Přípravy na Czech Open a Slovak Floorball Cup vrcholí

04. srpna 2024, Klára Kocourková

Muži zamíří do Prahy, U20 na Slovensko

Druhý srpnový víkend bude pro naše Rytíře nabitý florbalem, kdy hned dvě kategorie čeká výjezd za turnajem. V termínu od 8. do 11. srpna se tým mužů zúčastní tradičně pořádaného mezinárodního turnaje Czech Open v Praze, kde na ně budou čekat nejen krajanští rivalové, ale i tradiční zahraniční celky, a ve stejnou dobu se výběr U20 vydá k našim východním sousedům na Slovensko, kde poměří své florbalové schopnosti s týmy ze všech koutů světa v rámci turnaje Slovak Floorball Cup.

Základní část pražského Czech Open 2024 už má své rozlosování a naši Rytíři tak znají tři soupeře, přes které se budou muset probojovat do dalšího kola. Ve své skupině ELITE M B je čeká finský tým EräViikingit, proti kterým během loňského ročníku nastoupili v boji o třetí místo a s pouhým jednobrankovým výsledkem 3:4 nakonec vezli domů bronzové medaile, dále loňský vítěz kategorie Pixbo IBK Men ze Švédska a jako třetí budou čelit našim mužům Švýcaři z SV Wiler-Ersigen. Oproti loňskému ročníku, kdy jedním ze soupeřů byli pražští FbŠ Bohemians, tak Rytíře čeká plně mezinárodní skupina.


Bronzoví Rytíři na Czech Open 2023 | Foto: Czech Open

A jak vypadá letní příprava mužů včetně té na Czech Open z pozice trenéra? „Příprava probíhá dle plánu. Zatím žádné výraznější odchylky a změny. Letošní sezóna bude směřována na play-off, nelze tedy mluvit o nějakém navazování. Budeme začleňovat nové herní i personální prvky, takže pro nás bude rozhodující až výsledek v play-off a tam chceme samozřejmě vyhrát poslední zápas sezóny. Halových tréninků ještě nebylo tolik, abychom mohli hovořit o sehranosti, ale Czech Open bude pro nás v tomto směru dobrým ukazatelem. Do Czech Open taktiku nijak měnit nebudeme. Budeme jen chtít hrát aktivněji v tlaku na míček. Zahraniční zápasy jsou samozřejmě pro takto mladý tým skvělou příležitostí, jak si vyzkoušet světový florbal a jak ukázat, že toto tempo hráči zvládají. Neřešíme až tak s kým hrajeme, ale chceme spíš sledovat výkony našich kluků v takovýchto zápasech. Program je navíc tak nahuštění, že se nám i ukáže, zda se příprava vyplatila a nese své ovoce,“ zhodnotil za trenérskou složku A-týmu mužů Lukáš Hrubý.

Florbalové zákulisí před samotným turnajem poodhalil i jeden z hráčů, který měl loni v srpnu na hřišti poslední rozhodující „slovo“. „Příprava na Czech Open probíhá standardně, tedy zhruba jako každý rok. Postupem času, jak se turnaj blíží, tak se přidávají herní tréninky v hale. Stále jsme však v průběhu letní přípravy. Turnaj je pro nás ideální prověrkou před nadcházející sezónou. Jedná se vždy o první zápasy v přípravě a před novou sezónou, kde není vždy nejdůležitější samotný výsledek, ale poznávání se v rámci pětek a případně hledání nových vazeb na hřišti. Tím ovšem nechci říct, že by pro nás výsledek nebyl důležitý. Jedná se o prestižní turnaj, který jdeme vyhrát jako každý rok. Všichni se už nemůžeme dočkat na těžké zápasy, které nás čekají, a zároveň že blíže poznáme nové kluky, kteří přišli před sezónou, na herní akci,“ popsal přípravy z pohledu hráčů Adam Zubek, který v loňském boji o třetí příčku svojí střelou rozhodl zápas a bronzové medaile tak putovaly do Vítkovic.


