PODEPSÁNO: Nedávno pasovanému Rytíři Jakubu Vítovi startuje superligová kariéra

24. července 2024, Klára Kocourková

Za vítkovické Rytíře následující dvě sezóny

Rytířský tým mužů obohatí na následující dva roky další juniorský talent. Útočníka Jakuba Víta čeká s oficiálním začátkem sezóny 24/25 první plnohodnotný rok za elitní tým, přičemž první superligové kroky absolvoval už v závěru základní části a následném play-off v sezóně 23/24. Jakub Vít je zlínským odchovancem a svoji vítkovickou kariéru odstartoval začátkem sezóny 23/24 v rámci střídavého hostování. Velmi krátce na to stvrdil své rytířské působení plnohodnotným přestupem a po čerstvém podpisu smlouvy má nyní před sebou minimálně dvouletou budoucnost ve Vítkovicích.


Jakub Vít během superligového play-off 2023/24 proti Mladé Boleslavi

Kubo, tvoje vítkovické působení na další dva roky bylo potvrzeno a teď tě čeká první plnohodnotná sezóna, ve které budeš působit v A-týmu mužů. Jak se na tento svůj florbalový postup díváš? Připravuješ se nějak speciálně na tu vyšší úroveň florbalu?
Určitě k tomu přistupuji s respektem, protože to pro mě bude zatím nejnáročnější sezóna, ale zároveň se snažím si na sebe nevytvářet zbytečný tlak, abych si mohl celou sezónu užít se vším všudy. Přípravy probíhají v podstatě podobně jako minulý rok, akorát se mění náročnost a náplň tréninků.

Ty jsi za muže poprvé naskočil v závěru základní části a poté také během play-off v proběhlé sezóně 23/24. Pamatuješ si ještě, co se ti honilo hlavou, když jsi poprvé nastupoval za muže dokonce před domácím publikem na Dubině?
Můj první zápas byl pro mě tak trochu hektický. Hlavou mi probíhalo několik myšlenek, pocitů a vjemů, které jsem vstřebával ještě nějakou dobu po zápase. Byl to speciální moment, na který určitě nikdy nezapomenu.

Tvůj první superligový zápas se odehrál v březnu proti pražskému celku Butchis, ve kterém Rytíři nakonec zvítězili s čistým kontem 17:0 a konkrétně ty jsi hned takto ze startu přispěl gólem, který skóre zvýšil na 4:0. To byla celkem podařená premiéra, nemyslíš?
Byl jsem nadšený už jen z toho, že vůbec můžu hrát a ten první gól hned v prvním zápase byl ještě větším vyšperkováním celého toho momentu. Upřímně jsem si tak trochu přál, aby se mi podařilo bodovat už v prvním zápase, a o to krásnější pocit to byl, když se mi to povedlo.


Superligový debut Jakuba Víta v zápase základní části proti pražským Butchis

Když se vrátíme k tvým florbalovým začátkům, tak mládežnické kategorie jsi strávil ve Zlíně a po střídavém hostování ve Vítkovicích nakonec došlo na poměrně čerstvý plnohodnotný přestup. Co zavedlo tvoje kroky za florbalem do Ostravy konkrétně tedy k vítkovickým Rytířům?
Největší vliv na to pravděpodobně měly kempy talentované mládeže, kde jsem se seznámil s několika hráči z Vítkovic. Stali se z nás dobří kamarádi, jezdili jsme spolu i na některé mimosezónní turnaje a postupně se z toho vyklubalo střídavé hostování a později i přestup.

Ve svém mladém věku máš za sebou dokonce už i zahraniční zkušenost u švýcarských UHC Alligator Malans. Jak na to období vzpomínáš a co ti to přineslo ať už osobnostně nebo florbalově?
Na Švýcarsko vzpomínám velmi rád. Byla to pro mě nepopsatelná zkušenost ať už florbalová, tak i životní a jsem nesmírně rád, že se tady ta možnost naskytla. Švýcarsko na mě udělalo skvělý dojem svou kulturou a chtěl bych se tam ještě alespoň jednou vydat.

Jakékoli zkušenosti ať už zahraniční nebo z jiných českých klubů jsou přínosem do všech úrovní florbalu a určitě se budou hodit i v nadcházející sezóně. Jakých dalších florbalových schopností nebo osobnostních rysů si na sobě ceníš a budou podle tebe perfektním dílkem, který zapadne do složení mužského týmu?
Z mojí pozice se tohle hodnotí těžce. Myslím si, že jsem pracovitý hráč a vždy se snažím udělat vše, co je v mých silách, abych pomohl týmu, a doufám, že v tomto budu přínosem.

Rytíře v elitním týmu už nějakou dobu doplňují jména, která dobře znáš z juniorské kategorie, jako je David Slončík, Ondřej Jankovský nebo Lukáš Fukala a v bráně během sezóny tu a tam asistoval i Matěj Prašivka. Jsou pro tebe kluci vítanými známými tvářemi v novém kolektivu, díky kterým je to začlenění jednodušší?
Určitě jsem rád. Kluci mi pomohli zorientovat se v novém prostředí, zatáhli mě do kolektivu, a tak pro mě byly ty začátky jednodušší.


Jakub Vít s Davidem Slončíkem během juniorského play-off 2023/24 proti pražské Spartě

Level florbalu v juniorské kategorii a v té mužské se určitě liší, ale v mnoha věcech se i překrývá, když hráči hrají v obou kategoriích souběžně. Dokázal bys vypíchnout nějaké věci nebo situace, ve kterých ty konkrétně pozoruješ rozdíl ať už obecně nebo sám na sobě?
Osobně si myslím, že největší rozdíl je v množství chyb a herním smýšlením. V juniorském florbale je mnoho chyb, často se hra přelévá ze strany na stranu a je spontánnější, zato u mužů se více dbá na přesnost a rozhodují i ty nejmenší detaily.

A na závěr trochu pohledu do budoucna. Jaká jsou tvá očekávání a přání, co se týče tvé vítkovické kariéry?
Očekávám, že nasbírám mnoho cenných zkušeností, ze kterých budu moci později v kariéře čerpat, a přání určitě stát se mistry a hrát na Champions Cupu.