Rytíři sbírali další zkušenosti na Salming Cupu

26. srpna 2024, Klára Kocourková

Junioři obsadili páté místo, U17 sedmé místo

Přestože tentokrát juniorská kategorie ani kategorie U17 nezískala medaile, přivezli si Rytíři z turnaje Salming Cup i přesto něco velmi cenného – nové zkušenosti, dovednosti a odhodlání se dál zlepšovat. Každý zápas byl pro ně příležitostí učit se od domácích i zahraničních týmů, a tato příležitost je posune vpřed na jejich sportovní cestě. Další florbalové výzvy stojí před všemi zúčastněnými, a právě zkušenosti z turnaje budou hrát roli pro budoucí úspěchy obou kategorií.


Skupinové foto juniorů po obsazení pátého místa na turnaji. | Foto: Flickr Salming Cup

Junioři otevřeli první zápas ve skupině remízou 2:2 proti Tatranu. Zbývající dva zápasy základní části už ale vzali otěže pevně do rukou a porazili Snipers z Bratislavy 1:4 a skupinu uzavřeli výhrou v ostravském derby 3:2.

Play-off odstartovalo čtvrtfinálovým duelem proti pražským Bohemians, kde základní hrací doba neurčila vítěze zápasu, a tak došlo na samostatné nájezdy, ve kterých byl nakonec úspěšnější soupeř. Semifinále se opět neslo v duchu ostravského derby, ve kterém Rytíři nekompromisně vynulovali sousední FBC Ostrava s výsledkem 0:5. Výhra v semifinále je posunula do boje o páté místo, ve kterém se postavili Snipers Bratislava a výhrou 2:8 si tak zajistili umístění na páté příčce turnaje. Celkový výsledek turnaje možná nebyl pro Vítkovice příliš příznivý, ale dílčí výsledky v jednotlivých zápasech stojí za pochvalu a uznání.

„Salming Cup hodnotím pozitivně i negativně. V normální hrací době jsme neprohráli, což znamená, že naše obrana je skvělá. Co se týče útoku, tak nám chybí efektivita, ale s tím máme dlouhodobý problém. Pevně věřím, že do začátku sezóny na tom zpracujeme,“ zhodnotil účast na turnaji Matěj Šmerda, kapitán juniorského družstva.


Matěj Šmerda na Salming Cupu 2024 | Foto: Flickr Salming Cup

„Stále jsme ve fázi přípravy na novou sezónu, takže celkové umístění na turnaji není až tak podstatné. Ze šesti utkání jsme čtyři dovedli do vítězného konce a zbylá dvě po základní hrací době neměla vítěze. S konečným pátým místem, ke kterému nás odsoudila čtvrtfinálová prohra na trestná střílení, však pochopitelně nemohu být spokojen. Chtěl bych vyzdvihnout poctivou a obětavou hru celého týmu směrem do obrany, stejně jako výborné výkony obou našich brankářů. Směrem do útoku vidím rezervy, na kterých teď budeme usilovně pracovat,“ vyjádřil se k výkonům týmu trenér Libor Hrček.


U17 v boji o sedmé místo na Salming Cupu 2024 | Foto: Flickr Salming Cup

Turnajovou štafetu od juniorů převzala následně na sobotu a neděli kategorie U17. V zápasech základní skupiny se štěstí vítkovických hráčů příliš nedrželo. Úvodní duel proti ATF Plzeň skončil prohrou 3:0 a teprve až v zápasech proti Bohemians a Tatranu Rytíři nedali soupeřům vítězství 3:7 úplně zadarmo. V obou případech zvládli vstřelit 3 branky, a tak zápasy neskončily bezgólově. Čtvrtfinále i semifinále skončilo stejnou prohrou s tříbrankovým rozdílem 4:1 s pražskou Spartou a 1:4 se sousedy z FBC Ostrava. Posledním zápasem turnaje tak byl boj o sedmé místo, ve kterém se U17 musela opět popasovat s Plzní. Zápas přinesl neskutečnou podívanou, kdy Rytíři hned z kraje duelu vstřelili čtyři branky za sebou, na které soupeř odpověděl vstřelením čtyř gólů. Na závěr každý tým zvládl dostat do branky svého soupeře ještě po jednom míčku a základní hrací doba tak skončila remízou 5:5. Výhru Vítkovic 6:5 po nájezdech nakonec zajistila střela Tobiáše Russe a kategorie U17 tak brala na turnaji sedmé místo.

„Jsem určitě rád, že jsme se turnaje zúčastnili. V tomhle složení jsme hráli spolu poprvé a měli jsme nejmladší tým turnaje. Hráli jsme proti o rok starším klukům a šlo poznat, že měli více zkušeností. Myslím si, že i přes nepovedené výsledky nám turnaj dal do začátku sezóny hodně. Každý z nás tady nasbíral hodně zkušeností, které budou třeba. Určitě jsme udělali spoustu chyb, které se stávají. Do budoucna se z nich ponaučíme a zapracujeme na nich. Díky trenérům a rodičům, že nám umožnili zrealizovat tenhle turnaj. Také velké díky patří klukům,“ vyjádřil se k turnaji Tobiáš Russ, autor vítězného nájezdu proti ATF Plzeň, který týmu zajistil umístění na sedmém místě.


Tobiáš Russ, střelec vítězného nájezdu proti ATF Plzeň | Foto: Flickr Salming Cup

„Na Salming Cup jsme se všichni těšili, protože jsme věděli, že nasbíráme cenné zkušenosti, které nám v sezóně pomůžou. Tento turnaj nám ukázal naše slabiny a na čem musíme zapracovat, ale také naše silné stránky, a proto jsem rád, že jsme se mohli zúčastnit. Měli jsme mladý tým oproti ostatním, a přesto jsme se snažili hrát vyrovnaně. Turnaj byl velmi náročný po fyzické stránce. Přece jenom šest zápasů za dva dny není jednoduché. Vzali jsme si z turnaje dost ponaučení. Díky za turnaj,“ popsal Tomáš Karas, nejvýkonnější střelec za Rytíře, který se v turnaji postaral rovnou o pět branek.


Tomáš Karas (uprostřed), střelec pěti branek na turnaji. | Foto: Flickr Salming Cup

„Termínově turnaj těsně předchází ligovou sezónu a je tak ideálním prvkem předsezónní přípravy. Výsledkově turnaj vypadá pro Vítkovice dosti hrůzostrašně, přesto však účast v turnaji hodnotím pozitivně. Pro spoustu hráčů to byla první výrazná konfrontace s vrcholným dorosteneckým florbalem. Pro kluky jsou to velice cenné zkušenosti, které budou zúročovat v průběhu celé sezóny a pomohou nově budovanému dorosteneckému týmu dosáhnout vysoké úrovně výkonnosti. Rostoucí tendence herního výkonu jak jednotlivců, tak celého týmu je určitě zásadní pozitivní argument. Jsem přesvědčen, že je to pro nás dobrý vklad do sezóny,“ uzavřel k účast týmu na turnaji trenér Jaromír Veselý.