Vítkovické juniorky čtvrté v republice

23. dubna 2009, Redakce

Juniorky Vítkovic absolvovaly o víkendu závěrečné boje play-off 1.ligy juniorek a i přes smutek po posledním hvizdu rozhodčích si vedly velmi dobře a dokázaly prolomit své “věčné“ čtvrtfinálové prokletí, kdy poprvé v historii vítkovického juniorského týmu přešly do semifinále a vrátily tak týmu SSK Future loňský krutý debakl.

 

V celém turnaji se musel tým obejít bez jedné ze svých největších opor, dokonce dnes již seniorské reprezentantky České republiky Nikoly Černé a bohužel během samotného play-off se vlivem zranění počet absentujících hráček rozrostl.

      Ve čtvrtfinálovém dvojzápase čekalo juniorky jejich věčné pražské prokletí, tým SSK Future, který Vítkovice ve stejných kolech vyřadil ve dvou předchozích letech za sebou. Tým okolo v současné době asi nejlepší juniorky v ČR Martiny Čapkové nastupoval jako mírný favorit. První zápas svazovala oboustraná nervozita a k vidění bylo řadu nepřesností a zmatků, vše však ve vysokém tempu a hráno nadoraz. Vítkovice se dokázaly dostat do vedení, které však dlouho neudržely. Zápas byl vyrovnaný až do posledního vteřiny a z vítězství se nakonec radovaly hráčky SSK Future v nejtěsnějším poměru 4:3. Ve čtvrtfinálových bojích se výsledky a góly sčítaly a postupoval tým s lepším skóre z obou čtvrtfinálových zápasů. Ve večerní odvetě předvedly Vítkovické juniorky vynikající výkon, od začátku předváděly vysoké tempo a ve druhé třetině dokázaly soupeři utéct na vyšší gólový odstup. Famozní výkon předvedly především kapitánka a autorka pěti gólů Tereza Urbánková a spolu s ní rychlonohá Tamara Hašová. Poslední třetina se však změnila v nervy drásající podívanou. Vlivem zranění musely během chvíle ze hry odstoupit hráčky Tereza Urbánková, Lucie Šrotová, Dita Ondrejková a Andrea Pastušková, jejíž zranění vypadalo obzvlášť nepříjemně a na vítkovické hokejky se vkradla nervozita. Zkušený tým SSK Future toho dokázal využít a především čtyřmi goly Martiny Čapkové dotáhl zápas po výsledku 8:7 pro Vítkovice do prodloužení. Do něj nastoupila i se sebezapřením zraněná kapitánka Terka Urbánková a střelou tahem po standartní situaci prodloužení rozhodla a poslala vítkovické juniorky poprvé v historii do semifinále.

      V nedělním dopoledním semifinále čekal na tým Vítkovic bezkonkurenčně největší favorit, extraligovými hráčkami a reprezentantkami nabitý tým FBŠ Bohemians Praha, dvojnásobný úřadující šampión juniorek. Nastoupit nemohla zraněná Andrea Pastušková, ostatní zraněné hráčky se i přes ne zrovna ideální stav do hry zapojily. Vítkovické hráčky se zaměřily proti favoritovi především na obranu a brejkové situace a i přes úvodní gól soupeřek dokázaly Terezou Urbánkovou překonat výborně chytající pražskou golmanku a seniorskou reprezentantku Janu Christiánovou. Ve druhé třetině si tým Bohemians vytvořil větší tlak, především polská hvězdička Bogna Zielenkewich působila vítkovické obraně nemalé potíže. Nakonec i přes výborný výkon naší golmanky Anny Meischnerové se po rychle rozehrané standartní situaci dostal znovu do vedení tým klokanek golem Venduly Polenské. A zanedlouho ze závaru před brankou zvýšila na 3:1 velezkušená Eliška Křížová. Obrovskou šanci na snížení propásla v samostatném úniku Tamara Hašová a ani z dalších šancí se gol neurodil. V závěru se vítkovické juniorky pokusily o power-play, ale ani při ní se nepodařilo docílil srovnání zápasu a postup do finále tak unikl.

      Juniorky tak čekal boj o třetí místo, proti týmu pražské Děkanky, mládežnické odnoži suveréna české nejvyšší soutěže žen. Tým soupeře byl posílen o několik mladých seniorských mistryň republiky, z nichž zejména slovenská reprezentantka Lucia Košturiaková se ukázala jako klíčová hráčka. Zápas začal oboustraně v unavenějším tempu, čtvrtý zápas ve třech dnech a oboustranné zklamání ze semifinále bylo vidět. Hráčky Děkanky však byly především díky Košturiakové aktivnější a zaslouženě se ujaly dvoubrankového vedení. Juniorky Vítkovic dokázaly po standartní situaci snížit Gabrielou Rumíškovou, leč bohužel to bylo z jejich strany na dlouhou dobu vše. Začátek druhé třetiny byl totiž pro hráčky Vítkovic doslova popravou. Hrubými individuálními chybami v obraně a nepřesvědčivými zákroky golmanky povolili soupeři vedení 6:1. Částečnou omluvou snad budiž množství zraněných hráček a z toho plynoucí únava, nicméně i přesto se jednalo o doslova tragický úvod třetiny. Po oddechovém čase se Vítkovicím podařilo bleskurychle snížit, na což zareagoval soupeř stažením se do důsledné obrany, kterou se bohužel hráčkám Vítkovic podařilo do konce zápasu překonat již jen jednou a z play-off juniorek tak hráčkám zůstanou jen nepopulární bramborové medaile.

      I přesto, že nenaplnění touhy po medaily znamená pro mnohé zklamání, juniorky se rozhodně nemají za co stydět. V okleštěné sestavě dokázaly prolomit své prokletí, zahrát si o medaile a především do dalších let načerpat zkušenosti k nezaplacení.

Konečné pořadí play-off 1.ligy juniorek
1. FBŠ Bohemians Praha
2. FBC Liberec
3. Děkanka Praha
4. 1.SC WOOW Vítkovice
5. FBC Žďár nad Sázavou
6. SSK Future
7. FBC Pepino Ostrava
8. SK P.E.M.A. Opava

Foto: Roša