Medailový návrat z Prahy a Bratislavy

12. srpna 2024, Klára Kocourková

Bronzový Czech Open a stříbrný Slovak Floorball Cup

Turnaj by nebyl turnajem, kdyby se na stupních vítězů neobjevily Vítkovice, a přesně to platilo i pro letošní ročník pražského Czech Open a slovenského Slovak Floorball Cupu. Mužský A-tým letos stejně jako loni opustil hlavní město s bronzovou medailí na krku a výběr kategorie U20 složený z vítkovického dorostu a juniorů se ze Slovenska vrátil se stříbrem. Vedle cenných kovů turnaje florbalově prověřily obě kategorie a významně přispěly k předsezónní přípravě.


Medailové foto mužů v Praze


Medailové foto kategorie U20 na Slovensku

Základní část Czech Open pro Rytíře nedopadla úplně nejlépe. Ve skupině se postupně postavili finským EräViikingit, švýcarským SV Wiler-Ersigen a nakonec švédským Pixbo IBK Men. Kromě duelu proti Švýcarům, kdy se Rytířům podařilo dostat utkání po výsledku 3:3 v základním čase až k nájezdům [turnaj při remíze v základním čase následně přistupuje rovnou k nájezdům – pozn. aut.], kdy brali pouze jeden bod, zůstali ve všech ostatních zápasech bez bodů a v tabulce tak obsadili čtvrté místo.

V předkole play-off na muže čekal švýcarský Zug United Elite, který se podobně jako čtvrteční duel proti SV Wiler-Ersingen nepodařilo rozhodnout v základní hrací době a rozhodnout tak musely až nájezdy. V těch byli tentokrát úspěšnější Rytíři a střela Lukáše Fukaly nakonec poslala konečný výsledek na vítkovickou stranu.


Vítkovičtí fanoušci na Czech Open 2024 v Praze | Foto: Czech Open

Semifinálové play-off se už neslo ve znamení českého florbalového rybníčku. Tam Rytíři poprvé narazili na české krajany a sice na svého tradičního superligového rivala ESA logistika Tatran Střešovice. Ačkoli Tatran nastoupil do začátku utkání poměrně rychle a dlouhou dobu držel tříbrankový rozdíl, Rytíři postupně v průběhu utkání odstup snižovali, ale soupeřům se tříbrankový náskok dařilo udržovat až do konce utkání. Výsledek tedy poslal Rytíře do boje o bronzové medaile.

Utkání o třetí příčku proti Švýcarům z GC Unihockey bylo plánováno na neděli 11.8. na 15:00, avšak během nedělního dopoledne se v oficiálním online přehledu zápasu objevil výsledek 5:0 s poznámkou o kontumaci daného utkání. Tím bylo čekání na medaile předčasně ukončeno a cenný bronz tak putoval do rukou Rytířů i když netradiční cestou.


Rytíři během Czech Open 2024 v Praze | Foto: Czech Open

Účast na Czech Open zhodnotil za tým mužů Lukáš Fukala, střelec úspěšných nájezdů proti Zug United Elite. Co se podle Lukáše podařilo nejvíce? „Výsledkově určitě skalp švýcarského mistra, kdy jsme na hřišti nechali vše, i když jsme měli pouhou hodinu na přípravu. Dobře jsme bránili především první lajnu a dokázali vyhrát po velké bitvě na nájezdy,“ odvolal se na již zmíněné vyhrané nájezdy. Czech Open byl pro Rytíře zároveň i testem, jak jsou na tom herně, a také jaké kombinační varianty jednotlivých pětek budou fungovat do budoucna. „Nejvíce jsme se trápili v koncovce, kdy jsme z postupného útoku nebo brejkových situací trestuhodně zahazovali téměř jednoznačné gólové příležitosti. Další téma je určitě obranný systém, který si budeme v následujících dnech detailně definovat. Každý zápas jsme nastupovali v jiných formacích a zkoušeli různé varianty. Přece jenom to byl přípravný turnaj, který je ideální na rotování sestavy a hledání ideálních vazeb. Myslím, že turnaj splnil účel a ukázal, co by fungovat mohlo a naopak nemuselo,“ řekl k prvním zkušenostem v herních sestavách. Být tím, kdo nakonec rozhodne o výhře celého zápasu, musí být skvělý pocit, na což Lukáš reagoval velmi skromně: „Vždy mám připravené dvě varianty podle toho, jak je brankář postavený. Jsem rád, že se mi podařilo dvakrát překonat brankáře a pomoct k postupu do semifinále.“ Rytíři bojovali po celou dobu turnaje, ale na ten poslední stěžejní duel nakonec nedošlo. „Myslím, že každý z nás by raději bronzovou medaili vybojoval na hřišti a zahrál si další kvalitní utkání. Soupeř bohužel nemohl ze zdravotních důvodů nastoupit, a proto jim přejeme brzké uzdravení,“ ukázal Lukáš sportovní chování a popřál švýcarskému celku.


Lukáš Fukala na Czech Open 2024 | Foto: Czech Open

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Základní část:
ČT 8.8. | 1. SC TEMPISH Vítkovice vs. EräViikingit | 3:6
ČT 8.8. | 1. SC TEMPISH Vítkovice vs. SV Wiler-Ersigen | 3:4pn
PÁ 9.8. | Pixbo IBK Men vs. 1. SC TEMPISH Vítkovice | 7:2

Předkolo:
PÁ 10.8. | Zug United Elite vs. 1. SC TEMPISH Vítkovice | 3:4pn

Semifinále:
SO 10.8. | 1. SC TEMPISH Vítkovice vs. ESA logistika Tatran Střešovice | 4:7

O třetí místo:
NE 11.8. | 1. SC TEMPISH Vítkovice vs. GC Unihockey | 5:0k

Detaily utkání včetně online zápisu naleznete na webu turnaje.


