Lukáš Souček: Vítkovice jsou extratřída

20. ledna 2009, Dona

Pokud Vám jméno Lukáše Součka vůbec nic neříká, začínáte mít opravdu velkou mezeru ve florbalovém vzdělání. Od července je tento talentovaný brankář jednou z neodmyslitelných součástí juniorského týmu.

Kdo je Lukáš Souček?

Předsezonní posila juniorského týmu není v brankovišti naprostým nováčkem. Chytá již svou pátou sezónu, předchozí čtyři strávil v ostravském klubu IBK Tre Kronor, odkud v červenci 2008 zamířil spolu s Radimem Ivanem do 1.SC WOOW Vítkovice.

Ahoj Lukáši, ve Vítkovicích jsi teď první sezónu. Přestoupil jsi z IBK Tre Konor, co Tě k tomu vedlo?
 Ahoj, důvodů, proč jsem odešel z IBK bylo rozhodně více. Jednak jsem začal pociťovat, že se už nemůžu v Tre Kronor dále zlepšovat, a za druhé se mi přestala líbit celková atmosféra v týmu. Další věcí byl i fakt, že se do Vítkovic vracel můj spoluhráč a kamarád z Kronoru Radim Ivan, který mě přesvědčoval, že by nebylo od věci to zkusit.

Gólman je specifická role v týmu. Co tě do branky vůbec přivedlo?
 
Abych pravdu řekl, nikdy jsem ani neuvažoval nad jinou možností než být gólmanem. Už od mala jsem vždy chytal, když jsme s kamarády hráli před barákem hokej. Takže když jsem ve škole přičichl k florbalu, bylo jasné, kde je moje místo.

Jaké rozdíly vidíš ve fungování klubu jako jsou Vítkovice a IBK Tre Kronor ?
 
Je to absolutně něco jiného. Rozdíly jsou skoro ve všem. Celkové zázemí týmu a přístup k tréninkům je nesrovnatelný. Vítkovice jsou extratřída mezi českými kluby. Jen velmi těžko se dají tyto dva týmy srovnat. Hned první zkušenost na Prague Games mi ukázala, že Vítkovice jsou úplně jinde.

A jak se ti líbí pod štítem rytíře Vítka?
 
Ve Vítkovicích jsem opravdu velmi šťastný. Nečekal jsem, že mě kluci mezi sebe tak skvěle přijmou. Máme tady skvělou partu.

Po loňském stříbru se možná trochu očekávalo, že byste se mohli v tabulce pohybovat
trochu výš. Není 6.místo prozatím zklamáním?

 Vzhledem k tomu, že jsem první sezónu ve Vítkách, nedokážu přesně říct, v čem je letošní sezóna jiná než ta loňská. Když jsem ale přestupoval do Vítkovic, představoval jsem si, že se budeme prát o první trojku. Situace je ale bohužel jiná a my se s ní budeme muset co nejlépe vyrovnat. Zbývá šest utkání do konce základní části a uděláme vše pro to, abychom si pojistili postup do play-off. 

Asi je zbytečné ptát se, jaké cíle si kladeš, ale dovedeš představit sám sebe chytat dejme tomu ve finále 1.ligy juniorů?
 Máš pravdu, cíle jsou jasné. Chci vyhrát ligu. A jestli si dovedu představit finále? Zřejmě ne! Nikdy jsem na takové úrovni tuto situaci nezažil.

S Vítem Schulmeistrem se prakticky pravidelně v brance točíte. Je určená jednička nebo je to jako u A týmu ?
 
Myslím si, že situace je velmi podobná jako u mužů. S Víťou jsme se spřátelili a vzájemně se podporujeme. Myslím, že jsme vyrovnaná dvojice.

Proti kterému soupeři nejraději hraješ?
 
Kdybych si měl vybrat z 1. ligy juniorů, tak to bude zřejmě Future. S nimi jsme se setkal už v dresu IBK, a vždy to byly velmi vyhecované zápasy plné adrenalinu. Tedy s výjimkou toho posledního, kdy jsme prohráli doma 1:8 a já dostal šest fíků :-)

Čí střela je pro Tebe nejhůř chytatelná?:-)
 
Ve Vítkovicích je mnoho skvělých střelců. Mě osobně nejvíce znepříjemňuje pobyt v kase Suchoš, Toki a Peťa Jankulár. Ty jejich žblabuňky mi občas v brankovišti nadělají pěknou paseku. ;-)

Ať se ti daří, děkuji za rozhovor a přeju jen samé shoot-outy!
 
Není zač. Taky děkuji !

Rozhovor s Lukášem Součkem zplodila Dita Ondrejková
Foto: Roša