Adam Zubek, střelec vítězné branky na Czech Open 2023 | Foto: Czech Open

Zápasy základní části na Czech Open 2024:
8. 8. 2024 v 15:00 | Hala UNYP aréna Podvinný Mlýn | 1. SC TEMPISH Vítkovice vs. EräViikingit
8. 8. 2024 v 18:00 | Hala UNYP aréna Podvinný Mlýn | 1. SC TEMPISH Vítkovice vs. SV Wiler-Ersigen
9. 8. 2024 v 13:35 | Hala UNYP aréna Podvinný Mlýn | Pixbo IBK Men vs. 1. SC TEMPISH Vítkovice

Mužský A-tým je na Czech Open již tradičním účastníkem, zato účast našich Rytířů kategorie U20 v turnaji Slovak Floorball Cup je pro tým naprostou premiérou. V turnajové kategorii Muži PRO bude čekat náš tým velmi pestré zastoupení florbalových protějšků. Z Rakouska dorazí Wiener Floorball Verein, ze sousedního Německa UHC Sparkasse Weissenfels, dvojitému zastoupení se ve skupině těší Slovensko s týmy Snipers Bratislava a ŠK Lido Prírodovedec Bratislava a posledním protivníkem budou švýcarští florbalisté z AD Astra Obwalden.

Jako velký potenciál a řádnou výzvu vidí účast na Slovak Floorball Cupu i trenérský doprovod. „Pozvání na turnaj Slovak Floorball Cup si vážíme a do Bratislavy se všichni moc těšíme. Přijedeme s juniorským týmem, jehož podstatnou část tvoří také hráči dorosteneckého věku, pro které se bude jednat o první velký test v kategorii mužů. Upřímně jsem velmi zvědav, jak se s tím někteří vyrovnají. Kategorie PRO má velmi kvalitní obsazení. Každý zápas bude pro naše mladé hráče náročný. Narazíme na mistry Slovenska, Rakouska a Německa a také od zbylých dvou soupeřů očekáváme vysokou kvalitu. Věřím, že to pro nás bude skvělá předsezónní příprava, kterou v průběhu nadcházejícího ročníku zúročíme," vyjádřil se k nadcházející florbalové výpravě na Slovensko Libor Hrček, hlavní trenér kategorie Vítkovice U19.

Mladým Rytířům se na cestu a do celého turnaje dostalo i speciálního pozdravu. Ze Slovenska poslal vzkaz celému týmu Lukáš "Žigy" Řezanina, bývalý vítkovický útočník, který svoji rytířskou kariéru ukončil v roce 2020 a vrátil se na rodné Slovensko. Lukáš je jedním ze zakladatelů celého turnaje Slovak Floorball Cup a také členem organizačního týmu. Co vzkázal do Vítkovic si můžete poslechnout ve videu níže.


Zápasy základní části na Slovak Floorball Cup 2024:
8. 8. 2024 v 18:45 | Športová hala (B) | 1. SC TEMPISH Vítkovice U20 vs. UHC Sparkasse Weissenfels
9. 8. 2024 v 9:45 | Športová hala (B) | 1. SC TEMPISH Vítkovice U20 vs. Wiener Floorball Verein
9. 8. 2024 v 14:30 | Športová hala (B) | AD Astra Obwalden vs. 1. SC TEMPISH Vítkovice U20
9. 8. 2024 v 19:00 | Športová hala (B) | 1. SC TEMPISH Vítkovice U20 vs. Snipers Bratislava
10. 8. 2024 v 13:00 | Športová hala (B) | ŠK Lido Prírodovedec Bratislava vs. 1. SC TEMPISH Vítkovice U20

Další informace, průběh a výsledky můžete sledovat na oficiálních webových stránkách turnajů Czech Open a Slovak Floorball Cup.