PŘESTUP: Dvojitá posila ze severu pro naše A-týmy

01. května 2024, Klára Kocourková

Z Finska rovnou mezi Rytíře a Rytířky

Vítkovické řady A-týmu mužů a žen se rozrostou o zahraniční florbalové talenty. Z Finska k nám zamíří partnerské duo Valtteri Molkka, který do teď působil v týmu SC Classic, a Jenna Kangas, která hrála za tým Koovee. Vítkovice s oběma hráči podepsaly smlouvu na jeden rok s následnou jednoletou opcí a se začátkem nové sezóny tak budeme moct sledovat finský a český florbalový um bok po boku.

Jenna, Valtteri, než budeme mít možnost zažít vaše florbalové schopnosti na vlastní oči přímo na hřišti, jaká byla vaše dosavadní florbalová cesta od prvních krůčků až po současnost?

Jenna: Moje florbalová cesta začala v mém rodném městě Lammi, když mi bylo 5 let, a hrála jsem tam až do 17 let. Poté jsem se přestěhovala do Lahti a hrála za Pelicans SB, kde jsem zažila své první F-Liiga zápasy. [F-Liiga = Finská florbalová liga, nejvyšší florbalová soutěž ve Finsku – pozn. aut.] Následně jsem se přesunula do Tampere, abych nastoupila za Pirkkalan Pirkat. Po dvou sezónách jsem klub vyměnila za Koovee.

Valtteri: Moje florbalová kariéra začala v FBC Turku, když mi bylo 5 let, a poté jsem hrál ještě jednu sezónu v TPS, než jsem se přestěhoval do Tampere, kde jsem působil u SC Classic od 16 let. Jednu sezónu jsem si zahrál v klubu Steelers, Hämeenlinna, který byl zároveň mojí první sezónou v F-Liiga zápasech. Poté jsem se vrátil zpět k SC Classic.

V rozhodování, zda nasbírat i nějaké zahraniční zkušenosti, co byla nakonec ta stěžejní věc, díky které jste souhlasili s přestupem do Vítkovic?

Jenna: Po diskuzích jsem nabyla dojmu, že je tam opravdu velmi dobrá kultura tvrdého tréninku a hraní za účelem vyhrát a pro mě jako pro hráčku je to to pravé, protože vkládám do florbalu opravdu hodně.

Valtteri: Když jsme začali s klubem jednat, shodli jsme se na sportovních záležitostech a obě strany cítily, že mám týmu co nabídnout a cílem nás všech je vyhrát.

Sledujete florbalovou formu Vítkovic už delší dobu nebo jste teprve začali na základě aktuálního přestupu?

Jenna: Ano, sledovali jsme Vítkovice a český florbal v poslední sezóně více!

Valtteri: Oba jsme se o Vítkovice začali zajímat více v poslední sezóně. Měl jsem jednoho spoluhráče z Česka [Adam Hemerka – pozn. aut.], který mě inspiroval k tomu, abych se o to zajímal, a sledovali jsme vše více, protože bývalá spoluhráčka od Jenny z Koove hraje ve Vítkovicích. [Simona Grāpēna – pozn. aut.]

Znáte nějaké vítkovické hráče/hráčky osobně nebo máte jen povědomí o nějakých jménech díky jejich florbalovým výkonům nebo účasti na mezinárodních soutěžích?

Jenna: Moje bývalá spoluhráčka z Koove Simona hraje ve Vítkovicích! Těším se, až poznám i ostatní hráčky z Česka. (usmívá se)

Valtteri: S žádnými hráči se osobně neznám, ale ano, viděl jsem některé z nich díky mezinárodním zápasům.

Než se rozběhne zápasový kolotoč, kde vás budeme moct poznat po té florbalové stránce, jako první vás vaši spoluhráči a spoluhráčky poznají po té neformální stránce. Čím si myslíte, že přispějete do kolektivu?

Jenna: Pozitivní energií a odpovídajícím soutěžním duchem a ryzí radostí z týmového ducha a florbalu.

Valtteri: Já s sebou přivezu zkušenosti a návyky, které jsem zažil během působení v Classic, kde hned několik hráčů reprezentovalo Finsko v národním týmu několik let. Já osobně mohu přispět mnoha dovednostmi s míčkem a myslím si, že mohu pomoct týmu například při přesilovkách.

Co myslíte, že bude vaše silná stránka, která obohatí vítkovický tým?

Jenna: Hráčská všestrannost, tvrdá práce a růst jako hráčka a vždy sama od sebe očekávám více. Moc ráda povzbuzuji ostatní a popoháním je, aby se i oni posouvali dopředu.

Valtteri: Moje pracovní morálka a úroveň nároků, stejně jako kvalita tréninku a hry.

Přestup z města do jiného v rámci jedné země je náročný sám o sobě a o přesunu ze státu do státu ani nemluvě. Jak bude vypadat vaše stěhování z Finska do České republiky?

Jenna: Myslím si, že teď když se přesuneme do České republiky, dostaneme větší šanci udělat z florbalu naši prioritu a celý klub vypadá, že je připravený dát cokoli za to, aby vyhrál.

Valtteri: Přestup z Finska do Česka zvlášť do Vítkovic mi připadá přirozený, protože se dostaneme do klubu, kde je cílem mistrovský titul a klub pro to dělá vše.

Ve dvou se to určitě lépe táhne a pro takovou změnu to platí dvojnásobně. Je pro vás ten přestup snazší, když víte, že máte po boku svojí druhou polovičkou?

Jenna: Ano, je to dobře, že přestupujeme spolu. Oba jsme o tom snili a je hezké, že můžeme všechno nové sdílet a navzájem si pomáhat a posouvat se vpřed!

Valtteri: Samozřejmě. Život je pak o mnoho snazší, když můžete všechno nové sdílet s partnerem, díky kterému je i to přizpůsobení se novému prostřední jednodušší. Jsem šťastný, že můžeme realizovat naše sny společně!

Ačkoli budete mít vedle sebe toho druhého, očekáváte, že vás přece jen nemine nějaký kulturní šok? A jak jste na tom s češtinou?

Jenna: Mě moc baví poznávat různé kultury, takže si myslím, že mě to bude bavit. A ohledně jazyka - moc toho neumím, ale mám čas se naučit ty nejdůležitější věci. (směje se)

Valtteri: Já jsem se naučil pár slov od Hemerky, mého bývalého spoluhráče, ale stále nejsem v češtině moc dobrý. Věřím ale, že se dobře přizpůsobím nové kultuře i prostředí.

Máte už nějakou přibližnou představu, jakým směrem se bude ubírat váš osobní život v novém působišti? Plánujete studovat, pracovat nebo si chvíli jen užívat života a florbalu?

Jenna: Já už jsem dva roky na OSVČ a pracuji jako sportovní masér. Nebráním se představě dělat nějakou jinou práci v Ostravě, kdybych k tomu měla příležitost.

Valtteri: Mně zbývá asi půl roku školy, během kterého dokončím diplomovou práci, a poté odstátnicuji.

Je něco, na co se už teď těšíte ze všeho nejvíce?

Jenna: Těším se, až dorazím a získám nové zkušenosti s novými spoluhráčkami. Jsem připravená obléct vítkovický dres a vyhrávat zápasy. Jsem z té příležitosti hrát ve Vítkovicích opravdu nadšená.

Valtteri: Já se moc těším, až budu nosit vítkovický dres a hrát v nové lize. A samozřejmě bojovat o šampionát v excelentním týmu.