TEMPISH Moravian Cup prověřil vítkovickou mládež

02. září 2024, Klára Kocourková

Kategorie B14 došla do osmifinále, B12 do čtvrtfinále

Chlapecká část turnaje TEMPISH Moravian Cup konaného poslední víkend před začátkem školního roku v hanácké metropoli je u konce. Na turnaj letos vyrazily dvě rytířské kategorie, které měly možnost potkat se na turnaji s týmy, které dobře znají ze své mládežnické ligy, ale i celky, které dorazily ze zahraničí načerpat další zkušenosti před začátkem sezóny a získat i nějakou medaili.


Kategorie B14 na TEMPISH Moravian Cupu 2024 | Foto: Flickr TEMPISH Moravian Cup

Rytíři v kategorii B14 se v základní skupině museli popasovat s FbC Hradec Králové, se kterými v prvním zápase turnaje prohráli 1:3, následoval polský celek UKS Nowa Łódź, kde Rytíři slavili výhru 4:7, třetím zápasem skupiny byl duel s FBS Olomouc B a i tam vítkovičtí slavili úspěch. Poslední zápasem základní části byl náročný zápas s FBC Mohelnice, kde vyrovnané síly nakonec vyústily v remízu 0:0. Do osmifinálového play-off pak nastoupili proti Torpedu Havířov. Ti vysokou výhrou 1:14 nakonec nekompromisně utnuli další postup Rytířů v turnaji.

„Tým starších žáků 1. SC TEMPISH Vítkovice se účastnil TEMPISH Moravian cupu v Olomouci (dále MCO) ve dnech 30.08. až 01.09.2024. Tým nezahájil svou účast na MCO nejlépe. První zápas byla prohra 1:3 s Hradcem Králové a rychlé vystřízlivění z prázdninové letargie. Další zápasy však přinesly mnohem lepší výkonnost a hlavně výsledky. Nejkvalitnější zápas sehrál náš tým s týmem Mohelnice. V tomto zápase na sebe narazily dva naprosto vyrovnané týmy, přičemž výsledek 0:0 hovoří za vše. Našemu týmu se dařilo hrát více na poli soupeře. Přes veškerou snahu našich střelců, kteří vyslali na brankáře Mohelnice celkem 18 střel, tak jejich brankář zůstal nepřekonatelný, shodně jako náš, který vychytal 12 střeleckých pokusů. Výkonnost našeho týmu v tomto zápase klesla oproti zápase předchozímu, tudíž remíza jako taková je více než spravedlivá. První a zároveň poslední zápas v play-off MCO ukázal našemu týmu směr a cíl. Náš tým narazil na rozjeté Torpédo Havířov, které se stalo celkovým vítězem turnaje v kategorii B14. I přes drtivou porážku 1:14 lze z tohoto zápasu jednoznačně vyčíst zlepšení všech kluků oproti prvnímu zápasu na MCO, a lze je jednoznačně pochválit za morální a sportovní výdrž až do samotného konce utkání. Hráči makali, brankáři předvedli neskutečné zákroky. Za trenérský tým nelze hodnotit MCO jinak než kladně. MCO nám ukázal náš aktuální stav, a dále také stav kam se posouvat jako tým, jako lajny, resp. i jako jednotlivci. Chceme klukům poděkovat za jejich nasazení, týmový přístup, a dále také zejména za morální výdrž v posledním zápase. Kluci děkujeme, doufáme, že jste si to užili, a přestože vámi sdělené primární cíle nebyly dosaženy, tak vybrané z nich ano. Tým hrál jako tým,“ zhodnotil trenér Tomáš Křížkovský včetně pochvaly celému týmu.

Sestava na turnaji: Ďatka Jakub, Demjan Tomáš, Josefus Jindřich, Klokner Tobiáš, Krejčíček Jiří, Křížkovský Aleš, Labský Tadeáš, Malina Filip, Nagy Samuel, Novák Tobiáš, Pijanowski Adam, Pokorný Stanislav, Sikora Lukáš, Sordyl Vojtěch, Tyl Patrik, a Zeman Leonard

Trenéři: Roman Lábsky a Tomáš Křížkovský


Jeden z gólů kategorie B12 na TEMPISH Moravian Cupu 2024 | Foto: Flickr TEMPISH Moravian Cup

Kategorie B12 měla v celkovém výsledku a umístění v turnaji trochu více štěstí. Do základní skupiny byly Rytířům vylosováni PSKC Okříšky, kde s pětibrankovým rozdílem 6:1 brali kluci první výhru, ze zahraniční se potkali s finskými Esport Oilers NG Black, kteří představovali náročný tým, a přesto se Rytířům podařilo soupeře udolat výsledkem 2:4, první ze dvou vynulování soupeřů pak následovalo v duelu s FbK Orlicko-Třebovsko, kde Rytíři nastříleli 5 branek a neinkasovali ani jednu, a posledním zápasem skupiny byli FBC Hornets Brno, kteří přerušili vítkovickou šňůru výher výsledkem 5:3 v jejich prospěch. Play-off pro kategorii B12 odstartovalo osmifinálovým soubojem se slovenskými Exel Snipers Šamorín, které Rytíři poslali domů po druhém vynulování 0:2. Postup do čtvrtfinále znamenal boj s druhým slovenským týmem ŠK 1.FBC Trenčín, který už byl ve hře bohužel úspěšnější než jejich krajané, a Vítkovice nakonec i přes statečný boj porazil 4:2. Turnajová cesta Rytířů tak skončila ve čtvrtfinále.

„Tento turnaj bych hodnotil jako velmi povedený, byť výsledkově to tak nevypadá, poněvadž jsme vypadli ve čtvrtfinále s Trenčínem. Důvod, proč jsme prohráli, víme. Bylo to primárně proto, že jsme hráli proti klukům, kteří jsou metr osmdesát, metr osmdesát pět vysocí. Byli tam tři kluci, kteří opravdu vypadali úplně jinak než zbytek mladších žáků, ale nejsou to žádné výmluvy. Samozřejmě že fyzické parametry rozhodly v tom zápase. My se nemůžeme s našimi kluky, kteří měří sto čtyřicet pět centimetrů vůbec s nimi rovnat, ale co mě potěšilo bylo, jak kluci bojovali. Dali jsme kontaktní gól na 3:2 a pak to byla jenom otázka štěstí. Nicméně gól jsme dostali do prázdné brány a zápas jsme prohráli, ale jak říkám, já těm klukům nemám co vytknout, poněvadž to, jak bojovali a jak blokovali střely a hráli obětavě pro tým, bylo úžasné,“ řekl k účasti na turnaji po čtvrtfinálovém zápase trenér Jan Vavrečka.

Sestava na turnaji: Maršo Jan, Klimša Čeněk, Lábsky Matěj, Jasiok Lukáš, Krečmer Tomáš, Zbořil Patrik, Klímek Jakub, Vavrečka Jan, Chvěja Jakub, Hanslián Samuel, Hejna Lukáš, Honusová Viktorie, Matúš Daniel, Novotný Adam a Skácel Patrik.

Trenéři: Jan Vavrečka a Petr Skácel

Druhá část TEMPISH Moravian Cupu pokračuje o víkendu 7. – 8.9.2024 dívčími složkami, ve kterých budou mít Vítkovice dvojité zastoupení a sice v kategorii G14 a G16.