PŘESTUP: Martin Gattnar zamíří do Švýcarska

15. dubna 2024, Klára Kocourková

Přestup do zahraničí

Dvacetiletý vítkovický odchovanec Martin Gattnar se rozhodl nasbírat nové florbalové zkušenosti ve Švýcarsku. Novým domovem se mu se začátkem sezóny 2024/2025 stane UHC Alligator Malans L-UPL, se kterým podepsal smlouvu na jeden rok s následnou jednoletou opcí. Přestup a nové působiště bude pro Martina premiérou, jelikož od roku 2009, kdy se rozhodl vzít florbalku oficiálně do rukou a zvolil Vítkovice jako svoji domovinu, bojoval v klubových barvách doma i v zahraničí nepřetržitě už od kategorie elévů. Pilnou prací se vypracoval až do A-týmů mužů, kde svůj debut a od té doby velmi úspěšné působení zažil v sezóně 2021/2022 a kde do dnešního dne odehrál 123 zápasů, nastřílel 94 branek a na 88 gólech se podílel asistencí. Z účasti za Vítkovice na zahraničních soutěžích určitě stojí za zmínku Champions Cup 2020, EFT U19 2021 a 2022, Polish Cup 2023 nebo MS juniorů v tomtéž roce.

Švýcarsko je vedle Švédska a Finska jednou z nejběžnějších florbalových zemí, kterou hráči volí, pokud se rozhodnou pro přestup do zahraničí. A proč bylo Švýcarsko jasná volba i pro našeho útočníka? „Z Malans mi přišla nabídka a po pár rozhovorech mi došlo, že se zde můžu posunout jako hráč i jako člověk,“ odůvodňuje Martin.

Neuvěřitelných patnáct let u Vítkovic dalo Martinovi řádný prostor růst florbalově i osobnostně a vše, co se naučil, jistě zužitkuje i v zahraničí. „Z Vítkovic využiji v podstatě všechno, co jsem se ve florbale naučil, protože jsem se to naučil právě tady,“ uvědomuje si talentovaný útočník.

Přípravy na přesun do jiné země s sebou nesou spoustu představ a očekávání. „Čekám, že herně i lidsky vyrostu a doufám, že společně s týmem dosáhneme našich cílů,“ připravuje se na novou budoucnost.

Florbal samozřejmě nevyplní celých 24 hodin, které den má, a pokud se zrovna nehraje a netrénuje, přichází na řadu i osobní život. „Budu pracovat na půl úvazku u jednoho ze sponzorů a studovat dálkově školu v Česku,“ plánuje Martin.

Do přesunu Martinovi sice ještě nějaký čas zbývá a přemýšlet, jak budou vypadat jeho další florbalové kroky, je předčasné, ale s odchodem každého hráče mezi fanoušky a příznivci vždy vyvstane logická otázka – plánuje se někdy vrátit? „Rozhodně bych se chtěl jednou vrátit do Vítkovic. Teď ale nedokážu říct, kdy přesně to bude,“ prozradil na závěr Rytíř s číslem 12.

Gatty, nezbývá než ti popřát hodně štěstí v novém florbalovém a kulturním prostředí. Ať ti tohle rozhodnutí přinese vše, co od něj čekáš a využiješ svůj potenciál naplno. Nauč se něco nového a zároveň jim ukaž, zač je toho loket a jak se to dělá u nás ve Vítkovicích.