Kategorie U20 na Slovak Floorball Cupu 2024 | Foto: Slovak Floorball Cup

Vítkovická U20 složená z dorostenců a juniorů nastoupila do turnaje Slovak Floorball Cup na začátku sice neúspěšně, ale už v druhém utkání se karta obrátila. V základní skupině jim uteklo vítězství v souboji proti německému celku UHC Sparkasse Weissenfels, se Snipers Bratislava remizovali a jako poražené za sebou nechali Rakušany z Wiener Floorball Verein, Švýcary z Ad Astra Obwalden a druhý bratislavský tým ve skupině ŠK Lido Prírodovedec Bratislava.

Po velmi úspěšných výsledcích se ze základní části přesunuli do finálového play-off, kde podruhé čelili UHC Sparkasse Weissenfels. Rytíři si podobně jako v prvním duelu proti Němcům vedli velmi dobře a na každé zvýšení skóre soupeřem okamžitě odpověděli stejným počtem branek. Florbalový protějšek z Německa se jim ale i podruhé stal osudným dokonce se stejným výsledkem jako v základní části, a tak si posléze vítkovický výběr převzal stříbrné medaile za úctyhodné druhé místo.


Pozápasové podání rukou s vítězným týmem UHC Sparkasse Weissenfels | Foto Slovak Floorball Cup

Před samotným udílením medailí proběhlo také vyhlášení členů ALL STARS týmu. Za Vítkovice se jedním ze členů stal útočník Ondřej Adamec. Ocenění převzal z rukou bývalého Rytíře a jednoho ze zakladatelů turnaje Lukáše „Žigyho“ Řezaniny a také z rukou druhého ze zakládajících členů Romana Cibika.


Ondřej Adamec přebírá ocenění jako člen ALL STARS týmu | Foto: Slovak Floorball Cup

Turnaj z pozice hráče zhodnotil čerstvě jmenovaný člen ALL STARS týmu Ondřej Adamec. „Turnaj bych zhodnotil určitě kladně. Celou skupinu až na první zápas jsme hráli skvělý florbal, bohužel ve finále nás první dvě nepovedené třetiny stály zlato. I přesto si myslím, že s takto mladým týmem je druhé místo velký úspěch. Nasbírali jsme spoustu zkušeností, které se nám v budoucnu budou hodit,“ okomentoval průběh turnaje. „Myslím, že celkově se nám ten turnaj povedl. Ukázali jsme, že můžeme hrát s mistry Německa, Slovenska apod. vyrovnané zápasy. Jelikož máme letní přípravu, moc často v hale nejsme a spousta kluků trénuje s muži. Nejsme zatím úplně sehraní a potřebujeme také doladit některé herní detaily a situace do sezóny,“ vyjádřil se Ondra ke složení týmu a také co bude po zkušenostech na turnaji potřeba vypilovat. Velmi nabitý zápasový program poskytoval sotva dostatek času na regeneraci mezi jednotlivými duely, tudíž nějaké toulky Bratislavou nebyly příliš možné, a to potvrdil i sám Ondra. „Neměli jsme moc prostoru se po městě podívat, ale i přes to málo, co jsme viděli, se nám Bratislava líbila. Pěkná hala a ubytování, dobrá organizace a celkově skvělý turnaj,“ sdělil na závěr celkový dojem z účasti na turnaji.

Za trenérský doprovod se k turnaji vyjádřil Libor Hrček. „Turnaj zcela naplnil naše očekávání. Organizačně skvěle zvládnutá akce, kvalitní soupeři, náročná utkání. Odehráli jsme 6 zápasů, a i když jsme měli i slabší pasáže, troufám si tvrdit, že ani v jednom jsme nebyli horším týmem. Rozhodovaly zkušenosti a maličkosti, většinou až v samotném závěru. Před turnajem bych druhé místo bral, bezprostředně po něm spíše převažuje zklamání. V závěru finálového utkání za nerozhodného stavu 3:3 jsme zahodili dvě vyložené šance - jednou zvonila tyč a následně inkasovali lacinou branku. Vítězství v turnaji bylo opravdu blízko. Na druhou stranu je zapotřebí zmínit, že úřadující německý mistr a vítěz turnaje hrál opravdu velmi dobře. Chtěl bych všechny své svěřence pochválit za předvedené výkony a nesmím zapomenout také na rodiče, kteří nás po celou dobu hlasitě podporovali. Moc bych si přál, abychom si cenné zkušenosti nabyté na tomto turnaji přenesli i do dalších zápasů v budoucnu,“ zhodnotil trenér.


Týmová porada na Slovak Floorball Cup 2024 | Foto: Slovak Floorball Cup

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Základní část:
ČT 8.8. | 1.SC TEMPISH VÍTKOVICE U20 vs. UHC Sparkasse Weissenfels | 3:4
PÁ 9.8. | 1.SC TEMPISH VÍTKOVICE U20 vs. Wiener Floorball Verein | 8:1
PÁ 9.8. | Ad Astra Obwalden vs. 1.SC TEMPISH VÍTKOVICE U20 | 2:3
PÁ 9.8. | 1.SC TEMPISH VÍTKOVICE U20 vs. Snipers Bratislava | 3:3
SO 10.8. | ŠK Lido Prírodovedec Bratislava vs. 1.SC TEMPISH VÍTKOVICE U20 | 2:6

Finále play-off:
SO 10.8. | UHC Sparkasse Weissenfels vs. 1.SC TEMPISH VÍTKOVICE U20 | 4:3

Detaily utkání včetně online zápisu naleznete na webu turnaje.