PŘESTUPOVÁ VÝMĚNA: V hlavní roli Marek Matejčík a Marek Bräuer

27. června 2024, Klára Kocourková

Klub se dohodl s FBC Ostrava na vzájemné výměně hráčů

Po ukončení společné cesty mezi klubem a Markem Matejčíkem a Markovým následným rozhodnutím pokračovat ve své florbalové kariéře v řadách FBC Ostrava proběhlo jednání vedení obou klubů, během kterých za účasti obou hráčů došlo ke vzájemné dohodě, že odchod Marka Matejčíka do FBC Ostrava bude pro náš A-tým mužů znamenat zároveň příchod dobře známé tváře a sice útočníka Marka Bräuera, který je vítkovickým odchovancem a do FBC Ostrava přestoupil z Vítkovic na dvě sezóny v roce 2022. Nyní se vrací zpět a doplní tak novou dynamickou sestavu Rytířů na sezónu 2024/2025.

„Jako fanouška NHL mě vždycky braly výměny hráčů mezi kluby, tak jsem rád, že jsem si to mohl zkusit i ve florbale. Myslím, že tato transakce dává smysl všem čtyřem stranám. Příchodem Broni [přezdívka Marka Bräuera – pozn. aut.] získáváme do týmu zkušenost a gólovost. Cítím z něj navíc velkou touhu zahrát si za Vítkovice a zažít s nimi úspěch. Broňa je náš odchovanec, takže ví, do čeho jde. Také moc dobře ví, jak se vyhrává titul. Oběma Markům přeji, ať se jim v nadcházející sezoně daří,“ vyjádřil se k výměně Tomáš Krásný, prezident klubu.

Výměnu a zároveň novou florbalovou etapu ve Vítkovicích zhodnotil i Marek Bräuer v následujícím rozhovoru.


Marek Bräuer v rytířském dresu v sezóně 21/22 před přestupem do FBC Ostrava

Maro, skoro by se dalo říct, že tu máme návrat ztraceného syna. Jak vnímáš svůj přestup zpět do Vítkovic?
Zdravím všechny fanoušky Vítkovic. Vnímám ho jako velmi nečekaný, ale jsem za něj nesmírně rád a cítím velkou zodpovědnost za svoje rozhodnutí.

S přestupem Marka Matejčíka do FBC Ostrava a tvým přestupem do Vítkovic je to taková výměna Marka za Marka, ačkoli oba máte samozřejmě své vlastní individuální kvality. Kdy u tebe vznikla ta myšlenka přestoupit a že to budou zpět Vítkovice?
Myšlenka vznikla, jakmile jsem se dozvěděl o přestupu Marka Matejčíka do FBC Ostrava a vzápětí na to mě kontaktoval Tomáš Krásný, že zde teoreticky existuje možnost výměny. Návrh jsem si nechal projít hlavou, ale vždy bylo v plánu jednou v budoucnu ukončit kariéru doma v mých rodných Vítkovicích, ve kterých jsem působil od svých 6 let, a proto jsem se rozhodl na nabídku kývnout. Vítkovice byly, jsou a budou vždy má srdeční záležitost.

Když pomineme střídavé starty za MIV Ostrava, tak jsi kromě nynějších dvou sezón v FBC Ostrava strávil vlastně celou svoji florbalovou kariéru ve Vítkovicích. Bude to pro tebe trochu jako návrat domů, nebo očekáváš, že i ta pauza přinese nějaké překvapivé změny, které jsi předtím nezažil?
Beru to jako návrat domů. Ačkoliv tým výrazně omládl, tak většinu kluků znám a moc se na sezónu těším. Stejně tak se těším na spolupráci s trenéry Danem Foltou a Lukášem Hrubým, kteří bývali špičkoví hráči a určitě mají v plánu hrát atraktivní ale současně účelný florbal.


Daniel Folta bude nově tvořit trenérskou dvojici na sezónu 24/25 s Lukášem Hrubým

Tým Rytířů na další sezónu prošel velkou změnou, ale stále jsou tam samozřejmě i jména, která dobře znáš. Jsou přesto nějaké změny, které bys chtěl nějak blíže okomentovat ať už z hráčského nebo osobního hlediska?
Těším se na spolupráci s kluky, co znám a vím co od nich čekat a zároveň se těším na to, že mladším dokážu předat své zkušenosti, a naopak že mladí zase něco naučí mě, i když znáte to - „starého psa nové kousky nenaučíš“. (smích)

Migrace hráčů mezi Vítkovicemi a FBC Ostrava je poměrně běžná a mnoho hráčů využije toho, že si zkusí hrát za jiný klub, ale zároveň je tam ta obrovská výhoda, že se jedná o přestup v rámci jednoho města, takže nemusí řešit stěhování apod. Hrálo to nějakou roli i pro tebe?
V mém případě to hrálo hlavní roli. S rodinou bydlíme v Kozlovicích, nicméně do práce dojíždím do Ostravy. I tak to bude spoustu hodin navíc strávených za volantem, ale pořád se to dá zvládnout.

U našich florbalových sousedů jsi strávil dvě sezóny. Jak tě působení v FBC Ostrava obohatilo?
Byla to velká změna a krok do neznáma, úplně nové prostředí, noví spoluhráči, trenéři. Musím však uznat, že ačkoliv to výsledkově ani v jedné sezóně nedopadlo podle našich představ, tak si odnáším jen pozitivní věci, ať už šlo o tréninkové jednotky, zázemí na špičkové úrovni, tak především super parta a spoustu nových kamarádů.


Marek Bräuer za FBC Ostrava v souboji s Rostislavem Gattnarem na Dubině

Jak už několikrát padlo, následující sezóna bude trochu výzvou s ohledem na nové složení hráčského a realizačního týmu, které si musí sednout, a také na rekonstrukci Dubiny. S klubem jste se na spolupráci dohodli právě na tuto následující sezónu. Přemýšlel jsi už o svých dalších florbalových krocích do budoucna?
Jednoletá spolupráce byla mojí podmínkou. Svoje další florbalové působení chci brát krok za krokem. Budoucnost může přinést cokoli a já si chci být jistý, že to, co slíbím, budu schopný dodržet a splnit. Jsem už ve věku, kdy se soustředím na každou jednotlivou sezónu a netuším, co přinese další rok.

Je něco konkrétního, na co se v nové sezóně těšíš?
Jelikož jsem s možností hrát ještě ve Vítkovicích vůbec nepočítal, tak se těším úplně na vše, nicméně cíl je jasný a tím je TITUL.


Marek Bräuer během vítkovického zlatého Superfinále v sezóně 18/19