Rytíři reprezentovali na Prague Games 2024

14. července 2024, Klára Kocourková

Hattricky, postupové nájezdy a debut

Letošní ročník Prague Games 2024 nebyl ochuzen o vítkovické zastoupení. Do série zápasů s českými ale i zahraničními celky se v termínu od 10. do 13.7.2024 vydali v rámci kategorie B15 naši starší žáci a v rámci kategorie B18 to pak byli naši junioři. Oba celky prošly základní částí se stoprocentní úspěšností a mohly tak slavit postup do play-off. Tam však jejich cesta pokračovala pouze do čtvrtfinále.

Starší žáci v 16finále porazili bez jediné inkasované branky švýcarský Red Lions Frauenfeld B16, ve kterém exceloval především Jakub Illek hattrickem a jednou asistencí. „S Tomášem a Dominikem v útoku se nám celý turnaj povedl, ale za hattrick proti Red Lions Frauenfeld (SUI) musím poděkovat celému týmu. Dařilo se nám kombinovat až ke střele do prázdné branky. Měli jsme takovou převahu, že jsme vyhráli s nulou,“ vyjádřil se k výsledku Jakub Illek. Vysoký výsledek 8:0 týmu následně otevřel dveře do osmifinále, které se podobně jako 16finále neslo v duchu švýcarských soupeřů. V dalším kole play-off se jim postavil tým Unihockey Basel Regio, se kterým naši mladí Rytíři statečně bojovali až do samostatných nájezdů. Václav Bura, střelec jediného gólu zápasu, nakonec po nájezdech dostal své spoluhráče do čtvrtfinále. Tam však narazili na pražského soupeře BLACK ANGELS, který bohužel ukončil další vítkovický postup výsledkem 1:3.

Možnost účastnit se turnajů, které s sebou přináší i účast zahraničních celků, které se na turnaji objevují opakovaně nebo dokonce i poprvé, s sebou nese nespočet příležitostí, jak se naučit něco nového, a to byla jednoznačně přidaná hodnota i pro naše starší žáky. „Turnaj byl super v tom, že jsme hráli proti 4 zahraničním týmům z celkových 6 zápasů. To je pro nás ne tak časté, zajímavé a soupeři, kteří mají kvalitu a neznali jsme je, nám mohli ukázat, jak jsme na tom herně my. Turnaj jsem si užil a za to děkuji klukům a trenérům,“ zhodnotil na závěr Jakub Illek.


Skupinové foto starších žáků z Prague Games 2024

Junioři podobně jako starší žáci zůstali po základní části neporaženi. V 16finále je čekal mezinárodní zápas s lotyšským protějškem Bauska, který porazili pětibrankovým rozdílem 7:2. Do osmifinále juniorští Rytíři zamířili za PANTHERS PRAHA, kterým nedali příliš gólového prostoru a zvítězili tak vysoko výsledkem 8:2, ke kterému dopomohl i skvělý hattrick a jedna asistence Jakuba Víta. Čtvrtfinále juniorům přineslo vítkovického rivala z uplynulé sezóny a sice tým ACEMA Sparta Praha UNYP. První a zároveň jediný gól duelu, na který se čekalo 36 minut a 7 sekund, nakonec poslal do dalšího kola soupeře a junioři tak sbírali cenné zkušenosti podobně jako starší žáci pouze do čtvrtfinále.

Sestava juniorů na Prague Games 2024 s sebou přinesla i jeden významný debut. Poprvé za Rytíře naskočil Petr Marghold, který se do Vítkovic přesunul ze švédské Storvrety IBK a ve vítkovickém dresu tak odehrál svá první utkání po boku Rytířů ještě před začátkem sezóny 24/25. „Turnaj, i když jsme ho zakončili hořkou tečkou, bych hodnotil kladně. Kluci vytvořili ideální atmosféru proto, abych mezi ně zapadl a měl tak dobrý pocit jak na hřišti, tak i mimo něj. Jak já, tak i celý tým jsme si odnesli spoustu věcí, na kterých můžeme zapracovat,“ okomentoval Petr nejen své první florbalové kroky v rytířských barvách ale také týmové dojmy z celého turnaje.


Skupinové foto juniorů z Prague Games 2024

Oběma kategoriím moc gratulujeme k účasti i k výsledkům!