lidí, plno zábavy a srandiček, mockrát propocené tělo a pak uhasená žízeň, nezapomenutelné zážitky a pocity euforie... no prostě paráda."
 "Šance kluků? Moc držím klukům palec, jejich kombinační hra se mi moc líbí a doufám, že v play-off budou dávat dost branek, aby porazili alespoň o gól soupeře."

Tomáš MARTINÍK
trojnásobný mistr České republiky z let 1996, 1997 a 2000
10 sezon v dresu Vítkovic, 203 zápasů
nyní: Notor Stars Ostrava (3.liga)
 "Nejraději vzpomínám na tu naši partu hodně podobně naladěných kluků, na ty víkendové výjezdy na turnaje, někdy i společné s ženským týmem, kdy jsme se začali smát v Krmelíně a skončili ve Staré Vsi na cestě zpátky! No a samozřejmě vzpomínám na ty nezapomenutelné zápasy vesměs proti Tatranu nebo Pepinu, ze kterých jsme vytěžili tři zlaté placky !!!"
 "Letos vítkovickým klukům docela věřím, zopakují podle mě loňské finále, ale jestli získají titul? Tipnu si, že ano! Jsou zas o rok zkušenější, mají tam Dana Foltu i u brankářů je konkurence a hrají moc pěkně. A jestli nebudou hrát finále se Střešovicemi - vyhrají určitě!!!"

Daniel MARTINÍK
trojnásobný mistr České republiky z let 1996, 1997 a 2000
10 sezon v dresu Vítkovic, 202 zápasů
nyní: Notor Stars Ostrava (3.liga)
 "Vzpomínám na atmosféru finálových zápasů, ve kterých jsme dokázali vybojovat všechny tři tituly mistrů ČR. Vzpomínám na účast na Poháru mistrů ve Švédsku, na všechny ročníky Czech Openu, kam jsme jezdili i zahrát kvalitní utkání se Švédy, Finy a Švýcary."
 "Šance kluků? Věřím, že se podaří navázat na naše úspěchy a konečně se vrátí titul mistra ČR do Ostravy :)"

Daniel FOLTA
trojnásobný mistr České republiky z let 1996, 1997 a 2000
11 sezon v dresu Vítkovic, 200 zápasů
nyní: kapitán A-týmu 1. SC WOOW Vítkovice

 

Petr ŠMERDA
trojnásobný mistr České republiky z let 1996, 1997 a 2000
7 sezon v dresu Vítkovic, 171 zápasů
nyní: IBK Tre Kronor Ostrava (MS liga) / veteráni 1. SC WOOW Vítkovice
 "Nejraději vzpomínám samozřejmě na 3 tituly, skvělou partu a na Pohár mistrů. To byl asi
největší zážitek!"
 "Šance kluků? No... co jsem zatím viděl, tak by to mělo konečně letos vyjít! Kdo jiný y měl sesadit Tatran než Vítkovice!"


Vítkovické vedení i jinak zbrojí na play-off. Na každém zápase se budou prodávat předměty pro fanoušky. Plakáty Daniela Folty, Tomáše Sladkého a dalších hráčů A-týmu, florbalové kartičky všech hráčů A-týmu, zimní čepice s emblémem vítkovického klubu, kšiltovky na motivy klubu a další.
Play-off začíná v sobotu 7.3. a druhým zápasem pokračuje v neděli osmého. Již teď je jasné, že Vítkovice budou hrát oba zápasy doma!

Foto: Jiří Zerzoň